Μετά από εκστρατεία ενάντια στο εργαλείο μαζικής παρακολούθησης που σχεδιαζόταν με αφορμή την οδηγία για την προστασία των παιδιών από σεξουαλική κακοποίηση (CSAR), η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε έναν συμβιβασμό μεταξύ των διαπραγματευτών όλων των πολιτικών ομάδων.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να προστατεύσουν την κρυπτογράφηση και να αναθεωρήσουν πλήρως την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προέβλεπε την αδιάκριτη μαζική παρακολούθηση όλων των πολιτών της ΕΕ σε αναζήτηση ύποπτου περιεχομένου. Αντίθετα, οι νέοι κανόνες θα επικεντρωθούν στην αποτελεσματική προστασία των παιδιών μέσω στοχευμένης επιτήρησης, ασφαλών προεπιλεγμένων ρυθμίσεων για υπηρεσίες και πολλά άλλα. 

Ο Ευρωβουλευτής του Κόμματος των Πειρατών Patrick Breyer, Σκιώδης Εισηγητής της Ομάδας Greens/EFA στην Επιτροπή LIBE, σχολιάζει:

“Υπό την πίεση των μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στον επικείμενο αδιακρίτως εκτεταμένο έλεγχο συνομιλιών και τη μαζική σάρωση ιδιωτικών μηνυμάτων, καταφέραμε να κερδίσουμε ευρεία πλειοψηφία για μια διαφορετική, νέα προσέγγιση στην προστασία των νέων από κακοποίηση και εκμετάλλευση στο διαδίκτυο. Ως Πειρατής και μαχητής της ψηφιακής ελευθερίας, είμαι υπερήφανος για αυτή την εξέλιξη. Οι νικητές αυτής της οδηγίας είναι αφενός τα παιδιά μας, τα οποία θα προστατευτούν πολύ πιο αποτελεσματικά και με τρόπο που να μπορεί να σταθεί στα δικαστήρια, και αφετέρου όλοι οι πολίτες, των οποίων η ψηφιακή ιδιωτικότητα της αλληλογραφίας και η ασφάλεια της επικοινωνίας θα εξασφαλίζονται.”

Ο Ευρωβουλευτής του Κόμματος των Πειρατών Marcel Kolaja, Σκιώδης Εισηγητής για τις Απόψεις της Ομάδας Greens/EFA στις Επιτροπές IMCO και CULT, σχολιάζει:

“Η πρόταση της Επιτροπής για γενικευμένη παρακολούθηση της διαδικτυακής επικοινωνίας υπό το πρόσχημα της νομοθεσίας προστασίας των παιδιών ήταν οργουελιανή, ανήθικη και ακατάλληλη για τον σκοπό της. Τώρα, χάρη στις προσπάθειές μας, το Κοινοβούλιο στέκεται πίσω από το δικαίωμα των πολιτών σε ιδιωτική επικοινωνία καθώς και στην προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο.”

“Σύμφωνα με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μόνο ένας δικαστής θα μπορεί να διατάξει τη σάρωση ιδιωτικών επικοινωνιών, και μόνο για συγκεκριμένους υπόπτους. Έχουμε επίσης προστατεύσει την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο ιδιωτικών μηνυμάτων και διασφαλίσαμε ότι ακόμη και οι ανήλικοι μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν εφαρμογές μηνυμάτων όπως το WhatsApp ή το Matrix. Παροτρύνουμε τις εθνικές κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν την ανάγκη προστασίας των παιδιών και της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο και να υποστηρίξουν την έκδοση του κειμένου που προωθείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”

Στο θέμα αυτό είχαμε αναφερθεί και ως Κόμμα Πειρατών Ελλάδας στα πλαίσια της ΔΕΘ, τον Οκτώβριο του 2022. 

Η συμφωνία αποτελεί επιτυχία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Κόμματος Πειρατών.