Το Διαδίκτυο είναι το σύγχρονο μέσο το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση της διαφάνειας. Μήπως γι’ αυτό είναι …επικίνδυνο;

Η είδηση για τη δημοσίευση του «πόθεν έσχες» των βουλευτών στο Διαδίκτυο μας έδωσε την ελπίδα ότι επιτέλους, αν και με καθυστέρηση, θα χρησιμοποιηθεί και στη χώρα μας η τεχνολογία για να πετύχουμε τη Διαφάνεια.

Φαίνεται όμως πως η απροθυμία για το όλο εγχείρημα δεν ήταν τυχαία, αφού κάποιοι ακόμα και τώρα προτιμούν το σκοτάδι και την αδιαφάνεια. Είναι αυτοί οι οποίοι θα έπρεπε πρώτοι να δίνουν το παράδειγμα σε εμάς τους απλούς πολίτες, ως μέλη του Κοινοβουλίου.

Ο περιορισμός του χρονικού διαστήματος δημοσιοποίησης του “έσχες” (δεν είναι λάθος) των βουλευτών στον ένα μήνα καθώς και η εσκεμμένη χρήση κλειστών προτύπων (adobe flash) και κρυπτογράφησης, έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα διαφάνειας που υποτίθεται ότι διέπει τη διαδικασία.
Η σχετική γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν μπορεί παρά να προκαλέσει έκπληξη και αγανάκτηση.
Μέσα από ένα τεχνοφοβικό κείμενο όπου το Διαδίκτυο χαρακτηρίζεται ως μέσο ιδιαίτερης επικινδυνότητας (για ποιους άραγε;) η Αρχή υποστηρίζει ότι το διάστημα του ενός μηνός είναι εύλογο ώστε να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των βουλευτών.

Τη στιγμή που οι βουλευτές και τα μέλη της κυβέρνησης νομοθετούν και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και καθώς τα τελευταία χρόνια σημαντικά οικονομικά σκάνδαλα έχουν δει το φως της δημοσιότητας (μένοντας πάντως ατιμώρητα), το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας θεωρεί πως η παραπάνω απόφαση αποτελεί πρόφαση για μελλοντικές συγκαλύψεις.

Δεν καταλαβαίνουμε πώς κινδυνεύουν τα προσωπικά δεδομένα των βουλευτών από την έκθεση στους πολίτες.
Ο,τι δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο μένει για πάντα δημόσιο και αυτό δεν αλλάζει, όποια απόφαση κι αν πάρει η Αρχή. Δοκιμάστε σε μια μηχανή αναζήτησης το ερώτημα «πόθεν έσχες βουλευτών 2011» και θα βρείτε πληθώρα δημοσιευμάτων με στοιχεία από τις δηλώσεις. Τα στοιχεία αυτά είναι εκεί και θα παραμείνουν εκεί. Είναι η φύση του Διαδικτύου. Ελεύθερο και Ανεξάρτητο.

Στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας πιστεύουμε πως το διαδίκτυο είναι το τελευταίο μέσο ελεύθερης έκφρασης και ενημέρωσης του πολίτη.

Μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απόφαση ανάρτησης του «πόθεν έσχες» μόνο για ένα μήνα και ζητάμε την εκ νέου και επ’ αόριστον ανάρτηση τους, αυτή τη φορά σε ανοιχτά, ελεύθερα πρότυπα, προσβάσιμα από όλους. Ακόμη κι αν τα 3/4 από τους σημερινούς πολιτικούς δεν θα είναι στην επόμενη βουλή, όταν επιτραπεί στην Ελλάδα να κάνει εκλογές.

Καταδικάζουμε τον χαρακτηρισμό του Διαδικτύου ως “μέσου ιδιαίτερης επικινδυνότητας”.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο στην Ελλάδα του 2012 είναι οι συνεχείς προσπάθειες να παρακαμφθεί η Δημοκρατία και να φιμωθεί το Διαδίκτυο. Δυστυχώς για σας, σας έχουμε καταλάβει και είμαστε πλέον εδώ για να το αποτρέψουμε!


6 σχόλια

LeChuck · Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2012 στο 18:56

ΑΠΛΑ ΚΑ – ΡΑ – ΓΚΙΟ -ΖΗ -ΔΕΣ.

Ελπίζω ότι αυτοί που τους ψήφησαν να έχουν συμμορφωθεί καθόλου, αλλιώς καλά να πάθουμε.

MATROZOS · Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, 2012 στο 21:13

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ .Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΙΡΑΤΗΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΝΕΜΕΙ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΑΜΕΣΑ . ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΔΕΣ-ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΕΣ-ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ.

Χρήστος Μπεζιρτζόγλου · Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου, 2012 στο 10:10

Αυτοί το κατέβασαν, σύμφωνοι 🙁

Διερωτάμε γιατί δεν το ανεβάζουμε εμείς σε δικό μας server :-o)

Ενδεχομένως μπορούμε να το κατεβάσουμε από το internet history.

Υπάρχουν ειδικοί στον τομέα αυτό;

Έτσι για να πλοηγηθεί ο κόσμος στις ιστοσελίδες μας και να γνωρίσει λίγο καλύτερα τι κάνουμε.

“Κάνουμε την διαφάνεια πράξη” είναι το νέο μας σύνθημα.

Δημ. Κρεμμ. · Κυριακή, 11 Μαρτίου, 2012 στο 00:49

Το έχουν ανεβασμένο εδώ
http://mizapower.wordpress.com/2011/12/24/pothen_2009/

PirateParty Greece Newsletter 002 » Κόμμα Πειρατών Ελλάδας - Pirate party of Greece · Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, 2012 στο 21:51

[…] Κατέβασαν το “πόθεν έσχες” των βουλευτών. (ένα άρθρο που γράψαμε όλοι μαζί στο forum). […]

Κατέβασαν το «πόθεν έσχες» των βουλευτών. « Φιλοπατρία · Πέμπτη, 1 Μαρτίου, 2012 στο 15:31

[…] Πηγή Rate this: Διαδώστε το:LinkedInRedditPrintTwitterStumbleUponFacebookDiggMoreEmailLike this:LikeBe the first to like this post. Ετικέτες: «πόθεν έσχες» των βουλευτών, Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Διαδίκτυο, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας […]

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *