Ως Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, προβληματιζόμαστε έντονα με την πρόταση του ΚΚΕ, αναφορικά με τη μορφή της συγκρότησης της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό.

Θεωρούμε πως το ΚΚΕ, όντας ένα έμπειρο κοινοβουλευτικά κόμμα, δε θα έπρεπε να επιτρέπει το παραμικρό περιθώριο για την οποιαδήποτε πιθανότητα άμβλυνσης και αοριστικοποίησης των εγκλημάτων που διαπράττονται καθημερινά από τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές και διάχυσης των πολιτικών και ποινικών ευθυνών.

Στην πρόταση που κατατέθηκε στις 7/11/2023 προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, το ΚΚΕ αιτείται άτολμα τη σύσταση μίας ενιαίας εξεταστικής επιτροπής, η οποία με επίκεντρο το έγκλημα των Τεμπών, θα εξετάσει διαχρονικά τα εγκλήματα που έχουν τελεστεί από τις εκάστοτε πολιτικές, κυβερνήσεις και αρμόδιους, και οδήγησαν σε αυτό.

Στο παρελθόν, έχουμε γίνει μάρτυρες κι άλλων τέτοιων επιτροπών, και σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πολύ καλά, πως αυτές όχι μόνο δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για την επί της ουσίας διερεύνηση όλων των συνθηκών που οδήγησαν στα εγκλήματα, αλλά ταυτόχρονα, καταφέρνουν (και με τη βοήθεια των ΜΜΕ) να χαώνουν και να αποπροσανατολίζουν τον λαό, οδηγώντας τελικά και στην αθώωση των θυτών.

Ως Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για διερεύνηση ΟΛΩΝ των εγκληματικών λαθών, παραλείψεων και πολιτικών, ωστόσο θεωρούμε πως αυτό πρέπει να γίνει πιό στοχευμένα, καθώς τα τελευταία χρόνια είχαμε ολοένα και περισσότερα εγκλήματα που κατέληξαν τελικά και σε αυτό των Τεμπών. Είδαμε περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, μη τήρηση πρακτικών, διαδικασιών και αρχείων μεταφορών, απευθείας αναθέσεις, δραματικές μειώσεις προσωπικού, υποανάπτυξη και μη συντήρηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, διατήρηση ανεκπαίδευτου προσωπικού, και δεκάδες νεκρούς και τραυματίες εργάτες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αντιπροτείνουμε την εξής διαδικασία αναφορικά με τη διερεύνηση όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί στο πλαίσιο των ελληνικών σιδηροδρόμων:

  1. Σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών ανά περίοδο διακυβέρνησης (2019-2023, 2015-2019, 2012-2015, 2009-2012, 2007-2009, 2000-2004, 1996-2000).
  1. Κάθε εξεταστική επιτροπή, θα αναδεικνύει τα προβλήματα των νόμων που τέθηκαν σε εφαρμογή, θα εξάγει τα επιμέρους πορίσματα, και θα διερευνά στοχευμένα την τέλεση των εγκλημάτων της κάθε περιόδου, συναρτήσει των σχετικών της προηγούμενης.
  1. Οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι ανοιχτές και να επιδέχονται σχολιασμούς και μαρτυρίες από πολίτες, με ανωνυμοποιημένο τρόπο, όπως επιβάλλεται από το πλαίσιο – οδηγία της ΕΕ, για την προστασία των μαρτύρων υποθέσεων δημοσίου συμφέροντος.

Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε πως, ανεξαρτήτως του ποιά πρακτική θα ακολουθηθεί σχετικά με τη συγκρότηση και διερεύνηση της οποιασδήποτε Εξεταστικής Επιτροπής, βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Καταλαβαίνουμε πως το ΚΚΕ θεωρεί πιο πρόσφορο αυτό τον τρόπο δράσης. Ωστόσο, εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι, ταυτιζόμενο με τη Νέα Δημοκρατία ως προς το υπό διερεύνηση χρονικό πλαίσιο, θα οδηγηθούμε σε διάχυση ευθυνών και σε μια ακόμα Εξεταστική Επιτροπή που δε θα οδηγήσει πουθενά, εκτός ίσως απ’την εδραίωση του ως τώρα αφηγήματος πως «φταίει ο σταθμάρχης», που ήταν ο τελευταίος τροχός της αμάξης.