Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, με αφορμή τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εκφράζει την ανησυχία του για την επέκταση των διενέξεων με τη Τουρκία και σε θρησκευτικό επίπεδο, που τείνει δυστυχώς να κυριαρχήσει στον δημόσιο διάλογο.

Η Αγία Σοφία ως κορυφαίο μνημείο της Κωνσταντινούπολης και της Τουρκίας, θα έπρεπε να προστατεύεται και να διαφυλάσσεται από το τουρκικό κράτος, αφού αναγνωρίζεται διεθνώς ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά (World Heritage Site) από την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Ως τέτοιο μνημείο, η κυβέρνηση και το  κράτος της Τουρκίας θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι δεν είναι κυρίαρχοι ιδιοκτήτες του (sovereign owners), αλλά υπεύθυνοι για τη διαφύλαξή του ως κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας. 

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό χώρο λατρείας, περιορίζει σοβαρά την πρόσβαση των επισκεπτών σε αυτή και εγκυμονεί κινδύνους για τη διατήρηση της σε καλή κατάσταση. 

Η Αγία Σοφία θα πρέπει να ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς και όχι να τους διχάζει. 

Δεν θα πρέπει να γίνει το μνημείο άλλη μια “δύσκολη” ελληνο-τουρκική διαφορά. 

Ως Έλληνες Πειρατές δεσμευόμαστε ότι  θα εργαστούμε μαζί με τους αδελφούς μας Τούρκους Πειρατές σε ένα κοινό αγώνα υπέρ της συνεργασίας, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, της αλληλεγγύης και κατά του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού, που δηλητηριάζουν τις κοινωνίες και τις διεθνείς σχέσεις.