Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας έστειλε την παρακάτω επιστολή στο κόμμα Πράσινοι, αποσύροντας την υποστήριξή του, με την ελπίδα να λειτουργήσει ως αφύπνιση για την επανένωση του οικολογικού χώρου, αν και δεν θα κρατήσουμε μεγάλο καλάθι.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, ως ιδρυτικό μέλος των Πράσινων, προσφέρθηκε το 2020 χωρίς αντάλλαγμα και ανέλαβε να επιτελέσει ένα έργο, αφιερώνοντας χρόνο και ενέργεια, παρέχοντας τις κατάλληλες ψηφιακές πλατφόρμες για τις επικοινωνίες και την ανάπτυξη του κινήματος. 

Ωστόσο, σήμερα βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ανακαλέσουμε την εμπιστοσύνη και τη στήριξή μας προς τους Πράσινους, μετά και από την ομόφωνη απόφαση του Σώματος των Μελών του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας που ελήφθη στο 11ο Συνέδριο στις 12 Νοεμβρίου 2023.

Αποχωρούμε με ήσυχη τη συνείδηση ότι καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την κοινή ευημερία και πρόοδο των δύο κινημάτων, του πειρατικού και του οικολογικού.

Η αποχώρηση μας αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα αδιαφανών και αδύναμων διαδικασιών. 

Η ανάλυσή μας υπογραμμίζει μερικά βασικά σημεία:

Στερούνται Καινοτομίας: Οι Πράσινοι παραμένουν ίδιοι και αμετάβλητοι στις ιδέες τους από τις αρχές της ίδρυσης του οικολογικού κινήματος στη χώρα μας, δίχως να ενσωματώνουν καινοτομίες ή να ανανεώνονται με νέες προσεγγίσεις, παρά το γεγονός ότι τα πάντα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο στους τομείς ενδιαφέροντος τους.

Εστιάζουν στην άνοδο στην εξουσία: Οι Πράσινοι ενδιαφέρονται κυρίως για την άνοδο τους στην εξουσία χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδεολογικές διαφορές με άλλα κόμματα που κυβέρνησαν ή και κυβερνούν. Συμπράττουν με παραδοσιακά κόμματα και λογικές, αποκαλύπτοντας έλλειψη εναλλακτικής σκέψης.

Παρακμή και Διάσπαση: Οι Πράσινοι βρίσκονται σε παρακμή, έχουν χάσει τους υποστηρικτές τους και έχουν κατακερματιστεί σε πολλά κομμάτια, λόγω της ατομικής και προσωπικής δράσης διαφόρων μελών προς κάθε κατεύθυνση. Αυτή η διασπορά έχει αποξενώσει τους υποστηρικτές τους και αποτελεί ανησυχητική ένδειξη παρακμής. Η έλλειψη ομαδικότητας και ο εγωισμός κυριαρχούν, ενώ είναι εχθρικοί προς νέες ιδέες.

Έλλειψη Ομαδικότητας: Η έλλειψη συνοχής και η υπερβολική επικέντρωση σε ατομικούς στόχους έχουν οδηγήσει σε παρακμή. Είναι εμφανής η έλλειψη ομαδικότητας, λόγω του εγωισμού κάποιων μελών που παρουσιάζονται ως μεσσίες και φωστήρες του οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα, αλλά και των εσωτερικών διαμαχών εξ αιτίας αυτών των καταστάσεων.

Έχουν ψηφιακά μεσάνυχτα: Ο τρόπος με τον οποίο οι Πράσινοι διαχειρίστηκαν τις ψηφιακές υποδομές τους επηρέασε δραματικά το κίνημα. Παραχωρούμε τις ψηφιακές υποδομές που δημιουργήσαμε για εκείνους, αν και με λύπη, γνωρίζοντας ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να τις αξιοποιήσουν αποτελεσματικά. Πολύ κακώς συμφωνήσαμε, παρότι είχαμε εκφράσει αντιρρήσεις για το γεγονός ότι μέλος των Πράσινων θα αναλάβει να επικυρώσει ψηφιακά τη συμμετοχή της ευρείας συμμαχίας «Πράσινο και Μωβ» στις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκλειστούμε από την εκλογική συμμετοχή και για εμάς αυτή η στιγμή αποτελεί σκοτεινό σημείο και παραμένει αδιευκρίνιστο του τι ακριβώς διημείφθη και κάτω από ποιες περιστάσεις.

Η συνέχιση της πολιτικής τους με τα ίδια πρόσωπα, τους κάνει να παραμένουν  αναποτελεσματικοί στο να προσφέρουν νέες προοπτικές και προτάσεις οι οποίες να  αντικατοπτρίζουν τη σύγχρονη εποχή. Η ανάγκη για αναθεώρηση και ανανέωση είναι επιτακτική.

Οι στόχοι τους, αν και σεβαστοί, δεν συναντούν τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Αντιθέτως, παραμένουν προσκολλημένοι σε στερεότυπες προκαταλήψεις επιδιώκοντας θέσεις εξουσίας ανεξαρτήτως ιδεολογικών προτιμήσεων, και αλληλοεπιδρούν με παραδοσιακά κόμματα και λογικές, θυσιάζοντας την ομαδικότητα για την προσωπική προβολή κάποιων μελών. 

Δεδομένων των συνθηκών αυτών, θεωρούμε ότι η αποχώρηση μας από το κόμμα των Πράσινων θα μας απελευθερώσει από τα δεσμά μιας καταναγκαστικής πλέον και ατυχούς συνεργασίας.