CC photo by www.e-magineart.com

CC photo by www.e-magineart.com

Θέλουμε όλα μας τα φάρμακα να κοστίζουν ελάχιστα λεπτά του ευρώ; Γίνεται και οι Ευρωπαίοι Πειρατές έχουν εξηγήσει πώς.

Τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα ανακαλύπτει επίσημα τα γενόσημα φάρμακα (φάρμακα που περιέχουν την ίδια δραστική ουσία με τα πρωτότυπα και τα οποία παράγονται αφού λήξει η πατέντα) σαν μέσο για να περιοριστούν οι απίστευτες φαρμακευτικές μας δαπάνες.
Ταυτόχρονα βομβαρδιζόμαστε από πληρωμένες διαφημίσεις ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων, που προσπαθούν να τρομάξουν τους πολίτες. Μια πιθανή συνέπεια των διαφημίσεων αυτών είναι οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν απ΄το υστέρημά τους πανάκριβα πρωτότυπα φάρμακα, φοβούμενοι για τα γενόσημα (τα οποία δικαιολογούν τα Ταμεία).
Είναι προφανές ότι αυτοί που αντιστέκονται στα γενόσημα φάρμακα, είναι αυτοί που ταυτίζονται, με το αζημίωτο, με τα συμφέροντα μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών.
Στην Ελλάδα της Κρίσης Αξιών θα περιμέναμε οι επιστήμονες να μιλούν επιστημονικά και όχι συντεχνιακά.
Με την επισήμανση ότι πρέπει να υπάρξει διασφάλιση της ποιότητας των γενόσημων φαρμάκων μέσω της εφαρμογής των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας έρχεται να δείξει και το επόμενο βήμα:
ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΕΝΤΕΣ.
Σήμερα τα περισσότερα έσοδα των  φαρμακευτικών  εταιρειών στην Ευρώπη προέρχονται από τα Κράτη. Από κάθε 120 ευρώ που δαπανώνται στην Ευρώπη για φάρμακα τα 100 είναι από Δημόσια Ταμεία και Κράτη. Από αυτά τα 100 ΔΙΚΑ ΜΑΣ ευρώ, μόνο τα 15 πηγαίνουν στην Έρευνα και τα άλλα 85 είναι “marketing” και κέρδη.
Η πρόταση των Ευρωπαϊκών Κομμάτων Πειρατών περιλαμβάνει τη σταδιακή στροφή του 20% των χρημάτων που ΗΔΗ δίνουμε, προς τα Δημόσια Πανεπιστήμια για έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα κατοχυρώνονται, αλλά θα διατίθενται δωρεάν για την παρασκευή φαρμάκων που θα κοστίζουν λίγα λεπτά το κάθε κουτί.
Σε μια Ευρώπη όπου θα φροντίσουμε σταδιακά να μην χρειάζονται οι πατέντες στα φάρμακα,  θα έχουμε και καλύτερη Δημόσια Υγεία και περισσότερα χρήματα για να  δοθούν πραγματικά στην ιατρική έρευνα, αντί να χρηματοδοτούμε από τους κρατικούς  προϋπολογισμούς το  μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών και τα δώρα των γιατρών.
Όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα χρειάζεται πλέον να επενδύουν στην  έρευνα, δεν θα χρειάζονται και πατέντες για την κατοχύρωση της όποιας επένδυσής  τους.
Η τιμή των φαρμάκων πέφτει όταν φτιάχνονται σε μια ανταγωνιστική  αγορά, αντί από μονοπώλια προστατευμένα με πατέντες, ενώ η κοινωνία  ωφελείται όταν τα κράτη δεν είναι αναγκασμένα να πληρώνουν ακριβά πατενταρισμένα φάρμακα.
Μετά το Δέντρο, ας κοιτάξουμε και το Δάσος.

5 σχόλια

Χρηστος · Πέμπτη, 5 Απριλίου, 2012 στο 16:45

Μήνυμα προς όσους χάνουν τον χρόνο τους:

Ξέρουμε ότι έχουμε εκλογές.
Ξέρουμε ότι οι Πειρατές σας ενοχλούν.
Φαίνεται ποιος είναι σε ειδική αποστολή.
Μην κουράζεστε.

χρυση δερισι · Πέμπτη, 19 Απριλίου, 2012 στο 09:49

μαλλον θα ψηφισω πειρατεσ γιατι σε περιοδο τρομακτικησ ανελευθεριασ υπερασπιζονται την ελευθερια- εναντια στην ακτα κλπ-δεν εχω ομωσ ψευδαισθησεισ για το πως γινεται η επιστημονικη ερευνα στον χωρο του φαρμακου και οχι μονο ειτε ιδιωτικα ειτε δημοσια
χρυσηγ

Αθηνα · Δευτέρα, 23 Απριλίου, 2012 στο 20:25

Ναι ομως το να μην υπαρχουν καθολου κατοχυρωμενα δικαιωματα για τις πατεντες ειναι ακραιο! Διαφωνω καθετα σε αυτο το θεμα γτ διαγραφουμε τελειως τα πνευματικα δικαιωματα κατι που ειναι απαραδεκτο και αδυνατον!

PirateParty Greece Newsletter 004 » Κόμμα Πειρατών Ελλάδας - Pirate party of Greece · Πέμπτη, 8 Μαρτίου, 2012 στο 23:21

[…] Μετά τα γενόσημα: Οικονομικά φάρμακα με δημόσια έρευνα… […]

Μετά τα γενόσημα: Οικονομικά φάρμακα με δημόσια έρευνα, χωρίς πατέντες. | Ερανιστής · Δευτέρα, 23 Απριλίου, 2012 στο 20:52

[…] Μετά το Δέντρο, ας κοιτάξουμε και το Δάσος. Πηγή: Κόμμα Ελλήνων Πειρατών Link to this post!     […]

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *