Πρώτο κόμμα στις πρόσφατες τετραπλές εκλογές δεν αναδείχθηκε κανένα από τα κόμματα εντός κοινοβουλίου, αλλά η στεντόρεια αποχή. Το μήνυμα των πολιτών στις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές ήταν σαφές: “Σας βαρεθήκαμε! Δεν αξίζετε ούτε τη ψήφο μας!”

Τα αρχηγεία των κομμάτων το γνωρίζουν πολύ καλά και με βάση αυτό σχεδιάζουν τις καμπάνιες τους για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Οι κομματικές ηγεσίες και τα επιτελεία τους δεν ενδιαφέρονται να μειώσουν την αποχή· άλλωστε είναι προς το συμφέρον τους, καθώς, χάρη σ’ αυτήν, οι “στρατευμένοι” ψηφοφόροι τους θα δημιουργήσουν μια εικόνα παντοδυναμίας των κομμάτων τους κυριαρχούν στο μετεκλογικό πολιτικό τοπίο.

Όποια όμως κι αν είναι τελικά τα ποσοστά των κομμάτων στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτά είναι κίβδηλα.
Μια μειοψηφία με μπόνους 50 εδρών, μέσω ενός ληστρικού εκλογικού νόμου στο πρώτο κόμμα, νομιμοποιείται να κυβερνήσει, χωρίς στην πραγματικότητα να αντιπροσωπεύει τους Έλληνες πολίτες.

Οι πρόσφατες μάλιστα δηλώσεις στελεχών του ΚΙΝΑΛ (πρώην ΠΑΣΟΚ) και της Νέας Δημοκρατίας, με τις οποίες δηλώνεται απερίφραστα κι ανερυθρίαστα η απέχθεια αυτών των κομμάτων προς την απλή αναλογική, δείχνουν την απολύτως ιδιοκτησιακή αντίληψη που αυτά τα κόμματα τρέφουν για την ελληνική κρατική-κυβερνητική μηχανή, τη νομοθετική αρμοδιότητα και το δημόσιο κορβανά, δηλαδή τους φόρους των Ελλήνων πολιτών: θέλουν να έχουν την απόλυτη εξουσία και την απόλυτη ελευθερία να κάνουν ό,τι θέλουν, με την αντιπολίτευση, μείζονα ή ελάσσονα, να έχει αποκλειστικά και μόνο διακοσμητικό ρόλο. Βρισκόμαστε λοιπόν, χάρη στην κατάλληλα διαμορφωμένη εκλογική νομοθεσία και με τη σιωπηρή ανοχή και συνυπευθυνότητα όλων των πολιτών, ενώπιον μιας ελλιπούς, νοθευμένης δημοκρατίας. Αυτή εύκολα μπορεί να εκφυλιστεί στην κατάσταση της “ανελεύθερης δημοκρατίας” τύπου Ερντογάν.

Διαμορφώνεται λοιπόν ένα τοξικό πολιτικό, νομικό και θεσμικό περιβάλλον, που ευνοεί μονάχα την περαιτέρω εδραίωση και διαιώνιση της ασύδοτης και ατιμώρητης – σε αγαστή πάντα συνεργασία με μεγάλα επιχειρηματικά λόμπι – διαφθοράς των κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων και η απονομιμοποίηση, ο εξευτελισμός, η ταπείνωση και η τιμωρία (με κάθε μέσο) των ανθρώπων εκείνων που θέλουν να ζήσουν έντιμα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η διαμόρφωση μιας απελπισμένης μάζας που δεν καταγράφεται δημοσκοπικά, παρά μόνο στα εκλογικά αποτελέσματα, όπου και φαίνεται ότι οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν ότι οι εκλογές λίγη αξία έχουν, καθώς τίποτα δεν θα αλλάξει, όποιο κόμμα κι αν ψηφίσουν.

Ως Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, έχοντας να αντιμετωπίσουμε ένα σύστημα αποκλεισμών, όπως το όριο του 3%, τον απαράδεκτο εκλογικό νόμο-μποναμά στα κόμματα που κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία και κοινωνία, τη μηδαμινή ως ανύπαρκτη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης (ακόμη κι απ’ τα “προοδευτικά”), απέχουμε πολύ από το να ισχυριστούμε ότι υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτικών κομμάτων στη χώρα μας. Πέραν αυτών, η οικονομική δυσχέρεια και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία ενός οργανωμένου πολιτικού γραφείου υποστήριξης, μας οδηγούν στην απόφαση να μη συμμετέχουμε στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019.

Θα παραμείνουμε παρόντες στην πολιτική σκηνή, με συχνές παρεμβάσεις και με κατάθεση ολοκληρωμένων, τεκμηριωμένων θέσεων και ιδεών και θα συνεχίσουμε να μπολιάζουμε την κοινωνία με τις ιδέες και τις θέσεις μας, από κάθε βήμα και κάθε μετερίζι, προετοιμάζοντας προσεκτικά και μεθοδικά τις επόμενες κινήσεις μας.