Είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει το κυριότερο πρόβλημα με τις τιμές του ρεύματος που είναι το γεγονός ότι είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που το 100% της παραγόμενης ενέργειας περνάει από το χρηματιστήριο ενέργειας. Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν το έχει αυτό. Στις υπόλοιπες χώρες το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας πωλείται με προθεσμιακά συμβόλαια που επιτυγχάνουν μεγάλες εκπτώσεις και μόνο ένα ποσοστό περνάει απο το χρηματιστήριο.

Η επικοινωνιακή διαχείριση που επιχειρεί η κυβέρνηση με τα χρωματιστά τιμολόγια δεν είναι τίποτα άλλο παρά χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς κι αν θυμίζει έντονα συμμετοχή σε τζόγο, είναι γιατί αυτό είναι στην πραγματικότητα. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση προτιμάει το ρόλο του τροχονόμου των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που ελέγχουν το ολιγοπώλιο των παραγωγών και παρόχων ενέργειας αντί να εξασφαλίσει προσιτή ενέργεια με διαφανείς και κατανοητούς όρους στα νοικοκυρία και τους επαγγελματίες.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας καλεί την κυβέρνηση ν’ αλλάξει άμεσα πορεία και να εφαρμόσει δοκιμασμένες πρακτικές που θα μειώσουν πραγματικά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς να επιδοτεί τους παρόχους ενέργειας από τα δικά μας χρήματα ή να αναγκάζει τους πολίτες να γίνουν χαρτορίχτρες, μήπως δουν το μέλλον της τιμής του ρεύματος σε λίγους μήνες. Αυτές είναι η χρήση προθεσμιακών συμβολαίων για την προγραμματισμένη παραγωγή ενέργειας και η δημιουργία μίας λειτουργικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας σε συνεργασία με ενισχυμένη επιτροπή ανταγωνισμού για την ορθή λειτουργία και του χρηματιστηρίου ενέργειας.