Σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή η εξαήμερη εξαναγκαστική εργασία στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας. Ένα βήμα ακόμα στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην απαξίωση κάθε έννοιας ασφάλειας και ανθρωπιάς. Και λέμε εξαναγκαστική γιατί η απόφαση είναι μόνο του εργοδότη. Ο υπάλληλος δεν μπορεί να αρνηθεί. Απλά θα αμειφθεί ως καλός σκλάβος με λίγα ψίχουλα παραπάνω.

Επιπλέον, όπως υπενθυμίζει ο νόμος, στο οκτάωρο δεν προσμετρώνται ο χρόνος προετοιμασίας του εργαζόμενου στον χώρο εργασίας ούτε τα διαλείμματα. Ο χρόνος για τα διαλείμματα πράγματι ποτέ δεν προσμετρούνταν στο οκτάωρο, από τον νόμο του 1932, εκτός αν υπήρχε πρόβλεψη στην σύμβαση εργασίας. Ωστόσο, όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις τον ενσωμάτωναν σιωπηρά στο χρόνο εργασίας μέχρι σήμερα. Ο δε χρόνος προετοιμασίας προφανώς και πρέπει να προσμετράται, καθώς είναι στα καθήκοντα του εργαζόμενου. Όμως το έξτρα δωράκι στους εργοδότες έπρεπε να γίνει!

Σε μία περίοδο που έχουμε την υψηλότερη ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 10%, αντί οι επιχειρήσεις να προσλάβουν και να εκπαιδεύσουν προσωπικό, προτιμούν να εξοντώσουν το ήδη υπάρχον και να το αρμέξουν για λίγο ακόμα κέρδος, εις βάρος της ασφάλειας και της υγείας του.

Σε μια περίοδο που άλλες χώρες ξεκινήσανε την εφαρμογή τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, εμείς πάμε στο εξαήμερο για να ικανοποιήσουμε το αίτημα μίας χούφτας βιομηχάνων που χρηματοδοτούν την κυβέρνηση.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας είναι κάθετα αντίθετο στην εφαρμογή αυτού του νόμου και καλεί όλα τα προοδευτικά κόμματα και κινήματα να συντονίσουν τις ενέργειές τους ώστε να τον ακυρώσουν στην πράξη. Επίσης, καλεί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δεσμευτούν για την κατάργησή του, αλλά και να κινηθούν για την άμεση αντικατάστασης της ισόβιας κι ανεπαρκέστατης ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Όσο για τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, αυτές μπορούν να προσλάβουν νέους εργαζόμενους αντί να τους αναγκάζουν να εργάζονται και 6η μέρα.