CC photo by Robert Simmons (Wyscan)CC photo by Robert Simmons (Wyscan)

Δεν νομίζω ότι αποτελεί έκπληξη για κανέναν που το Κόμμα Πειρατών έχει στις αρχές και στο πρόγραμμά του την διαφάνεια. Εξάλλου, θα σκεφτούν κάποιοι, τα τελευταία χρόνια το να ευαγγελίζεται κάποιος την διαφάνεια έχει γίνει μόδα…Τι σημαίνει όμως διαφάνεια για εμάς; Σημαίνει ότι ένα μέρος των δημοσίων εγγράφων, πράξεων, κρατικών συμβάσεων ή αποφάσεων της δημόσιας διοίκηση απλά θα βρίσκεται αναρτημένο στην σχετική σελίδα του Διαύγεια όπως συμβαίνει σήμερα; 

 Όχι. Αντίθετα πρέπει να σημαίνει ότι δεν ισχύει τίποτα μέχρι να αναρτηθεί. Λάβετε το σαν ένα κωδικοποιημένο και αναζητήσιμο ΦΕΚ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μία αυστηρή εφαρμογή σε κάθε υπουργείο, σε κάθε οργανισμό, σε κάθε τμήμα του δημοσίου τομέα. Όλες οι εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα για την Εθνική Ασφάλεια θα πρέπει να είναι σαφώς ορισμένες και αιτιολογημένες. 
 
Επίσης πρέπει να σημαίνει ότι υπάρχει ευθύνη για μη τήρηση των νόμων και των κανόνων που διέπουν την δημόσια διοίκηση. Κάθε απόφαση, κάθε σύμβαση, κάθε πράξη μπορεί να ελεγχθεί για την νομιμότητά της και να υπάρχουν κυρώσεις στους υπευθύνους αν βρεθεί μη σύννομη ή αντιτίθεται στο δημόσιο συμφέρον. 
 
Η διαφάνεια με αυτούς τους όρους έχει σκοπό να μειώσει την διαφθορά και κατ’ επέκταση το κόστος της δημόσιας διοίκησης.  Επίσης έχει και μια ευχάριστη παρενέργεια. Ενθαρρύνει την ενημέρωση των πολιτών που είναι ένας από τους θεμέλιους λίθους για την λειτουργία της άμεσης δημοκρατίας. 
 
Η διαφάνεια δεν μπορεί να είναι μια απλή καταγραφή. Η διαφάνεια θα πρέπει να είναι θεσμός. Επιβάλλεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ να γνωρίζει ο πολίτης γιατί και πως γίνεται κάτι στον δημόσιο τομέα. Πόσο του κοστίζει και τι του αποφέρει.
 
Η διαφάνεια δεν είναι απλά μία λέξη ή ένα μικρό κομμάτι του προγράμματός μας. Είναι ίσως το σημαντικότερο από όλα καθώς χωρίς διαφάνεια τρέφεται η διαφθορά. Διαφθορά όπως αυτή που μας έφερε στην σημερινή κατάσταση.
 
Το Κόμμα Πειρατών κάνει πράξη πρώτα στην δική του οργάνωση όλα όσα έχει στις αρχές του για την διακυβέρνηση του τόπου. Αυτό είναι το καλύτερο παράδειγμα που θα μπορούσα να σκεφτώ.
 
 
 
Από το http://vaspersview.blogspot.com/2012/05/blog-post_2037.html
Κατηγορίες: Uncategorized

9 σχόλια

Tassos Bra · Τετάρτη, 9 Μαΐου, 2012 στο 13:14

Πρόσφατα είχατε δημοσιεύσει ένα άρθρο παρουσιάζοντας την ιδέα να υπάρχει η νομοθεσία σε στύλ wiki, ώστε να είναι και προσβάσιμη από όλους και η ιστορία των αλλαγών να είναι πάντα διαθέσιμη. Έχετε μελετήσει το αντίστοιχο ζήτημα με τα οικονομικά του κράτους? Π.χ. Το άνοιγμα της αποθήκης δεδομένων της εφορίας σε mirror servers με πρόσβαση μόνο για ανάγνωση από τους πολίτες, ή κατι αντίστοιχο με τη δημοσιοποίηση των φόρων στη Φινλανδία? Δεν υποστηρίζω κάτι σε επίπεδο “Μεγάλου Αδερφού” για τα δεδομένα των πολιτών, αλλα για τις επιχειρήσεις και το Κρατος θα μπορούσε να υπάρχει κάτι αντιστοιχο των βιβλίων, σε δημόσια ηλεκτρονική μορφή, με όλες τις συναλλαγες/κινήσεις χρημάτων.

Βασίλης Περαντζάκης · Τετάρτη, 9 Μαΐου, 2012 στο 13:53

Τάσο καλησπέρα,

Η πρόταση του Κόμματος Πειρατών περιλαμβάνει πράγματι όλα αυτά που επισημαίνεις, συν την μόνιμη δημοσιοποίηση στοιχείων του Πόθεν Έσχες των βουλευτών και των υπουργών της κυβέρνησης (αυτά τα δύο τα θεωρούμε ξεχωριστά και ασυμβίβαστα).

Tassos Bra · Τετάρτη, 9 Μαΐου, 2012 στο 14:26

Το γνωρίζω και γι’αυτό κατέθεσα και την ψήφο μου, η ερώτηση μου ίσως ήταν λίγο ασαφής. Στο άρθρο για τους νόμους προτάθηκαν τα Wiki και Mercurial για revision systems, έχετε βρει κάποια αντίστοιχη υλοποίηση(έστω διαμορφώσιμη) για οικονομικά στοιχεία η προτίθεστε να δημιουργήσετε ένα εκ του μηδενός?

Βασίλης Περαντζάκης · Τετάρτη, 9 Μαΐου, 2012 στο 14:49

Αυτό εξαρτάται καθαρά από την υπάρχουσα υποδομή, όταν θα μπορέσουμε να περάσουμε αυτή την πρότασή μας.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή μιλάμε για ένα σύστημα παρουσίασης που από την πλευρά του πολίτη είναι μόνο αναγνώσιμο (όσον αφορά τα δεδομένα), η υλοποίησή του θα είναι απλό θέμα datamining και δομημένης παρουσίασης.

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια αντίστοιχη υλοποίηση, ίσως γνωρίζουν τα παιδιά στο IT, αλλά δεν είναι πρόβλημα αυτό.

Συμεών Παπαδόπουλος · Πέμπτη, 10 Μαΐου, 2012 στο 02:18

Μία παρατήρηση: Ακόμη και σε περίπτωση εξαιρέσεων όπως π.χ. σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, οι δημόσιες αποφάσεις, πράξεις, κλπ. θα πρέπει επίσης να καταχωρούνται και να είναι διαθέσιμες προς αναζήτηση με κατάλληλα δικαιώματα πρόσβασης (δηλαδή όχι δημόσια ορατές, αλλά μόνο από κατάλληλους ελεγκτικούς φορείς). Κατά αυτόν τον τρόπο, δε θα είναι δυνατή η διαφθορά με επίφαση θεμάτων-ταμπού όπως η Εθνική Ασφάλεια.

Χάρης · Πέμπτη, 10 Μαΐου, 2012 στο 12:45

Κατά την άποψή μου καλή η διαφάνεια αλλά έρχεται δεύτερη από πλευράς προτεραιοτήτων.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτή δεν είναι επιθυμητή. Αντιθέτως.

Τι έρχεται πρώτο;
Η βελτίωση της δημοκρατίας μας.
Πώς;
1) Αλλαγή του εκλογικού συστήματος με ένα σταθερό και μόνιμο, απλής αναλογικής.
Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία, αλλά δυστυχώς δεν την άρπαξε ο ΣΥΡΙΖΑ με προφάσεις του τύπου να μην παραγραφούν τα όποια αδικήματα των πρώην υπουργών.
Αυτό, η καθιέρωση απλής αναλογικής είναι κάτι που μπορεί να γίνει αμέσως.

2) Τα δημοψηφίσματα είναι κατοχυρωμένα από το σύνταγμα αλλά κανείς δεν τα χρησιμοποίησε παρά μόνο για την κατάργηση της βασιλείας το 1974.
Για να χρησιμοποιηθούν από τις κυβερνήσεις για σοβαρά θέματα όπως ευρωσύνταγμα, μνημόνιο κ.λπ., θα πρέπει ο λαός να τα ζητά.
Για να τα ζητά ο λαός πρέπει να μορφωθεί πολιτικά και να γίνουμε Ελβετία.
Αυτό μόνο σε βάθος χρόνου μπορεί να γίνει με εργαλείο την παιδεία.

Στο διά ταύτα, τη διαφάνεια, έγιναν δύο μεγάλα βήματα από το ΠΑΣΟΚ και είναι τα μόνο καλά της διακυβέρνησής του.
α) το πρόγραμμα “Διαύγεια” και
β) η ελεύθερη και απολύτως δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε όλη τη νομοθεσία του ελληνικού κράτους από ιδρύσεως του. Το Εθνικό Τυπογραφείο διαθέτει δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους νόμους, π.δ. κ.λπ. σε μορφή pdf.

Τι θα ήθελα από το κόμμα των Πειρατών:
Να συμμαχήσει και με το διάβολο αν αυτό είναι απαραίτητο, σε μια υπερκομματική κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί ο πρωτεύον στόχος της απλής αναλογικής.
Για να συμμαχήσει θα έπρεπε πρώτα να να μπει στη βουλή.
Επειδή όμως αυτό είναι δύσκολο με τον παρόντα εκλογικό νόμο, δεν θα είχα πρόβλημα να συμμαχήσει προεκλογικά με ένα άλλο κόμμα.
Στις εκλογές που έρχονται θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη!

Βασίλης Περαντζάκης · Σάββατο, 12 Μαΐου, 2012 στο 15:51

Στα περισσότερα συμφωνούμε, αλλά θα κάνω τρεις παρατηρήσεις:

1) Σίγουρα η βελτίωση της δημοκρατίας μας είναι προτεραιότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι να γίνει δεν μπορούμε να συζητάμε και να προωθούμε την διαφάνεια. Στην πολιτική δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε τα πράγματα με μια σειρά.

2) Η συμμαχία προεκλογικά με ένα κόμμα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Στόχος μας δεν είναι να μπούμε οπωσδήποτε στην βουλή τώρα. Αν ήταν θα συνεργαζόμασταν εύκολα. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε γενικά τον τρόπο σκέψης των πολιτών απέναντι στα πολιτικά κόμματα και στο πολιτικό σύστημα. Με υπομονή θα το πετύχουμε. Οι αλλαγές αυτές δεν γίνονται γρήγορα.

3) Το Διαύγεια είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Χρειαζόμαστε όμως καλύτερη και περισσότερη συμμετοχή των κρατικών υπηρεσιών, καλύτερη ταξινόμηση και κατηγοριοποίηση, όπως επίσης και μηχανισμό ελέγχου γιατί αλλιώς η Διαύγεια είναι μόνο εργαλείο αναζήτησης και όχι θεσμός της διαφάνειας. Επίσης οι νόμοι θα πρέπει και αυτοί να υπάρχουν σε μορφή που είναι εύκολα αναζητήσιμη και κωδικοποιημένη.

LeChuck · Κυριακή, 13 Μαΐου, 2012 στο 10:49

Παιδιά, η διαφάνεια είναι θέμα ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ και όχι τεχνικό ζήτημα. Οι πειρατές έχουν ως πολιτική θέση τη διαφάνεια ενώ οι άλλοι το έχουν ως τηλεοπτικό επιχείρημα του κώλου (excuse my french). Το τεχνικό μέρος της διαφάνειας είναι πανεύκολο αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν θέλει τη διαφάνεια για ευνόητους λόγους.

ΑΑΑΑΡΡΡΡΡΡΡ!!!! Όρτσα τα πανιάαααα!!!!!!

Χάρης · Κυριακή, 13 Μαΐου, 2012 στο 18:58

@Βασίλης Περαντζάκης
1) Μίλησα για προτεραιότητες και ιεράρχηση στόχων.
Κανείς δεν μας λέει ότι δεν μπορούμε να δουλεύουμε παράλληλα σε πολλούς τομείς, συνεπώς και στο τομέα διαφάνεια. Όμως, πάντα στη ζωή, στην εργασία μας, στις σχέσεις μας κ.λπ. θέτουμε στόχους, βάζουμε προτεραιότητες και αναλόγως αφιερώνουμε χρόνο και δυνάμεις.

Αυτό λοιπόν που αντιλαμβάνομαι είναι ότι αν έχεις καλύτερη δημοκρατία π.χ. με απλή αναλογική, μπορείς να πετύχεις πιο εύκολα στόχους σου όπως την διαφάνεια, είναι κάτι σαν προαπαιτούμενο χωρίς αυτό να είναι απόλυτο.

Όπως είπε ο φίλος LeChuck παραπάνω, προϋποθέτει πολιτική βούληση και από εκεί και πέρα το τεχνικό ζήτημα θα το αντιμετωπίσουμε, θα το βελτιώνουμε μαθαίνοντας από τα λάθη μας κ.ο.κ.

2) Στο θέμα των συμμαχιών θεωρώ ότι έχουμε διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Τις βασικές γραμμές του σκεπτικού μου τις ανέφερα προηγουμένως.
Σέβομαι τη θέση σας και δεν διαφωνώ επί της αρχής για “εκπαίδευση” των πολιτών, ενέργεια που θέλει οπωσδήποτε χρόνο και υπομονή.
Όμως, διαβλέπω μια ιστορική ευκαιρία και την αναφέρω ως ιστορική γιατί δεν παρουσιάζεται κάθε τόσο, αλλά όπως μας διδάσκει η πρόσφατη πολιτική μας ιστορία (βλ. μεταπολίτευση) μια φορά κάθε 20 χρόνια, να επιτευχθούν μακροχρόνιοι στόχοι των Πειρατών.
Γι αυτό και η πρόταση για συμμαχίες.

3) Μαζί σου σ΄όσα αναφέρεις. Εκείνο που ήθελα να τονίσω στο προηγούμενο μήνυμά μου είναι ότι απλώς έγινε η αρχή με το πρόγραμμα “διαύγεια”, ένα πρώτο βήμα που είναι μεν σημαντικό αλλά θα συμφωνήσω ότι δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί. Εχθρός του καλού, το καλύτερο!

Με λίγα λόγια:
_ Η καρδιά μου είναι μαζί σας!

_ Την ψήφο μου τη λάβατε στις πρόσφατες εκλογές. Γιατί συμφωνώ με τις θέσεις του κόμματος των Πειρατών, γιατί όμως είχα και την πολυτέλεια να ψηφίσω ένα κόμμα που κατά τα φαινόμενα δεν θα έμπαινε στη βουλή όπως και έγινε. Ήθελα όμως να καταγραφεί η θέλησή μου για άμεση δημοκρατία.

_ Στις επόμενες εκλογές, αν βέβαια γίνουν σε ένα μήνα, δεν θα έχω αυτήν την πολυτέλεια. Θα πρέπει να αφήσω τη συναισθηματική ψήφο στην άκρη και να ψηφίσω για να βγει κυβέρνηση.
Αυτό θα γίνει μόνο από κόμματα που θα εκπροσωπούνται στη βουλή.
Δεν μπορώ να περιμένω πότε οι Έλληνες θα εκπαιδευτούν να αρχίσουν να ζητούν περισσότερη δημοκρατία, να αποφασίζουν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους.
Εννοείται δε, ότι σε μια ιδανική εκλογική διαδικασία, όπου θα ίσχυε η απλή αναλογική χωρίς πλαφόν, οπότε η ψήφος θα πήγαινε εκεί που τη ρίχνουμε, θα προέκυπταν ένα σωρό κόμματα στη βουλή που θα έπρεπε να συνεργαστούν για να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Απ’ ό,τι καταλαβαίνω οι Πειρατές δεν επιθυμούν τέτοιες συνεργασίες αφού δεν συζητούν καν προεκλογικές συνεργασίες, πολλώ δε μάλλον τώρα που ισχύει το πλαφόν του 3%.

Αυτά μου λέει η λογική, που ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά μου ζητά να συμβιβαστώ ψηφίζοντας ένα κόμμα που:
α) θα εκπροσωπηθεί στη βουλή και
β) θα συνεργαστεί μ΄άλλα κόμματα στο σχηματισμό κυβέρνησης.
Επιλογές υπάρχουν και για αριστερούς και για δεξιούς.

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *