Η λάμψη της προσωπικότητας του Μίκη Θεοδωράκη, σαν καλλιτέχνη και σαν αγωνιστή, ήταν παγκόσμια και αναγνωρίσιμη. 

Με δέος στεκόμαστε μπροστά του και στη σημαντική κληρονομιά που μας αφήνει.

Ως κόμμα Πειρατών θα θέλαμε να εστιάσουμε σε μια όχι και τόσο πολύ γνωστή διάσταση της προσωπικότητας του Μίκη Θεοδωράκη, την πειρατική φλέβα του!

  

Το 2010, όταν ακόμη το πειρατικό κίνημα παγκοσμίως ήταν στα σπάργανα και το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας δεν υπήρχε, ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε την άδεια να κυκλοφορούν ελεύθερα, ή πιο σωστά απελευθέρωσε από άδειες χρήσης, 1000 επιλεγμένα τραγούδια του,  λέγοντας σε τηλεοπτική εκπομπή “Η τέχνη δεν πρέπει να είναι εμπορική, δεν πρέπει να πουλιέται” και απαντώντας “σαχλαμάρες” στην ερώτηση που έθεσε ο ίδιος στον εαυτό του “εάν πρόκειται για κασετοπειρατεία”…

Ο Μίκης Θεοδωράκης με το χειμαρρώδη λόγο του είχε πει τότε, μεταξύ άλλων, για τα πως προέκυψαν τα 1.000 τραγούδια που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν.

“…Εδώ είναι ένα κουτί. Σε αυτό το κουτί μέσα υπάρχουν 50 cd δικά μου με 1.000 τραγούδια μου. Αυτά έγιναν εν αγνοία μου, από μια παρέα ανθρώπων που ήρθαν και μου έδωσαν αυτό το κουτί. Πήραμε τα 1.000 τραγούδια σου και τα επιλέξαμε όπως θέλαμε εμείς και κάναμε 50 δίσκους. Πιστεύω ότι η τέχνη δεν πρέπει να είναι εμπορική, δεν πρέπει να πουλιέται. Εγώ ντρέπομαι όταν μου λένε ότι έχουν εμπορική αξία τα τραγούδια μου. Πρέπει να είναι δωρεάν τα πάντα…”

“…Όταν θα παίρνεις αυτό το κουτί θα είσαι ηθικά υποχρεωμένος να κάνεις 5 αντίγραφα και να τα δώσεις σε 5 ανθρώπους που θα κάνουν και πάλι από 5!  Διότι 50 λεπτά κάνει το ένα cd, ξέρετε η αντιγραφή του είναι πολύ εύκολη. Να πείτε ότι αυτή είναι μια κασετοπειρατεία και τα λοιπά – σαχλαμάρες! Εδώ μέσα είναι ένας άνθρωπος ολοκληρωμένος… Μια εταιρία, μου έχει το ένα χέρι, η άλλη έχει ένα πόδι μου, η άλλη ένα μάτι μου, η άλλη ένα αυτί μου! Δηλαδή με βλέπουνε παραμορφωτικά…” 

   

Ο Μίκης Θεοδωράκης, σαν ελεύθερο πνεύμα που ήταν, είδε πέρα από το εμπόριο, τις δισκογραφικές εταιρίες και το προσωπικό κέρδος, την σημασία της ελεύθερης διακίνησης του πνευματικού έργου που είναι μια από τις βασικές αρχές του Πειρατικού κινήματος παγκοσμίως  και, φυσικά, και του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας. 

    

Στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας αποτίουμε φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη για το καλλιτεχνικό του έργο, τους αγώνες του για την Δημοκρατία και για το αθάνατο ελεύθερο πειρατικό πνεύμα του, που αποτελεί πυξίδα για εμάς.