Μια επικριτική και σκληρή ανακοίνωση έβγαλε το κόμμα Πειρατών Ρωσίας για την απόφαση του Πούτιν να εισβάλλει στην Ουκρανία.
 
Οι Ρώσοι Πειρατές παρομοιάζουν τα σημερινά γεγονότα με εκείνα του πολέμου της Μεγάλης Ευρώπης ενάντια στο φασισμό και καλούν τους συμπολίτες τους να σταματήσουν τον πόλεμο.
“Το 2022 τα γεγονότα επαναλαμβάνονται και κοινό μας καθήκον είναι να τους αντισταθούμε με κάθε δυνατό τρόπο” τονίζουν οι Ρώσοι Πειρατές στην ανακοίνωση τους (24/2) και επισημαίνουν μεταξύ άλλων: 
“Το Κόμμα Πειρατών της Ρωσίας καταδικάζει ολόψυχα την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Καλούμε την Ευρώπη να γίνει ξανά Μεγάλη Ευρώπη και να αντισταθεί στον επιτιθέμενο, που δεν είναι οι πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά ο Πούτιν και οι ολιγάρχες, οι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης που τον υποστηρίζουν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων εκτός της χώρας μας. Ωστόσο, συνιστούμε ανεπιφύλακτα την εγκατάλειψη των κυρώσεων μεγάλης κλίμακας που θα πλήξουν όχι τον επιτιθέμενο, αλλά τον ήδη εξαθλιωμένο λαό, ο οποίος, με τη σειρά του, θα το θεωρήσει ως επιθετική πράξη και θα στηρίξει την πολιτική του Πούτιν. Όπως είπε ο Carl Sagan, “Δεν υπάρχουν σύνορα στο διάστημα”.  Ας προχωρήσουμε μαζί προς έναν κόσμο χωρίς πολέμους και φτώχεια, χωρίς φυσικά, πολιτιστικά, φυλετικά, εθνικά ή οποιαδήποτε σύνορα.
Eίναι πόλεμος του Πούτιν κατά της Ουκρανίας
Σήμερα, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, στις 5:45 π.μ., χωρίς ξεκάθαρη κήρυξη πολέμου, τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε μια αδελφική χώρα, παραβίασαν τα σύνορα της Ουκρανίας σε πολλά σημεία και βομβάρδισαν πόλεις.
Η επίθεση στην Ουκρανία διεξήχθη παρά το Μνημόνιο της Βουδαπέστης για τις Εγγυήσεις Ασφαλείας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση τήρησε καλή τη πίστη όλους τους όρους αυτού του μνημονίου.  
Όλη η ευθύνη για αυτήν την ληστρική επίθεση στην Ουκρανία πέφτει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση του Πούτιν.
Το Κόμμα Πειρατών της Ρωσίας εκφράζει τη σταθερή του πεποίθηση ότι ολόκληρος ο πληθυσμός της χώρας μας, όλοι οι εργαζόμενοι, η διανόηση, οι εκπρόσωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων, φυλών, εθνών και φύλλων, θα αντιμετωπίσουν τα καθήκοντά τους και το έργο τους με τη δέουσα συνείδηση.  Όλος ο λαός μας πρέπει τώρα να είναι ενωμένος όσο ποτέ άλλοτε.  Όλος ο λαός μας πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο.
 
Καταδικάζουμε τον πόλεμο, καταδικάζουμε αυτούς που ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο, αυτούς που συνέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια στην έναρξή του και αυτούς που θα παραμείνουν σιωπηλοί.  Πιστεύουμε ότι το Διαδίκτυο αναπόφευκτα θα διαγράψει τα φυσικά και πολιτιστικά όρια μεταξύ των εκπροσώπων όλης της Ανθρωπότητας.
Καλούμε την παγκόσμια κοινότητα και τους πολίτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος και να καταδικάσουν σθεναρά, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις, τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του δικτάτορα που έχει κολλήσει ψυχικά σε ένα σχολικό βιβλίο ιστορίας και τις φιλοδοξίες των μαριονετών του.
Ο σκοπός μας είναι δίκαιος. Ο εχθρός κάθεται σε γραφεία και παλάτια. Η νίκη θα είναι δική μας!”