Την περασμένη εβδομάδα (29 Μαρτίου), στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας λάβαμε ένα email από τον διαχειριστή του torrentz2.eu στον οποίο είχαν στείλει μία προειδοποίηση από την ΕΔΠΠΙ μετά από καταγγελία που έκανε εναντίον του μία εταιρία κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων κάποιων τραγουδιών και του ζητούσαν να αποδείξει ότι είναι αθώος μέσα σε 5 ημέρες ώστε να μην περιλαμβάνεται το site του σε επόμενη απόφαση της επιτροπής. Επειδή δεν είναι Έλληνας, ούτε διαμένει Ελλάδα, δεν γνώριζε τι σημαίνει αυτή η προειδοποίηση οπότε ζήτησε την βοήθειά μας.

Συγκεκριμένα, η ΕΔΠΠΙ ετοιμάζεται να αποκλείσει τις παρακάτω διευθύνσεις:
1) Ellinomania.eu, 2) warez-bb.org, 3) newalbumreleases.net, 4) boerse.to, 5) greekddl.net, 6) rarbg.to, 7) torrentz2.eu, 8) limetorrents.cc και limetorrents.info, 9) rutracker.net και rutracker.org, 10) torrentdownloads.me, 11) music-bazaar.com

Μετά από ενημέρωση που μας έγινε, μάθαμε ότι το torrentz2.eu είχε λάβει πράγματι μέσω email μία αίτηση να αποκλείσει περιεχόμενο από την μηχανή αναζήτησής του που ανήκε στον κάτοχο πνευματικών δικαιωμάτων. Η ανταπόκριση μάλιστα ήταν άμεση καθώς απέκλεισε το περιεχόμενο μέσα σε 16 ώρες. Αυτή ήταν φυσικά και η απάντηση προς την επιτροπή. Επίσης τον συστήσαμε και σε μία MKO που αναλαμβάνει νομικά θέματα που έχουν σχέση με το διαδίκτυο. 

Σύμφωνα με την νομοθεσία, κανείς δεν θα πρέπει να χρειάζεται να αποδείξει ότι είναι αθώος. Μόνο ο κατήγορος πρέπει να αποδείξει την ενοχή του κατηγορούμενου. 

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι μηχανές αναζήτης torrent δεν έχουν περιεχόμενο που παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα στους server τους. Επίσης σύμφωνα με την νομοθεσία η υποχρέωση που έχουν είναι να αφαιρούν σε εύλογο χρονικό διάστημα από τα αποτελέσματα αναζήτησης περιεχόμενο που παραβιάζει πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα τρίτων, όπως και έγινε σε αυτή την περίπτωση.

Το πρόβλημα με αυτή την επιτροπή είναι ότι ο νόμος με τον οποίο έχει δημιουργηθεί, παραβιάζει συνταγματικά δικαιώματα. Δεν ασκεί κανέναν έλεγχο για το αν πράγματι παραβιάζονται πνευματικά δικαιώματα και φαίνεται απλά να πληρώνεται για να κλείσει την πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους. Μάλιστα τα στενά χρονικά περιθώρια και η απαίτηση απόδειξης αθωότητας είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μην υπάρχει χρόνος ή τρόπος εύλογης αντίδρασης.

Η νομοθεσία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και πραγματικά δεδομένα. Όχι μόνο να αντιδρά σε κάτι που κάποια συμφέροντα ορίζουν. Η βιομηχανία μουσικής και θεάματος είναι από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο. Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά έχουν αποδείξει ότι δεν πλήττονται από την διαμοιρασμό. Αντίθετα, ειδικά για την μουσική έχει διαπιστωθεί σε πολλαπλές ανεξάρτητες έρευνες ότι όσοι διαμοιράζονται αρχεία μουσικής αγοράζουν και 30% περισσότερο περιεχόμενο από αυτούς που δεν διαμοιράζονται. 

Δεν είμαστε υπέρ της ασυδοσίας και θεωρούμε ότι οι καλλιτέχνες έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν την αφαίρεση των έργων τους από ιστοσελίδες και μηχανές αναζήτησης, αλλά δεν μπορεί αυτό το δικαίωμα να παραβιάζει άλλα δικαιώματα όπως αυτό του τεκμηρίου της αθωότητας ή να χρησιμοποιείται για λογοκρισία. 

Κόμμα Πειρατών Ελλάδας