Διαβάζουμε με έκπληξη ότι το γνωστό blog Ellinika Hoaxes ανέλαβε για το Facebook την επαλήθευση γεγονότων.[1]

Αν και δεν έχουμε κάτι ενάντια στην δουλειά που κάνουν τα Ellinika Hoaxes ή οποιοσδήποτε άλλος στο θέμα σχολιασμού και τεκμηρίωσης δημοσιεύσεων σε καμία περίπτωση τέτοιο έργο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα ή έμμεσα για την λογοκρισία αναρτήσεων. Αυτό είναι ευθύνη των οργανισμών που εκδίδουν τα νέα και όχι του κάθε διαδικτυακού κοινωνικού μέσου (social media). Πρώτιστα όμως είναι ευθύνη των αναγνωστών να μελετούν πριν αναπαράγουν / διαμοιραστούν και έτσι συνυπογράψουν κάθε αμφισβητούμενη είδηση.

Η επαλήθευση γεγονότων δεν μπορεί να είναι μία εργασία που ανατίθεται. Χρειάζεται παιδεία από τους αναγνώστες και επαγγελματική ευσυνειδησία από τους δημοσιογράφους ή όσους αναφέρονται σε γεγονότα.

Στην περίπτωση διαφημίσεων, το Facebook έχει ήδη δικούς του όρους που μπορεί να εφαρμόσει ώστε να μην επιτρέψει την πληρωμένη διάδοση ψευδών ειδήσεων.  Δεν χρειαζόμαστε αστυνομία ( καθοδηγητές / κριτές ) σκέψης.

Δυστυχώς το Facebook ακόμα μία φορά δείχνει πόσο λίγο έχει σε υπόληψη την χώρα μας και τους θεσμούς. Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα θέματα ασφαλείας και διάδοσης ψευδών ειδήσεων συνεχίζεται παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντίθετου από τον ιδρυτή του.

Κόμμα Πειρατών Ελλάδας


[1] https://www.ellinikahoaxes.gr/2019/05/02/facebook-third-party-fact-checking-program/