Πηνελόπη Πετροπούλου

Περαντζάκης Βασίλης

“Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερους Πειρατές” είναι το σύνθημα του Ευρωπαϊκού κόμματος Πειρατών (PP-EU) και προς αυτή την κατεύθυνση το κόμμα Πειρατών Ελλάδας συμμετέχει με 2 υποψηφίους ευρωβουλευτές στις Ευρωεκλογές 2019, σε κοινό συνδυασμό και σε συνεργασία με τη Λαϊκή Ενότητα.

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, με την παρουσία των εκπροσώπων των κομμάτων, έγινε η παρουσίαση των 2 υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος Πειρατών Ελλάδας.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ, Θανάσης Γούναρης, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος Πειρατών Ελλάδας, Πηνελόπη Πετροπούλου, οδοντίατρος και Βασίλης Περαντζάκης, προγραμματιστής – αναλυτής. Την εκδήλωση συντόνισε η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου και μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ, Δέσποινα Σπανού.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε αναφορά στη συνάντηση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και ομάδας Πειρατών για την οδηγία της Ε.Ε. σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα στην ενιαία ψηφιακή αγορά, λίγο πριν από τη συνέντευξη τύπου.

Οι Πειρατές μετέφεραν στον υπουργό τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις τους και του παρέδωσαν φάκελο με αναλυτικές και λεπτομερείς παρατηρήσεις, αλλά και επισημάνσεις για τις επιπτώσεις από τα προβληματικά άρθρα της οδηγίας αυτής.

Επίσης, οι ομιλητές επισήμαναν ότι τα ψηφιακά ζητήματα, η νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο, η προστασία των πληροφοριοδοτών, βρίσκονται ψηλά στη λίστα ενδιαφερόντων των ψηφοφόρων, κυρίως των νέων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις φετινές ευρωεκλογές.

Αυτά τα ζητήματα κινητοποιούν όλο και περισσότερους πολίτες που παρεμβαίνουν με δυναμικό τρόπο στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων και καλούν τους εκπροσώπους τους να καταψηφίσουν ένα κακό νόμο.
Υπάρχει μια τάση περιορισμού και λογοκρισίας του ίντερνετ και αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί.

Το ίντερνετ, για τα κόμματα Πειρατών, είναι ένας θεμελιώδης αγώνας.
Αυτή είναι η πλατφόρμα που χρειαζόμαστε για κάθε κοινωνική αλλαγή και αν αυτή η πλατφόρμα παρακολουθείται και ελέγχεται ή απαγορεύεται και περιορίζεται, τότε απαγορεύεται και περιορίζεται και η ελευθερία του λόγου και αφήνεται στα χέρια των μονοπωλίων.

Με αυτό τον τρόπο, δεν μπορούμε να έχουμε το χώρο που χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία.

Και αυτός είναι ο λόγος που οι Πειρατές είναι απαραίτητο να βρίσκονται παρόντες στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, για να αγωνιστούν για ένα ελεύθερο, ανοικτό και χωρίς λογοκρισία διαδίκτυο, για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με διαφάνεια και συμμετοχή την πολιτών στις διαδικασίες διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων.
Και αυτό είναι το ξεχωριστό και ιδιαίτερο, ότι ο αγώνας αυτός γίνεται από πολλά κόμματα Πειρατών από πολλούς Πειρατές, ευρωπαϊκά και παγκόσμια.

Ο Θ. Γούναρης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συνεργασία Λαϊκής Ενότητας – κόμματος Πειρατών Ελλάδας για τις ευρωεκλογές θα τύχει της ευρύτερης εκλογικής αποδοχής από την ελληνική κοινωνία και επισήμανε ότι τα προγράμματα των 2 κομμάτων “είναι συμβατά” σε αρκετά σημεία και ευχαρίστησε τον Νίκο Χουντή, ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, για την καταψήφιση των άρθρων 11 και 13 στην πρόσφατη ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και την παρουσία του στη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα, που επισφράγισαν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των 2 κομμάτων.

Στην τοποθέτηση του ο Π. Λαφαζάνης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, χαρακτηρίζοντας την αυθαίρετη και βάρβαρη:

“Νομίζω ότι συναντά τον αποτροπιασμό όλης της δημοκρατικής ανθρωπότητας. Η σύλληψη του Ασάνζ και μάλιστα ο τρόπος που έγινε, ο αυθαίρετος και παράνομος τρόπος που καταπατάει κάθε ίχνος διεθνούς δικαίου, αυτή η σύλληψη λοιπόν δείχνει κάτι το οποίο είναι πολύ βαθύτερο και ουσιαστικότερο από μια αντιδημοκρατική αυθαιρεσία. Δείχνει ότι η Δύση πλέον βαδίζει σε σκοτεινούς χρόνους και σε ένα νέο ολοκληρωτισμό που τον συναντάμε παντού, σε όλα τα μέτρα και τις αποφάσεις που παίρνουν σήμερα τα δυτικά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Αυτή η σύλληψη δεν είναι καθόλου άσχετη με την πρόσφατη Οδηγία της ΕΕ «φίμωσης» των ελευθεριών στο διαδίκτυο.

Οι ΗΠΑ διέταξαν την σύλληψη Ασάνζ, η βρετανική κυβέρνηση εκτέλεσε την εντολή και χρησιμοποίησε ως υπαλλήλους την κυβέρνηση του Ισημερινού, την αποικιοκρατούμενη κυβέρνηση του Ισημερινού. Και οι υπάλληλοι των Αθηνώντηρούν σιγήν ιχθύος για την σύλληψη Ασάνζ. Και αναφέρομαι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Αίσχος τους!
Δεν αντελήφθησαν τι έγινε; Δεν έχουμε απλώς μία σύλληψη ενός δημοσιογράφου, του ιδρυτή των Wikileaks, ο οποίος έκανε συνταρακτικές, συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Έχουμε την κατάλυση της ελεύθερης δημοσιογραφίας. Και τι απομένει πλέον; Το κνούτο το οποίο επικρατεί σήμερα στα κυρίαρχα ΜΜΕ, τα οποία δεν κάνουν δημοσιογραφία αλλά χειραγώγηση και αναπαραγωγή καθεστώτος.”
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΕΙΡΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ