Το πιο επιτυχημένο κόμμα Πειρατών παγκοσμίως, το κόμμα Πειρατών Τσεχίας ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό!
Εξασφαλίζοντας 37 έδρες στις βουλευτικές εκλογές, ο συνασπισμός PIRÁTI a STAROSTOVÉ, του κόμματος Πειρατών Τσεχίας και του κόμματος των Δημάρχων ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση με το συνασπισμό SPOLU, που ήρθε πρώτος σε ψήφους! 
“Έχουμε ήδη ανακοινώσει ανοιχτά εκ των προτέρων ότι αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε με το ANO ή το SPD. Υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε. Υπήρξε μια βάναυση εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης εναντίον των Πειρατών, αλλά τα δημοκρατικά κόμματα κέρδισαν, κάτι για το οποίο είμαι πολύ χαρούμενος. Η Τσεχική Δημοκρατία αξίζει επιτέλους μια αξιοπρεπή και ικανή κυβέρνηση», σχολίασε χθες το βράδυ, ο Ivan Bartos, πρόεδρος του κόμματος Πειρατών και επικεφαλής του συνασπισμού Πειρατών και Δημάρχων.
“Οι δύο δημοκρατικοί συνασπισμοί έχουν αποκτήσει την πλειοψηφία και έχουν την ευκαιρία να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας”, δήλωσε ο Petr Fiala, ηγέτης του SPOLU, συνασπισμού 3 κομμάτων και υποψήφιος πρωθυπουργός της Τσεχίας.
Το βράδυ του Σαββάτου, οι δύο συνασπισμοί ανακοίνωσαν ότι έχουν υπογράψει ένα μνημόνιο της θέλησης τους να κυβερνήσουν από κοινού.
Οι δύο συνασπισμοί της αντιπολίτευσης διαθέτουν συνολικά 108 από τις 200 έδρες και συγκεκριμένα 71 το SPOLU και 37 οι Πειρατές και οι Δήμαρχοι.
Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 65,43% του εκλογικού σώματος και σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο Κοινοβούλιο της Τσεχίας εισέρχονται 4 κόμματα (με όριο εισόδου το 5%). 
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το SPOLU (συνασπισμός των κομμάτων ODS, KDU-ČSL και TOP 09) αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 27,79% ακολουθούμενο από το ANO, του πρώην πρωθυπουργού Α. Babis, με 27,12%,  το συνασπισμό PIRÁTI a STAROSTOVÉ (Πειρατών και Δημάρχων) στην τρίτη θέση με 15,62% και το SPD (Svoboda a př. Demokracie) στην τέταρτη θέση με 9,56%. 
 
Στη φωτογραφία οι Ivan Bartoš (δεξιά), πρόεδρος του κόμματος Πειρατών Τσεχίας και Vít Rakušan, πρόεδρος του κόμματος των Δημάρχων (STAN- Mayors and Independents)
Οι διήμερες εκλογές (8 & 9 Οκτωβρίου) πραγματοποιήθηκαν στη σκιά των αποκαλύψεων των Pandora Papers που αφορούσαν αδιαφανείς οικονομικές συναλλαγές του A. Babis με την αγορά μιας βίλλας αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ στη Γαλλική Ριβιέρα.
Σύμφωνα με τον Jiří Pehe, διευθυντή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στην Πράγα και Τσέχου πολιτικού αναλυτή, τα αποτελέσματα σηματοδοτούν το τέλος της μετα-κομμουνιστικής εποχής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κομμουνιστικό κόμμα της Τσεχίας που στήριζε τον δισεκατομμυριούχο απερχόμενο πρωθυπουργό (!) δεν κατάφερε να εκλεγεί.
“Θα έλεγα ότι είναι το τέλος της μετα-κομμουνιστικής εποχής στην πολιτική της Τσεχίας. Είναι μια πραγματική αλλαγή” είπε χαρακτηριστικά ο J. Pehe. 
Το κόμμα Πειρατών Ελλάδας συγχαίρει το κόμμα Πειρατών Τσεχίας για την σπουδαία εκλογική του νίκη και εύχεται πολύ σύντομα περισσότεροι Πειρατές βουλευτές να εκλεγούν στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών τους στην Ευρώπη. 
 
Κεντρική εικόνα: Προφητικό εξώφυλλο της 27/9 του εβδομαδιαίου επιδραστικού Τσέχικου περιοδικού Respekt με τίτλο – ερώτημα “Ο επόμενος πρωθυπουργός;” και τις φωτογραφίες των επικεφαλής των συνασπισμών SPOLU, Petr Fiala και PIRÁTI a STAROSTOVÉ, Ivan Bartos που δηλώνουν ότι θα συνεργαστούν προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας.