Πρόσφατα, πολλοί χρήστες του uTorrent, μίας εφαρμογής κλειστού κώδικα που είναι μία από τις πιο δημοφιλής εφαρμογές BitTorrent για την ανταλλαγή αρχείων, ανακάλυψαν ότι η τελευταία έκδοση του, εγκαθιστά μαζί ένα bitcoin miner που στην ουσία κλέβει κύκλους από την CPU τους για να δώσει έσοδα στην εταιρία που κατασκευάζει το uTorrent.

Αυτό σημαίνει τεχνικά ότι ο υπολογιστής γίνεται πιο αργός και φυσικά χρησιμοποιεί περισσότερο ρεύμα, ενώ παράλληλα μειώνει και το χρόνο ζωής του. Το πρόβλημα όμως είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτή τη μία εφαρμογή. Είναι ότι οι περισσότεροι χρήστες το εγκατέστησαν γιατί απλά ποτέ δεν διαβάζουν, όχι μόνο, τους όρους χρήσης της εφαρμογής που εγκαθιστούν αλλά ούτε τα μηνύματα της εγκατάστασης. Απλά πατούν τις σχετικές επιλογές “συνέχεια”, ΟΚ και “Εγκατάσταση”!

Epic-Scale-BitCoin-miner-514x440 (1)

Δυστυχώς, η ασφάλεια των Η/Υ σταματάει εκεί που ξεκινάει η χρήση τους. Κανένας δεν είναι απολύτως ασφαλής και πρέπει πάντα να διαβάζουμε τι είναι αυτό που εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας (και στο κινητό μας ή το tablet μας). Δεν θα πρέπει να δίνουμε άδεια σε οτιδήποτε, χωρίς έλεγχο ότι πραγματικά το χρειαζόμαστε, ή δεν θα μας ενοχλεί αν εγκατασταθεί.

Παράλληλα καλό θα ήταν να προτιμήσουμε εφαρμογές που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά που χρειαζόμαστε και είναι ελεύθερο λογισμικό η λογισμικό ανοικτού κώδικα, όχι απλά “δωρεάν”. Σπάνια αυτές οι ανοικτές εφαρμογές περιέχουν κάτι παραπάνω από τα απολύτως απαραίτητα για την λειτουργία που έχουν προγραμματιστεί. Είναι δωρεάν και τα όποια λειτουργικά έξοδά τους τα καλύπτουν είτε οι ίδιοι οι προγραμματιστές τους, είτε ζητώντας από τους χρήστες αν και μόνο το επιθυμούν να κάνουν κάποια δωρεά ή ακόμα και με πληθοπορισμό (crowdfunding). Για παράδειγμα, ανοιχτού κώδικα εφαρμογές αντίστοιχες με το uTorrent είναι το Deluge (http://deluge-torrent.org/), το Transmission (http://www.transmissionbt.com/) και το qBittorrent (http://www.qbittorrent.org/).


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *