Στάθης Λειβαδίτης: “Δεν χρειαζόμαστε αλλαγή κυβέρνησης, χρειαζόμαστε αλλαγή συστήματος!”

Συνέντευξη, Ευβοϊκός Τύπος, Δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 20:25
Ποιοι είναι οι πειρατές και τι λένε για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας;
Ποιες είναι οι θέσεις τους και τι απήχηση έχουν στην ελληνική κοινωνία;
Τι εννοούν όταν λένε ότι χρειαζόμαστε αλλαγή συστήματος;
Τι σημαίνει αυτό και πως μπορεί να γίνει στην πράξη;

Προσεγγίσαμε το μέλος και πρώην πρόεδρο, της Διοικούσας Επιτροπής του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, Στάθη Λειβαδίτη, γέννημα θρέμμα της Χαλκίδας και πρώην δημοσιογράφο, για να μας λύσει τις απορίες.

– Ευβοϊκός Τύπος: Πώς ήταν το βάπτισμα του πυρός σε θέση προέδρου κόμματος;
Στάθης Λειβαδίτης: Πολύ ωραία έκφραση, «το βάπτισμα του πυρός»! Περιγράφει, νομίζω το τελευταίο διάστημα της ζωής μου, από τη θέση του προεδρεύοντος της Διοικούσας Επιτροπής του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας. Είναι πολύ διαφορετικό από το να είσαι πρόεδρος ενός οποιουδήποτε άλλου, παραδοσιακού κόμματος και τελικά όπως σε κάθε περίοδο της ζωής μας, υπήρχαν καλές και κακές στιγμές. Αυτό που έμαθα πολιτικά είναι ότι πρέπει να περιμένεις, δεν πρέπει να λειτουργείς εν θερμώ. Χρειάζεται να έχεις ψυχραιμία, καλή πληροφόρηση και δεδομένα. Και τα δεδομένα προκύπτουν από λεπτό σε λεπτό, ώρα με την ώρα και διαμορφώνουν τη συνολική εικόνα που αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια σου. Από εκεί και μετά, έγκειται σε εσένα πώς θα διαβάσεις αυτή την εικόνα για να πάρεις την κατάλληλη απόφαση. Η θητεία μου με γέμισε με εμπειρία. Έχω γνωρίσει Πειρατές όλων των ηλικιών, με ιδέες και γνώσεις και ορμή να αλλάξουνε το σύστημα.

– Ε.Τ.: Δεν είναι απωθητικό το όνομα «πειρατές»;
Σ.Λ.: Θα σας απαντήσω δανειζόμενος λόγια του Rick Falkvinge, ιδρυτή του πρώτου κόμματος Πειρατών στον κόσμο, αυτού της Σουηδίας το 2006. Η ιδανική επιλογή για μια επωνυμία, γίνεται με την οπτική το όνομα αυτό να είναι όσο το δυνατόν μοναδικό και περιγραφικό. Το όνομα «Πειρατές», είναι και μοναδικό αλλά και περιγραφικό και κατά κάποιο τρόπο, λειτουργεί από μόνο του! Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία, δεν έχουν την αίσθηση της κουλτούρας του διαδικτύου και δεν παίρνουν το κόμμα Πειρατών στα σοβαρά. Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει επειδή είναι ένα καινούργιο κόμμα και αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό. Πάντως, αν το κόμμα είχε κάποιο άλλο όνομα, θα είχε διαγραφεί από τη μνήμη τους σε δευτερόλεπτα. Το όνομα «Πειρατές» όμως μένει, ακόμα και αν διαφωνεί κανείς με τις θέσεις τους! Ο πυρήνας των υποστηρικτών των κομμάτων Πειρατών, νοιώθει πάρα πολύ καλά κάτω από το όνομα αυτό και όσον αφορά στο ηλικιακό, σας πληροφορώ ότι στο Συνέδριο μας στη Γκράβα, πέρυσι το Νοέμβριο, ήρθε και ψήφισε ένας 70χρονος που εμπνεύστηκε από τους Πειρατές, και έγινε μέλος του κόμματος. Είμαστε φίλοι στο facebook!

– Ε.Τ.: Πως προέκυψε αυτό το όνομα;
Σ.Λ.: Βαφτιστήκαμε από τις ίδιες τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα πνευματικά δικαιώματα. Στις εταιρίες αυτές, γενικά, αρέσει να απλοποιούν τα πράγματα και να τα ρίχνουν στους πειρατές για τις υποτιθέμενες ζημιές που έχουν πάθει. Οι φίλοι μου στην αρχή το πήραν στην πλάκα, όταν τους είπα τι θα κάνω. «Πειρατές!, μα τι όνομα είναι αυτό;». Χρειάστηκε να δώσω μεγάλο αγώνα για να πείσω, για πολλά πράγματα. Όμως μετά τις εκλογές χάρηκα πολύ όταν μου είπαν: «μας έλυσες τα χέρια, δεν ξέραμε τι να ψηφίσουμε» και πολλοί από αυτούς έγιναν μέλη του κόμματος ή παρέμειναν φίλοι. Σήμερα με σταματούν στο δρόμο και μου λένε «θέλω να γίνω Πειρατής, να γραφτώ στο κόμμα»!

– Ε.Τ.: Γιατί κάποιος να θελήσει να γίνει μέλος των Πειρατών; Τι είναι αυτό που θα κάνει κάποιον να ψηφίσει Πειρατές;
Σ.Λ.: Είμαστε ένα παγκόσμιο κίνημα και το μοναδικό κόμμα που δεν ανήκει στο ξεπερασμένο πολιτικό άξονα, δεξιά–κέντρο–αριστερά. Είμαστε το μέλλον της διακυβέρνησης! Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας στοχεύει στην εγκαθίδρυση ενός άλλου λειτουργικού συστήματος στη χώρα μας, με τη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. Αγωνιζόμαστε για τη διαφάνεια, την ελευθερία της έκφρασης, την ελεύθερη διακίνηση της γνώσης και της πληροφορίας, την κατάργηση των μονοπωλίων των εταιρειών που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα και τις πατέντες, την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Διαφωνούμε με τα λόμπι των πολιτικών και των πολυεθνικών που ευθύνονται για τις κρίσεις, οικονομικές και κοινωνικές και έχουν στόχο το άνοιγμα του χάσματος ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους. Διαφωνούμε με αυτή την προοπτική και μαχόμαστε τόσο στον ψηφιακό όσο και στον πραγματικό κόσμο για την άμεση ανατροπή της. Είμαστε παθιασμένοι με την ιδέα των άμεσο-δημοκρατικών διαδικασιών. Θα έλεγα, ότι το Κόμμα Πειρατών είναι το εργαλείο για την άσκηση πολιτικής από τους ίδιους τους πολίτες. Δεν χρειαζόμαστε αλλαγή κυβέρνησης, χρειαζόμαστε αλλαγή συστήματος! Μπορείτε να δείτε περισσότερα στη σελίδα μας pirateparty.gr

– Ε.Τ.: Πολλοί λένε ότι είστε μόνο ένα κόμμα του ίντερνετ. Τι λέτε γι’ αυτό;
Σ.Λ.: Είμαστε ένα παγκόσμιο κίνημα που αξιοποιεί τις δυνατότητες που δίνει το ίντερνετ και τις εφαρμόζουμε στην πολιτική. Πιστεύουμε στη ρευστή δημοκρατία. Σήμερα μπορεί να έχουμε μια θέση για ένα ζήτημα, αύριο όμως και λόγω των συνθηκών, αυτή θα πρέπει να αλλάξει. Μέσα από το ίντερνετ μπορούμε εύκολα να δούμε αυτό το ζήτημα. Η δράση μας είναι έντονη και στον πραγματικό κόσμο, αλλά δεν προβάλλεται από τα ΜΜΕ. Πρόσφατα, μέλη μας παρουσίασαν την πλατφόρμα Liquid Feedback, στο «Φεστιβάλ των Κοινών» που έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που χρησιμοποιούν τα περισσότερα κόμματα πειρατών στον κόσμο και ευνοεί την πραγματική δημοκρατία, δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα για οριζόντια και άμεση λήψη αποφάσεων με εύκολο τρόπο. Παρουσιάσαμε στην πράξη πως μπορείς να δημιουργήσεις ένα νέο νόμο και πως μπορείς να ψηφίσεις, να τροποποιήσεις και να αναπτύξεις έναν ήδη υπάρχοντα, άμεσα. Επίσης πήραμε μέρος στο ετήσιο συνέδριο για το Ελεύθερο και Ανοιχτό Λογισμικό FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) 2013 που φέτος έγινε στο Χαροκόπειο και αφορούσε μεταξύ άλλων, στη χρήση του ανοιχτού λογισμικού στη δημόσια διοίκηση με στόχο τη διαφάνεια και την ανάπτυξη, τα πνευματικά δικαιώματα και τα ανοιχτά επιχειρηματικά μοντέλα. Προβάλαμε δωρεάν, σε κινηματογράφο της Αθήνας, το ντοκιμαντέρ «The Pirate Bay Away From Keyboard», που είναι για μας ο ύμνος μας. Είμαστε, αλλά και θα είμαστε παντού, στις μάχες για την αλλαγή του συστήματος.

– Ε.Τ.: Ποια είναι ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα των Πειρατών;
Σ.Λ.: Ο κόσμος ανταποκρίθηκε, για πολλούς λόγους, στις εκλογές. Σε εθνικό επίπεδο, πέρυσι τον Μάιο πήραμε 0,51% και θα εκλέγαμε 2 βουλευτές, αν είχαμε απλή αναλογική. Στην Εύβοια πήραμε 865 ψήφους, ποσοστό 0,63%, εκπληκτικό, αν σκεφθεί κανείς ότι δεν είχαμε καθόλου διαφημιστεί, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Μάλιστα, στη Λιχάδα πήραμε 1,96%! Μέσα από τη συνέντευξη αυτή, νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όσες και όσους με τίμησαν με τη ψήφο τους και τους προσκαλώ να ψηφίσουν και πάλι Πειρατές στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί, γιατί έχει απηυδήσει από τη συμπεριφορά των παραδοσιακών πολιτικών.

– Ε.Τ.: Τι εννοείτε με αυτό;
Σ.Λ.: Δεν πάει άλλο με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, έτσι όπως τη γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Οι βουλευτές, ακριβώς επειδή εκλέχτηκαν από το λαό, οφείλουν να γυρίζουν προς αυτόν και να ζητούν τη γνώμη του, για κάθε θέμα που καλούνται να ψηφίσουν στη βουλή. Η εξουσία εκπορεύεται από το λαό και σε αυτόν πρέπει να επιστρέφεται. Δεν είναι δυνατόν, ασχέτως κόμματος και ιδεολογίας, οι βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ ή κατά επειδή το λέει ο αρχηγός. Εδώ οι βουλευτές ξεχνάνε κάτι, ότι δεν τους εξέλεξε ο αρχηγός αλλά ο λαός και κατά συνέπεια σε αυτόν πρέπει να υπακούν. Κοιτάξτε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, 3 στους 4 Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο. Αυτό κάνουν πως δεν το ακούν, βουλευτές και κόμματα.

– Ε.Τ.: Γράφετε στους PirateTimes. Τι είναι αυτή η σελίδα;
Σ.Λ.: Η σελίδα των PirateTimes, είναι το μέσο ενημέρωσης του PPI, της Διεθνούς των Κομμάτων Πειρατών, με νέα και γεγονότα που αφορούν στο παγκόσμιο πειρατικό κίνημα. Ανήκω στη συντακτική ομάδα των PirateTimes. Θυμάμαι και πάλι το παλιό μου επάγγελμα και είναι μεγάλη εμπειρία για μένα, να αρθρογραφώ στα αγγλικά και να αναφέρομαι σε ένα παγκόσμιο κοινό και να βλέπω ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι ενθουσιώδης. Άρθρα μου έχουν μεταφραστεί στα πορτογαλικά, στα ισπανικά. Ειλικρινά είναι μεγάλη τιμή, να γνωρίζω και να συνεργάζομαι με ανθρώπους από όλο τον κόσμο που δίνουν τον εαυτό τους, για την προώθηση της πειρατικής ιδεολογίας.

– Ε.Τ.: Οι Πειρατές στη Γερμανία βουλιάζουν. Τα ποσοστά τους πέφτουν και εν όψει και των εκλογών του Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι θα χάσουν μεγάλο κομμάτι από τη δύναμη τους και φυσικά και βουλευτές.
Σ.Λ.: Κατά τη γνώμη μου, στην πολιτική επικρατεί το «adhominem», δηλαδή χτυπάς το πρόσωπο, με στόχο να στραφεί η προσοχή του κόσμου αλλού και όχι σε αυτά που λέει και προτείνει αυτό το πρόσωπο. Αρκούν μόνο κάνα δυο χαρακτηρισμοί από τα ΜΜΕ. Οι Πειρατές, το κίνημα των Πειρατών, είναι το ιδανικό κόμμα που μπορεί να διασφαλίσει αυτό που λέμε καλύτερο μέλλον. Δημοκρατικό, αγωνίζεται για τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων. Γι αυτό και θάβεται από τα ΜΜΕ. Έτσι, λένε για τους Πειρατές ότι δεν ξέρουν τι θέλουν, ότι δεν έχουν θέσεις κλπ. Είδαμε και αυτούς που έχουν θέσεις, που έχουν φέρει τη χώρα! Και λοιπόν; Πρέπει να έχουμε θέσεις για όλα; Για το αν είμαστε κόμμα ορθόδοξο, πατριωτικό, αντιμνημονιακό, αναρχικό! Αυτοί οι προσδιορισμοί ανήκουν σε άλλον αιώνα. Ο καθένας σήμερα μπορεί να είναι ότι θέλει, τις αποφάσεις όμως που αφορούν στο βιοτικό επίπεδο μας πρέπει να τις παίρνουμε όλοι μαζί. Η συλλογική διαχείριση οικονομικών και φυσικών πόρων, δεν έχει να κάνει με το αν είσαι αριστερός, κεντρώος, δεξιός, αλλά με το τι είναι ορθό και τι εσφαλμένο, τι είναι καλό και τι κακό. Αν θέλετε το κόμμα Πειρατών είναι ένα λειτουργικό σύστημα, από μόνο του, για την άσκηση πολιτικής και προτείνει τη δημοκρατία, με την έννοια της επικράτησης της θέλησης του δήμου, των πολιτών και όχι των πολιτικών. Οι πολιτικοί έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, άλλωστε δεν κυβερνούν αυτοί τις χώρες τους. Οι ηγέτες είναι μαριονέτες, οι εταιρίες κινούν τα νήματα.

– Ε.Τ.: Πρόσφατα συναντηθήκατε με τον πρόεδρο των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Πάνο Καμμένο και τον Ν. Χρυσόγελο των «Πράσινων Οικολόγων». Σκέφτεστε τη συνεργασία μαζί τους ή με άλλα κόμματα;
Σ.Λ.: Στην παρούσα πολιτική συγκυρία, προσωπικά, δεν βλέπω εφικτή την περίπτωση συνεργασίας με άλλα κόμματα. Αυτό όμως θα το αποφασίσει το σώμα των μελών του κόμματος, όταν τεθεί ως θέμα. Είμαστε αντί-εταιρικοί, αντί-μονοπωλιακοί, συνεπώς ίσως να ενδιαφέρει λίγους να συνεργαστούν μαζί μας.

– Ε.Τ.: Υπάρχει κάτι που σας απασχολεί έντονα;
Σ.Λ.: Η αποχή του κόσμου από την πολιτική. Τώρα είναι που πρέπει να ασχοληθεί κάποιος με τα κοινά. Είναι εξωφρενικό για μένα να βλέπω τους Έλληνες να έχουν μείνει άναυδοι και αποσβολωμένοι από την εξαθλίωση της κοινωνίας! Ναι, συμβαίνει στην κοινωνία μας, είναι μπροστά μας, στην πραγματικότητα μας και κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε! Αυτό που μας λείπει, κατά την άποψη μου, είναι η ομαδικότητα και η αυτοκριτική. Εντάξει, κάναμε λάθη, παρασυρθήκαμε και επειδή είμαστε εγωιστές, προς στιγμή νομίσαμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα! Και σπίτια να φτιάξουμε και αυτοκίνητα να αγοράσουμε και ταξίδια να κάνουμε. Αλλά δεν πρέπει να νοιώθουμε ένοχοι για τίποτε άλλο, παρά για το ότι μας εξαπάτησαν, για το ότι πιαστήκαμε στη φάκα σα τα ποντίκια, πέσαμε στην παγίδα! Και εδώ έρχεται η αυτοκριτική του καθένα μας. Είναι ένα στάδιο που πρέπει να περάσουμε. Κάναμε κάποιες επιλογές και πρέπει να πληρώσουμε. Εμείς φέραμε στην εξουσία όλες αυτές τις κυβερνήσεις. Εμείς μπορούμε να μην τις φέρουμε στην εξουσία ποτέ ξανά!


1 σχόλιο

Newsletter 9/2013 » Κόμμα Πειρατών Ελλάδας - Pirate party of Greece · Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2013 στο 21:39

[…] Συνέντευξη του Στάθη Λειβαδίτη, μέλους της Διοικούσας Επιτροπής, στον Ευβοϊκό Τύπο.  […]

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *