Αυτές τις μέρες ακούμε διάφορα για το νέο φορολογικό. Αντί όμως να προσπαθούμε να μειώσουμε την φοροδιαφυγή, απλά προσπαθούμε να εισπράξουμε περισσότερα από τους ίδιους που ήδη πληρώνουν τους φόρους τους. 

Σχετική συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Δ.Ε. του κόμματος στο Ιόνιον FM

Ακολουθούν οι προτάσεις του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας για την φορολογία και την φοροδιαφυγή που είναι προς ψήφιση στο 11o συνέδριό* μας:

Ενίσχυση των Ελέγχων: Ενισχύοντας τις φορολογικές αρχές με περισσότερους και καλύτερα εκπαιδευμένους ελεγκτές αυξάνουμε την αποδοτικότητα και τον αριθμό των ελέγχων. Το κόστος κάθε ελεγκτή πληρώνεται πολλαπλάσια από τα αυξημένα έσοδα της φορολογίας.

Τεχνολογία: Χρήση σύγχρονων τεχνολογιών για την αυτοματοποίηση των ελέγχων και την ανίχνευση ασυνέπειας στις φορολογικές δηλώσεις. Δεν χρειάζονται εφαρμογές και πόρταλ “ρουφιανιάς”. Δεν είναι δουλειά του πολίτη να κάνει τον ελεγκτή. Αρκούν τα υπάρχοντα δεδομένα και ελεγκτές που γνωρίζουν να τα διαβάσουν.

Απλοποίηση του Φορολογικού Κώδικα: Καθιστώντας τη φορολογία πιο κατανοητή, μειώνονται οι ευκαιρίες για λάθη ή καταχρήσεις. Εδώ η Ελλάδα έχει αποτύχει πλήρως.

Εκπαίδευση και Συνείδηση: Η προαγωγή της φορολογικής συνείδησης και η εκπαίδευση μπορούν να μειώσουν τη φοροδιαφυγή ενθαρρύνοντας την ηθική συμμόρφωση.

Κίνητρα για Συμμόρφωση: Προσφορά κινήτρων για νόμιμη φορολογική συμπεριφορά, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η απλοποίηση της διαδικασίας καταβολής.

Ενίσχυση των Κυρώσεων:  Η εφαρμογή αυστηρών κυρώσεων για τους φοροδιαφεύγοντες και η δημόσια καταγγελία των περιπτώσεων φοροδιαφυγής μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά.

Ανταποδοτικότητα: Για να λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω πρέπει ο πολίτης να δει και αποτέλεσμα. Αν οι φόροι καταλήγουν σε άχρηστα έργα και απευθείας αναθέσεις φίλων, όλα τα παραπάνω θα αποτύχουν. Ο πολίτης πρέπει να ξέρει που πάει και το τελευταίο ευρώ του.

Σταθερό φορολογικό για 5 έτη: Η συχνή αλλαγή του φορολογικού συστήματος αποτελεί τροχοπέδη στην εφαρμογή του και στον οικογενειακό προϋπολογισμό καθώς και στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων. 

Μηδενικό ΦΠΑ για είδη ασφαλείας: Οποιοδήποτε ποσοστό ΦΠΑ επιβαρύνει υπερβολικά τα είδη ασφαλείας, όπως κράνη, επιγονατίδες, σχετικά ανταλλακτικά αυτοκινήτων, εξοπλισμός ασφαλείας για οικοδομικές εργασίες κλπ, και μειώνει την ποιότητα του εξοπλισμού που αγοράζουμε ή μας αποτρέπει από το να τον αγοράσουμε.

Μείωση του Φ.Π.Α. από 24% στο 12%: Η μείωση του Φ.Π.Α. από το 24% που είναι σήμερα στο 12% θα έφερνε περισσότερα φορολογικά έσοδα στον κρατικό κορβανά. 

Ετήσια φορολογική ψήφος: Πιστεύουμε στη συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση των φορολογικών εσόδων. Μέσω της φορολογικής ψήφου σε ετήσια βάση, μαζί με την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης τους, οι πολίτες να μπορούν να αποφασίζουν σε ποιούς τομείς θα επενδυθούν ποσοστό από τα χρήματα από τους φόρους τους. Η δημιουργία Ανεξάρτητου Παρατηρητηρίου Φορολογικής Ψήφου μπορεί να διασφαλίσει ότι τα χρήματα αυτά των  φορολογουμένων θα κατευθύνονται προς τους τομείς που έχουν επιλέξει. 

Γρήγορη επίλυση φορολογικών/οικονομικών διαφορών: Σήμερα η δικαστική επίλυση φορολογικών και οικονομικών διαφορών μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Ακόμα και δεκαετίες. Πρέπει να δώσουμε στα δικαστήριά μας τους απαραίτητους πόρους ώστε οι υποθέσεις αυτές να τελεσιδικούν μέσα σε μερικούς μήνες, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αντίστοιχου μεγέθους.

Λογικές χρεώσεις για χρήση POS: Οι τράπεζες εκμεταλλευόμενες την υποχρέωση για POS χρεώνουν υπέρογκα ποσά που επιβαρύνουν κυρίως του μικρούς. Αυτό πρέπει να σταματήσει. 

Ρυθμίσεις οφειλών: Η ρύθμιση θα πρέπει να γίνεται επί του πραγματικού ποσού χωρίς υπερβολικούς τόκους που πολλαπλασιάζουν το ποσό για να μπορεί να εξοφληθεί. 

Εφαρμογή αφορολόγητου και στους Ελ.Επαγγελματίες: Το αφορολόγητο θα πρέπει να είναι το ίδιο για όλους τους φορολογούμενους πολίτες, ανεξάρτητα δραστηριότητας. Η κλίμακα φορολογίας για εισοδήματα θα πρέπει να είναι κοινή.

*Το 11ο συνέδριο του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας γίνεται την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, ώρες 9πμ – 5μμ στο 

Πολιτιστικό κέντρο Μελίνα Μερκούρη (1ος όροφος), Ηρακλειδών 66, ΑΘήνα. Δεχόμαστε μέλη και φίλους. Αν κάποιος θέλει να γίνει μέλος του κόμματος, θα μπορεί να το κάνει στο συνέδριο. Το συνέδριο θα μεταδοθεί και live στο κανάλι μας στο Youtube, https://www.youtube.com/watch?v=3xVOxh-eh04