Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που ο Μουμπάρακ προσπάθησε να κρατηθεί στην εξουσία κόβοντας την πρόσβαση στο internet σε όλη την Αίγυπτο.
Από την άλλη, έχουμε τον Ομπάμα να δηλώνει ότι η πρόσβαση στα social media, από πολίτες ελεύθερους να μεταδίδουν πληροφορίες, είναι “οικουμενικό” δικαίωμα.
Αυτό το δικαίωμα κινδυνεύει να διαβρωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με το νομοσχέδιο “Stop Online Piracy Act” (SOPA) στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το “Protect IP Act” στη Γερουσία.
Στόχος τους, υποτίθεται, είναι να προστατευθεί το copyright μέσα από τη δημιουργία Ομοσπονδιακής λίστας με απαγορευμένους ιστότοπους. Όλα τα sites, οι πάροχοι, αλλά και οι μηχανές αναζήτησης(!) θα πρέπει να εμποδίζουν και τον παραμικρό σύνδεσμο προς τις απαγορευμένες σελίδες και όσοι δεν το κάνουν θα έχουν βαριά πρόστιμα.
Το νομοσχέδιο ζητά ιστοσελίδες όπως το Facebook και το YouTube εκ των προτέρων να εξασφαλίζουν ότι το υλικό που ανεβαίνει δεν παραβιάζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν να μηνυθούν, ενώ σήμερα τους είναι αρκετό να το αφαιρέσουν εκ των υστέρων.
Ακόμη προβλέπονται υπερεξουσίες για τις πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, ενώ τα sites που θα διαταχθεί να “εξαφανιστούν” από τους DNS servers δεν θα έχουν καν δικαίωμα υπεράσπισης(!)
Εξίσου απίστευτες είναι και οι διατάξεις βάσει των οποίων η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορεί να ελέγχει ιστοτόπους για πιθανές παραβιάσεις. Αν οι ιστότοποι προσπαθήσουν να σταματήσουν τους ελέγχους, οι κυρώσεις επιβάλλονται, δηλαδή τεκμήριο ενοχής, αντί τεκμήριο αθωότητας.
Εάν οι πάροχοι και οι διαχειριστές των ιστοτόπων είναι νομικά υπεύθυνοι για παραβιάσεις copyright από τους πολίτες, τότε η πληροφορία δεν κινείται πλέον ελεύθερα.
Ετσι οι μεγαλύτερες εταιρείες στο internet παγκοσμίως όπως: Google, AOL, eBay, Facebook, LinkedIn, Mozilla, Twitter και Yahoo έχουν ήδη καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία.
Οι εταιρείες αυτές, εκτός των άλλων, θα δαπανούν τεράστιους πόρους για τον έλεγχο των χρηστών τους, ενώ για τις μικρές εταιρείες αυτό μπορεί να είναι απλά ακατόρθωτο. Άρα μπαίνει και φρένο στην ανάπτυξη και την καινοτομία, που οι μικρές εταιρείες μπορεί να φέρουν.
Με το SOPA κάθε εταιρεία στο διαδίκτυο γίνεται προστάτης των εσόδων των λίγων μεγάλων μονοπωλίων της παγκόσμιας ψυχαγωγίας, ενώ ταυτόχρονα περιορίζονται οι Δημοκρατικές ελευθερίες.
Γιατί σήμερα επικαλούνται το συμφέρον του κλάδου της ψυχαγωγίας.
Όμως οι πολιτικοί και οι επιχειρήσεις θέλουν την εξουσία να λογοκρίνουν ιστοσελίδες, και να ελέγχουν ISPs. Και κανείς δεν ξέρει με ποιο τρόπο αυτή η εξουσία θα χρησιμοποιηθεί αύριο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κυβερνώντες θέλουν πάντα περισσότερη δύναμη, ποτέ λιγότερη.
Ας συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το διαδίκτυο δεν ανήκει στο λόμπι του κοπυράιτ. Είναι για τον καθένα μας και αυτό ακριβώς κάνει το Διαδίκτυο τόσο επαναστατικό: Όλοι μοιραζόμαστε και ζητούμε πληροφορίες χωρίς πορτιέρηδες και λογοκριτές. Αν αυτό αλλάξει, δεν θα έχουμε πλέον ένα ελεύθερο Διαδίκτυο.
0 σχόλια