Για πρώτη φορά, εξωκοινοβουλευτικό κόμμα με την βοήθεια βουλευτή, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση.

Η βάση της πρότασης του βουλευτή (1) Θεσσαλονίκης Σαρίδη Γιάννη προς τους Πειρατές ήταν να συνεργαστούμε -χωρίς κανενός κάποιου είδους άλλες δεσμεύσεις- σε μια προσπάθεια να δράσουμε αποτελεσματικά ενάντια στις απειλές κατά της Δημοκρατίας.

Δεχτήκαμε να συμμετάσχουμε σε αυτό το “πείραμα” δημοκρατίας (2) με σκοπό να αποδείξουμε πως “Δεν φταίει η Δημοκρατία” αλλά φταίνε άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα, οι 50 έδρες “δώρο” του εκλογικού νόμου στο πρώτο κόμμα.Αποδεχόμενοι την πρόταση του βουλευτή Γ. Σαρίδη, οι Πειρατές αποκτήσαμε πρόσβαση σε κοινοβουλευτικά εργαλεία (3). Το σημαντικότερο και ισχυρότερο από αυτά είναι η κατάθεση επίκαιρων και απλών ερωτήσεων (4).

Αύριο Δευτέρα 28/01/2019, μέσω της πρόσβασης αυτής το πείραμα δημοκρατίας συνεχίζεται  με την κατάθεση της παρακάτω ερώτησης, ως απλής ερώτησης (5) σε όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία.

Οι απαντήσεις που θα πάρουμε θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, όπως και ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε για μελλοντικό δεύτερο γύρο σχετικών ερωτήσεων.

ΠΡΟΣ: ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Την Παρασκευή 25/01/2019 το ελληνικό κοινοβούλιο με 153 ψήφους υπέρ, 146 κατά και 1 παρών προχώρησε στην κύρωση της διεθνούς σύμβασης που κατέθεσε στην Ολομέλεια το Υπουργείο Εξωτερικών με τίτλο “Τελική Συμφωνία για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών “.

κύριε / α Υπουργέ,

Ποιές ευθύνες, ποιές υποχρεώσεις (κάθε είδους και σκοπού) προκύπτουν για το Υπουργείο στο οποίο προίστασθε από την πρόσφατη κύρωση της ανωτέρω συμφωνίας (Νόμος 4588, Φ.Ε.Κ. 9 Α’/25.01.2019) ;

Πως και για πόσο χρόνο σκοπεύετε και σχεδιάζετε να παρακολουθείτε την εφαρμογή της συμφωνίας εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας;

(1) Επιστολή Σαρίδη Γιάννη

(2) Άρθρο 299 ποδήλατα

(3) Μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου

(4) Άρθρα 126 -128Β του κανονισμού της βουλής

(5) Άρθρο 126

Κατηγορίες: Δράσεις