Pirate Parties International

Pirate Parties International

Στις 19 Ιανουαρίου, αμέσως μετά το διεθνές blackout χιλιάδων ιστοσελίδων ενάντια στους νέους αντιπειρατικούς νόμους που προτείνονται στις Η.Π.Α, το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης εκτέλεσε μια δικαστική εντολή με την οποία έκλεισαν τις υπηρεσίες του Megaupload και άσκησαν ποινικές διώξεις εναντίον επτά ατόμων, πέντε εκ των οποίων ήδη συνελήφθησαν.

Τα Πειρατικά Κόμματα υπερασπίζονται την ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών, και αναλύοντας τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν στο κατηγορητήριο και στο δελτίο τύπου που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης, υποστηρίζουμε πως η μεγάλη πλειοψηφία των κατηγοριών δεν έχουν νομική βάση ή αποτελούν κατάφωρη παρέμβαση της Αμερικάνικης κυβέρνησης στα εσωτερικά τρίτων χωρών.

Παρ’όλο που μπορεί να μην συμφωνούμε απόλυτα με τις πρακτικές του Megaupload σχετικά με την διαχείριση των αναφερόμενων αρχείων, πιστεύουμε πως δεν ήταν ποτέ ευθύνη ενός ιστότοπου αρχειοθέτησης, όπως είναι το Megaupload, να εξασφαλίσει την ορθότητα του υλικού που ανεβάζει ο κόσμος, παρά μόνο να ενεργεί  πρόθυμα όπως ορίζει ο νόμος, σε οποιαδήποτε αναφορά που αφορά την νομιμότητα του περιεχομένου.

Επιπλέον, βρίσκουμε ανησυχητικές  μερικές από τις δηλώσεις του εντάλματος, όπως αυτήν που αποκαλεί την έλλειψη μηχανής αναζήτησης αξιόπιστη ένδειξη εγκληματικής πρόθεσης.

Θεωρούμε πως οι απώλειες που οι βιομηχανία περιεχομένου λέει πως υπέστη λόγω της δραστηριότητας του Megaupload είναι μη ρεαλιστικές και μονόπλευρα υπολογισμένες, όπως δείχνουν μελέτες από τα Harvard and London Business Schools ή τις κυβερνήσεις του Καναδά, της Ολλανδίας και της Ελβετίας.

Πολλές μελέτες έχουν καταρρίψει την θεωρία πως ένα κατέβασμα αντιστοιχεί σε μια χαμένη πώληση. Αυτό δεν απέτρεψε την βιομηχανία περιεχομένου, που ελέγχεται κατά 70% από επτά μόνο πολυεθνικές, από το να προωθεί την δημιουργία νομοσχεδίων όπως τα SOPA, PIPA ή το Sinde-Wert (στην Ισπανία) με την μόνιμη πίεση που ασκεί, ενώ σε μερικές περιπτώσεις γράφει ακόμα και τα προσχέδια.

Αυτή η απαγγελία κατηγοριών εκτελέστηκε με την συνεργασία διαφόρων φορέων ασφαλείας σε τέσσερις ηπείρους, αποκαλύπτοντας πως ακόμη και χωρίς τα SOPA, PIPA ή άλλους αντιπειρατικούς νόμους, δεν υπάρχει όριο στις απαιτήσεις της βιομηχανίας περιεχομένου.

Ζητάνε να απλοποιήσουν κι άλλο τις διαδικασίες,  ακόμη και αν πρέπει να παραβιάσουν την ιδιωτική μας ζωή και  να παρεμποδίσουν την τεχνολογική ανάπτυξη του Ίντερνετ.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που επηρεάστηκαν, χάνοντας τα δικά τους έργα και  δημιουργίες που φιλοξενούσε το Megaupload. Ο αριθμός των ανθρώπων και  των αρχείων που επηρεάστηκαν από αυτό το κλείσιμο, είναι ανυπολόγιστος. Μόλις γίναμε μάρτυρες της αδιάκριτης καταστροφής ενός σημαντικού κομματιού ανθρώπινης γνώσης, μέσω μιας απλής δικαστικής εντολής.

Εν ολίγοις, με αυτή την ενέργεια αποδείχθηκε πως όποτε οι παραγωγοί μουσικής και ταινιών παλεύουν να σκληρύνουν τους αντιπειρατικούς νόμους, μόνο και μόνο για να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται την δουλειά άλλων (των καλλιτεχνών).

Σήμερα είδαμε πως δεν υπάρχει ανάγκη νέας νομοθεσίας για να κλείσουν σελίδες που περιέχουν υλικό προστατευόμενο από κοπιράιτ.

Ωστόσο οι νέοι νόμοι που προτείνονται από τις Η.Π.Α (SOPA, PIPA, Sinde-Wert) πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω και επιτρέπουν το κλείσιμο ιστοσελίδων, ανεξάρτητα αν σέβονται τους νόμους ή όχι, απλά επειδή δεν είναι της αρεσκείας τους.


2 σχόλια

To P.P. international για την υπόθεση Megaupload · Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου, 2012 στο 17:08

[…] Πηγή: pirateparty.gr […]

Unitux · Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2012 στο 14:55

[…] Pirate Party 40.595022 22.976511 Advertisement GA_googleAddAttr("AdOpt", "1"); GA_googleAddAttr("Origin", […]

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *