Ως Κόμμα Πειρατών Ελλάδας συμφωνούμε απόλυτα με την Θέμιδα Μπαζάκα. Η πίστη είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και δεν έχει καμία θέση στα σχολεία. Δε χρειάζεται να διδάσκεται ομολογιακή πίστη σε αυτά. Αυτό είναι δουλειά του κατηχητικού και της Εκκλησίας, και πάλι μόνο εφόσον το επιθυμεί η οικογένεια. 

Έχει έρθει η ώρα για την οριστική κι αμετάκλητη μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογία που διδάσκεται στα πλαίσια της φιλοσοφίας και μόνο σε ορισμένες τάξεις και όχι καθολικά σε όλες τις τάξεις. Επίσης, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να μπει στα σχολεία αμέσως και μόνιμα. Παγκοσμίως, αυτή η πρακτική μειώνει τις επικίνδυνες νεανικές εγκυμοσύνες, συντελεί στην αποτροπή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών και δημιουργεί ενημερωμένους και υπεύθυνους νέους. 

Τώρα, αν η κυβέρνηση της Ν.Δ. θέλει να συνεχίσει να προβάλλει ως αντεπιχείρημα για το μάθημα των θρησκευτικών το άρθρο 16 του Συντάγματος που αναφέρεται στην “ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης”, οφείλει να θυμηθεί ότι ο νομοθέτης δεν είχε στο νου του τον υποβιβασμό των σχολείων σε κέντρα εθνικιστικής προπαγάνδας και θρησκευτικής κατήχησης κι ότι το ίδιο ακριβώς άρθρο μιλάει και για την ανώτατη εκπαίδευση που “παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου”. 

Το Σύνταγμα δεν είναι κάτι που εφαρμόζεται “à la carte”. Κι αν υπάρχει λόγος αναθεώρησής του, η μόνη κατεύθυνση προς την οποία μπορεί να τροποποιηθεί είναι προς τα εμπρός κι όχι προς τα πίσω.