Έκπληκτοι ακούσαμε στο ραδιόφωνο, τον υποψήφιο βουλευτή ΝΔ Εύβοιας, Σπύρο Πνευματικό, να προτείνει να αφήνουν τους καρκινοπαθείς που έχουν κακή πρόγνωση (και λίγα χρήματα προφανώς) στην τύχη τους για να μειώσουμε το κόστος στα δημόσια νοσοκομεία. Αργότερα ζήτησε συγνώμη, αλλά δεν αλλάζει η ουσία του τι είπε και γιατί το είπε. 
Είναι απίστευτο να ακούμε γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη να μιλάει έτσι. Αλλά είναι ακόμα χειρότερο όταν πρόκειται για υποψήφιο με το κόμμα της απελθούσας κυβέρνηση που διεκδικεί ξανά την εξουσία με αξιώσεις. 
Μάλιστα ανέφερε και το παράδειγμα των ΗΠΑ, μην κρύβοντας ότι θέλουν να μετατρέψουν το σύστημα υγείας σε καθαρά ιδιωτικό. Στις ΗΠΑ, αν κάποιου η δουλειά δεν παρέχει αρκετά καλή ασφάλιση, θα χρεοκοπήσει και θα χάσει ότι έχει αν πάθει κάτι σοβαρό στην καλύτερη, ή θα πεθάνει αβοήθητος. Αυτό το σύστημα θέλουν να φέρουν στην Ελλάδα; Να κοστίζει μία διακομιδή ασθενούς με ασθενοφόρο 3 και 4 χιλιάδες ευρώ; 
Η πρόσβαση στην υγεία πρέπει να είναι καθολική. Για να μειώσουμε το κόστος υπάρχουν λύσεις. Ειδικά στα φάρμακα κατά του καρκίνου η λύση αυτή είναι να χρηματοδοτείται η έρευνά τους από κρατικά κονδύλια, είτε προς ακαδημαϊκά ιδρύματα, είτε προς ιδιωτικές εταιρίες όπου δεν είναι εφικτό να κάνουν την έρευνα ακαδημαϊκά ιδρύματα, και να μην επιτρέπονται οι πατέντες πάνω σε αυτά, όπως και σε άλλα ακριβά φάρμακα.
Και για όσους λένε ότι δεν μπορούν κρατικοί οργανισμοί να χρηματοδοτήσουν έρευνα, να αναφέρουμε μερικούς κρατικούς και διακρατικούς: 

    Human Genome Project

    The National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)

    The National Health and Medical Research Council (NHMRC) 

    European Research Council (ERC)

    Cancer Research UK

    
Όλοι οι παραπάνω κρατικοί οργανισμοί έχουν επιτυχημένα χρηματοδοτήσει έρευνες ετών με αποτελέσματα που έχουν αλλάξει τον κόσμο και δεν απαιτούν ο ασθενής που θα επωφεληθεί να πληρώσει για τις πατέντες. Συνεχίζουν και χρηματοδοτούν με δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια, πολλά projects στις περιοχές ευθύνης τους. Μόνο για το 2023, τα διαθέσιμα κεφάλαια του ERC ήταν 597 εκατομμύρια ευρώ για 246 projects. 
    
Θα πρέπει οι πολιτικοί να ψάχνουμε αν βρούμε τέτοιες λύσεις, αντί να παίζουμε μουσικές καρέκλες με τις ζωές ασθενών, ή να τους επιλέγουμε σύμφωνα με το πορτοφόλι τους. 
Η άποψη αυτή του κυρίου Πνευματικού, δεν είναι προσωπική. Είναι δείγμα της φιλοσοφίας της “φιλελεύθερης” Νέας Δημοκρατίας. Το χρήμα πάνω από τον άνθρωπο.
Αλήθεια, πόσους τέτοιους ασθενείς θα μπορούσαμε να σώσουμε με τα εκατοντάδες εκατομμύρια που χρωστάνε τα κόμματα και έπεσαν σε διαφημίσεις και υλικό προπαγάνδας; Και ναι, το γνωρίζουμε ότι δεν γίνεται έτσι ακριβώς, αλλά η κακοδιαχείριση που κάνουν τα κόμματα φαίνεται ξεκάθαρα. Γιατί να περιμένουμε κάτι καλύτερο από την διακυβέρνησή τους;
Μόνο στο συνασπισμό Πράσινο & Μωβ θα ακούσετε λύσεις για τα πραγματικά θέματα που απασχολούν και την καθημερινότητα αλλά και το μέλλον του πολίτη. 
Στις εκλογές τις 25ης Ιουνίου έχετε τι να ψηφίσετε. Πράσινο & Μωβ. 
#ekloges2023 #ekloges #prasinomov #piratepartygr #υγεια #πατεντες