Στην δημοσιότητα ήρθαν τα στοιχεία υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από το 2009 ως σήμερα, η χρηματοδότηση του ΕΜΠ μειώθηκε σχεδόν στο ένα τρίτο, ενώ κατά ένα τρίτο μειώθηκε και το διδακτικό του προσωπικό. Φυσικά, την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, αν όχι χειρότερη.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργαλειοποιεί την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, την οποία δημιούργησε η ίδια, για να απαξιώσει ακόμα περισσότερο την δημόσια παιδεία και να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια. 

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας απαιτεί από τα προοδευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης (αν υπάρχουν ακόμα) να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο υπέρ της δημόσιας παιδείας και να απαιτήσουν την άμεση και σοβαρή αύξηση της χρηματοδότησης, τουλάχιστον στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας των πανεπιστημίων μας.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας απαιτεί από τον υπουργό παιδείας να αφήσει κατά μέρος τις προσπάθειες για ίδρυση “μη κρατικών” πανεπιστημίων στην άκρη και να ασχοληθεί με την πραγματική του δουλειά, που σίγουρα δεν είναι να λειτουργεί ως πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων. 

Στηρίζουμε τους αγώνες των φοιτητών για ένα ποιοτικό δημόσιο πανεπιστήμιο, με δωρεάν φοίτηση και με πραγματική φοιτητική μέριμνα. Ζητάμε επίσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ειδικά από το ΠΑΣΟΚ που λέει «ναι» με  «επιφυλάξεις» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να ξεκαθαρίσουν, χωρίς περιστροφές, αν σέβονται το άρθρο 16 του Συντάγματος. Θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζουμε και την αντίδραση της ΠΑΣΠ για αυτή τη θέση που παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Η Ελλάδα δεν πρέπει να καταντήσει μαγαζί που θα ανοίγει μόνο για καφέδες και ξαπλώστρες, ώστε να κάνουν διακοπές οι «φοιτητές» των ιδιωτικών «πανεπιστημίων».