Το κόμμα Πειρατών Ελλάδας, από την ίδρυση του το 2012, αποδέχεται ρητά τη Διεθνή Διακήρυξη του Παρισιού για τα Δικαιώματα των Ζώων. 
Με αυτή την προοπτική και ως ιδρυτικό μέλος του κόμματος των Πράσινων, οι Έλληνες Πειρατές χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία των Πράσινων για συζήτηση με το Κόμμα για τα Ζώα. 
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε ψηφιακά στις 8/4 με σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ των δύο πολιτικών οργανισμών. 
Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πραγματοποίησή της και το πολύ καλό κλίμα της συζήτησης.
Οι Πράσινοι πρότειναν τη δημιουργία ενός φόρουμ πράσινου διαλόγου, με τη συμμετοχή πέντε κομμάτων και ανεξάρτητων προσώπων ή ομάδων, που τοποθετούνται στον χώρο της Πολιτικής Οικολογίας ή στις παρυφές της. 
Μάλιστα έχουν επεξεργαστεί μια οργανωτική πρόταση όπου περιγράφεται με σαφήνεια, χωρίς γκρίζα σημεία, κάθε πτυχή αυτής της συμμαχίας. 
Η πρόταση αυτή θα κατατεθεί αμέσως μετά το Συνέδριό των Πράσινων που έχει προγραμματιστεί για τις  24 και 25 Απριλίου. 
Το Κόμμα για τα Ζώα εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου: 
    
Μετά από πρόσκληση των Πράσινων προς το Κόμμα για τα Ζώα, έγινε την Πέμπτη  8/4/2021 τηλεδιάσκεψη, με σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ των δύο πολιτικών οργανισμών. Η συζήτηση άρχισε στις 19:00 και διήρκησε 1 ώρα και 10 λεπτά.
Από το Κόμμα για τα Ζώα, συμμετείχαν οι Επικεφαλής Χριστίνα Παπή και Δημήτρης Πέτρου και το μέλος του Συντονιστικού Νίκος Ράπτης.  Από την πλευρά των Πράσινων, συμμετείχαν οι Συν-εκπρόσωποι του κόμματος Αλία Παπαγεωργίου και Θανάσης Γούναρης και ο Συντονιστής της Γραμματείας Αριστείδης Παπαδάκης
Μετά τις προσωπικές συστάσεις, οι Πράσινοι εξήγησαν τον λόγο της πρόσκλησης: Το κόμμα των Πράσινων, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2020. Αποτελείται από ανεξάρτητα στελέχη του οικολογικού κινήματος και του εναλλακτικού χώρου, καθώς και από τα κόμματα Πράσινοι-Αλληλεγγύη και Κόμμα Πειρατών Ελλάδας. 
Σκοπός των Πράσινων είναι να καλυφθεί το κενό της αυτόνομης και ενωτικής πορείας του Πράσινου χώρου στην Ελλάδα, με αυτόνομη και δυναμική Πράσινη παρουσία στους θεσμούς λήψης των αποφάσεων και συμμετοχή σε όλες τις εθνικές, ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.
Οι Πράσινοι προτείνουν τη δημιουργία ενός φόρουμ πράσινου διαλόγου, με τη συμμετοχή πέντε κομμάτων (Κόμμα για τα Ζώα, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Οικολόγοι-Πράσινοι, Πράσινη Αριστερά και Πράσινοι) και ανεξάρτητων προσώπων ή ομάδων, που τοποθετούνται στον χώρο της Πολιτικής Οικολογίας ή στις παρυφές της. 
Ειδικά για το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, προτείνεται να υπάρχει διακριτή συμμετοχή και αναφορά, καθώς εκπροσωπεί ένα ιδιαίτερο πανευρωπαϊκό ρεύμα. 
Για την ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία αυτού του φόρουμ και προκειμένου αυτή να είναι επωφελής για όλους τους συμμετέχοντες, χρειάζεται να υπάρχει διάθεση για σύνθεση, ορθολογισμός και δικαιοσύνη στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Η συζήτηση των διαφωνιών να γίνεται με ευγένεια, σεβασμό και κατανόηση στην άποψη των άλλων, στο πλαίσιο των Πράσινων αρχών. Να υπάρχει η αίσθηση της συντροφικής σχέσης όλων των συμμετεχόντων, χωρίς ηγεμονισμούς.
Κάθε κόμμα θα συμμετέχει στο φόρουμ διατηρώντας την πολιτική του ταυτότητα και αυτονομία. 
Οι Πράσινοι έχουν επεξεργαστεί μια οργανωτική πρόταση που θα περιγράφει με σαφήνεια, χωρίς γκρίζα σημεία, κάθε πτυχή της συμμαχίας.  Την πρόταση αυτή θα καταθέσουν αμέσως μετά το Συνέδριό τους (24-25 Απριλίου). 
Οι εκπρόσωποι του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα ανέφεραν πως το κόμμα τους ιδρύθηκε στην Ελλάδα πριν από ένα περίπου έτος, με σκοπό την απελευθέρωση όλων των ζώων, τη φυτοφαγική μετάβαση και τον οικολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.
Το νέο μήνυμα που φέρνει στην πολιτική είναι ότι η απελευθέρωση των μη ανθρώπινων ζώων είναι κρίσιμη, για τα ίδια και για την ευημερία, την ειρήνη και την ελευθερία των ανθρώπων. 
Το Κόμμα για τα Ζώα είναι «Ομολογιακό Κόμμα».
Πρωταρχικός σκοπός του είναι να διαμορφώνονται και να εφαρμόζονται πολιτικές υπέρ όλων των ζώων, όχι να συμμετέχουν εκπρόσωποί του στη διακυβέρνηση.
Συνεργάζεται μόνο με κόμματα ή πολιτικές κινήσεις που αποδέχονται δημόσια ολόκληρο το πρόγραμμά του.
Οι εκπρόσωποι του Κόμματος για τα Ζώα αναφέρθηκαν στη σημασία που δίνουν στη σταδιακή κατάργηση της κτηνοτροφίας. Υπογράμμισαν πως διαφωνούν με τη σχετική θέση των Πράσινων για «βιώσιμη κτηνοτροφία».
Τόνισαν πως το Κόμμα για τα Ζώα δεν ανήκει στον Πράσινο χώρο, αλλά στην Πολιτική Φιλοζωία (Animal Politics).
Εκπροσωπούν μάλιστα την Ελλάδα σε διακριτή, διεθνή πολιτική δομή, στο Animal Politics Foundation.
Και τα δύο κόμματα συμφώνησαν να συνεργάζονται σε κοινές εκδηλώσεις, διαμαρτυρίες κ.λπ.
Προτάθηκε συγκεκριμένη συνεργασία στην καμπάνια για την κατάργηση των κλουβιών (End the Cage Age), στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς που ετοιμάζει η κυβέρνηση και αλλού.
Οι εκπρόσωποι των Πράσινων αναφέρθηκαν στις θέσεις τους για τα δικαιώματα των ζώων, τις οποίες κοινοποίησαν στη συζήτηση, και στην ευαισθησία τους για το ζήτημα αυτό.
Ως μέλη της Ειδικής Θεματικής Ομάδας των Πράσινων για τα Ζώα μάλιστα, εξέφρασαν την επιθυμία τους να διευρυνθεί η συνεργασία του Κόμματος για τα Ζώα με τους Πράσινους, σε θέματα δικαιωμάτων των ζώων.
Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πραγματοποίησή της και το πολύ καλό κλίμα της συζήτησης.
Οι εκπρόσωποι των Πράσινων προσκάλεσαν προφορικά το Κόμμα για τα Ζώα να συμμετέχει, με κάτι περισσότερο από ένα χαιρετισμό, στο έκτακτο Συνέδριο των Πράσινων, που προγραμματίζεται να γίνει στις 24 και 25 Απριλίου 2021.
Επόμενη τηλεδιάσκεψη των αντιπροσωπειών θα γίνει κατόπιν συνεννόησης, όταν θα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για συζήτηση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ