Η κυβέρνηση ανακάλυψε το πρόβλημα της αγοράς: Είναι οι προσφορές 1+1 και το “στοκάρισμα” προϊόντων! Προφανώς το λάδι έχει διπλάσια αύξηση στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες που είχαν μικρή παραγωγή γιατί αγοράζουμε πολλά σαμπουάν! Πως δεν το σκεφτήκαμε νωρίτερα; Το ρεύμα είναι ακριβό γιατί παίρνουμε δυό δυό τις οδοντόκρεμες! 

Το πρόβλημα της αγοράς στην Ελλάδα είναι ένα: δε λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Όσες “μόνιμες χαμηλές τιμές” και να ανακοινώσουν τα καρτέλ της αγοράς, θα κρατάνε τις τιμές αυξημένες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει δεμένα τα χέρια της με την έλλειψη επαρκούς προσωπικού και με τα χαμηλά πρόστιμα που προβλέπονται από την νομοθεσία, τα οποία απλά αφαιρούν ένα μικρό ποσοστό από τα υπερκέρδη των προμηθευτών και των σουπερμάρκετ, καθιστώντας την παρανομία συμφέρουσα. Πραγματικά τα νούμερα είναι αστεία. Ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει καπέλο πολύ περισσότερα από τα 8 εκατομμύρια ευρώ που έχουν μπει ως πρόστιμα, ή τα 5,9 εκ. που έχουν εισπραχθεί. Εκατοντάδες φορές περισσότερα! 

Ως Κόμμα Πειρατών Ελλάδας καλούμε τον υπουργό Ανάπτυξης να δώσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τη δυνατότητα να σπάσει τα καρτέλ της αγοράς, αυξάνοντας τα ποσά που επιτρέπονται ως πρόστιμα στο 10% των εσόδων (όχι κέρδους) κάθε εταιρείας. Μόνο έτσι θα γίνει ασύμφορη η παρανομία. Επίσης, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι καταγγελίες των καταναλωτών. 

Αν έχουμε μία ισχυρή Επιτροπή Ανταγωνισμού και αρχίσει να λειτουργεί εύρυθμα το σύστημα, τότε θα μπορέσουμε να μειώσουμε και τον ΦΠΑ σε ένα λογικό επίπεδο που δεν θα εξανεμίζει τα εισοδήματα των φτωχότερων. Γιατί οι πλούσιοι… ΔΕΝ αγοράζουν περισσότερα μακαρόνια!