Περιμένουμε από τους Έλληνες βουλευτές, και κυρίως της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. και Ο.Π., προτού αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν για τα 140 μέτρα, ότι θα στραφούν προς την εκλογική βάση τους και θα απευθυνθούν στους πολίτες των περιφερειών τους, με τον ίδιο τρόπο που θα τους προσέγγιζαν και προεκλογικά.

Πολύ απλά και εύκολα, μπορούν να έρθουν σε επαφή και επικοινωνία με τους φίλους και ακολούθους τους, για παράδειγμα, δημοσιεύοντας στους λογαριασμούς τους σε twitter, facebook, είτε αλλού, μια απλή ερώτηση: “Ποια είναι η γνώμη σας; Να ψηφίσω υπέρ ή κατά των μέτρων;”. Μπορούν να στείλουν την ίδια ερώτηση και με γραπτά μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, κάτι που συνηθίζεται επίσης επικοινωνιακά κατά την προεκλογική περίοδο. Ακόμα και μέσω e-mail και skype και ομαδικών συζητήσεων στο google και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες μπορούν να σχηματίσουν μια καθαρή εικόνα για το τι πρέπει να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα.

Περιμένουμε από τους Έλληνες βουλευτές, προτού αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν, ότι θα απευθυνθούν σε αυτούς που εκπροσωπούν. Ότι θα ζητήσουν τη γνώμη και την έγκριση τους, επειδή απλά εργάζονται για αυτούς και υπηρετούν τα συμφέροντα τους.

Θα περιμέναμε από τους Έλληνες βουλευτές να ενημερώσουν με υπεύθυνο τρόπο, μέσω των προσωπικών λογαριασμών τους στα κοινωνικά δίκτυα για αυτά τα 140 μέτρα. Δίνοντας όλες τις πληροφορίες για το τι περιλαμβάνουν και δημοσιεύοντας τόσο το πρωτότυπο κείμενο στην Αγγλική ή άλλη γλώσσα, καθώς και μεταφρασμένο στα Ελληνικά. Ακόμη θα περιμέναμε να διαβάσουμε τις δικιές τους παρατηρήσεις και απόψεις για τα μέτρα αυτά αλλά και την τεκμηρίωση τους για το τι τελικά θα πράξουν.

Όμως δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από αυτό το πολιτικό και αντιπροσωπευτικό σύστημα, που έχει διαστρεβλώσει και συρρικνώσει τη δημοκρατία μόνο στη συμμετοχή στις εκλογές και από εκεί και μετά, αισθάνεται ότι δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανένα για το τι πράττει.

Το αντιπροσωπευτικό σύστημα χρειάζεται ανανέωση με την εμπλοκή των πολιτών στις αποφάσεις.

Θεωρούμε ότι υπάρχει χάσμα και αναντιστοιχία ανάμεσα στη βούληση της βάσης των πολιτών και των αιρετών εκπροσώπων, σχετικά με τη διακυβέρνηση της χώρας. Επιδιώκουμε τη γεφύρωση αυτού του χάσματος με την εμπλοκή των πολιτών στις διαδικασίες διαβούλευσης και λήψης των αποφάσεων. Πιστεύουμε ότι είναι επείγον να εισαχθούν θεσμοί που θα επιτρέπουν στους πολίτες να ασχοληθούν με τα κοινά και να ελέγχουν τις αποφάσεις που κρίνουν το μέλλον τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιήσαμε σειρά από φυσικές και ψηφιακές συναντήσεις με άλλα κόμματα και κινήματα, οργανώσεις και ομάδες πολιτών και άλλες συλλογικότητες.

Συνοψίζοντας τις σκέψεις και προτάσεις που τέθηκαν, η αναθεώρηση και ανανέωση του αντιπροσωπευτικού συστήματος μπορεί να βασίζεται σε βασικούς πυλώνες, όπως:

Αποκέντρωση και διασπορά των διαδικασίων λήψεων των αποφάσεων. Με τη διεξαγωγή δεσμευτικών δημοψηφισμάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, από λαϊκές πρωτοβουλίες πολιτών, για την – όσο το δυνατόν – ευρύτερη νομιμοποίηση αποφάσεων που έχουν σοβαρές επιπτώσεις και μεγάλο αντίκτυπο στο βιοτικό επίπεδο, αλλά και για την αλλαγή ενός νόμου ή την ανάκληση αιρετών εκπροσώπων.

Θέσπιση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος. Θα έδινε την ευκαιρία στο να δημιουργηθούν και ακουστούν περισσότερες φωνές. Να εμφανιστούν νέα κόμματα και πρόσωπα στη Βουλή, τα Περιφερειακά και τα Δημοτικά Συμβούλια, που δυστυχώς σήμερα μονοπωλούνται από τους παραδοσιακούς σχηματισμούς, εξ αιτίας του ληστρικού 3%.

Εισαγωγή του πλέον δημοκρατικού θεσμού, της ανάδειξης των αιρετών εκπροσώπων μέσω κλήρωσης. Θα ενδυνάμωνε τις ίσες ευκαιρίες και τη διαφάνεια. Θα επέτρεπε στους πολίτες να συναποφασίζουν για το μέλλον τους. Θα ανανέωνε τις πολιτικές ιδέες. Θα μπορούσε να θεσπιστεί η μερική εκλογή των αιρετών εκπροσώπων μέσω κλήρωσης, π.χ., ποσοστού 10% κληρωτών εκπροσώπων σε Βουλή, Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, με θητεία ενός έτους.

Αναθεώρηση του Συντάγματος με την άμεση συμμετοχή των πολιτών και επικύρωση του Συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *