Χαιρετισμό στο έκτακτο Συνέδριο των Πράσινων απηύθυνε ο Marcel KolajaΑντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής του κόμματος Πειρατών Τσεχίας και μέλος της Ευρωομάδας των Greens/EFA στην οποία ανήκουν τα κόμματα Πειρατών και οι Πράσινοι.
  
Στο χαιρετισμό του ο Μ. Kolaja αναφέρθηκε τόσο στο συνασπισμό του κόμματος Πειρατών Τσεχίας με το “κόμμα των Δημάρχων” STAN που είναι σταθερά πρώτοι στις δημοσκοπήσεις στη χώρα τους, όσο και στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει περαιτέρω βήματα για την προστασία των δημοσιογράφων και οι Πειρατές της Ευρώπης θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ελευθερία της ενημέρωσης.
Η δήλωση του Πειρατή Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου έρχεται σε μια δυσμενή συγκυρία για τη δημοσιογραφία, καθώς χθες ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Documento, Κώστας Βαξεβάνης κατήγγειλε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα για συμβόλαιο θανάτου εναντίον του, ενώ η  Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, έδωσε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. 
Ο χαιρετισμός του Marcel Kolaja στο Συνέδριο των Πράσινων:
“Κυρίες και κύριοι,
Χαίρομαι πάντα να βλέπω τους Πειρατές να συνεργάζονται, με τρόπο που στηρίζεται στις αξίες μας. Κάποιες φορές, ίσως, η επιδίωξη αυτών των αξιών γίνεται περίπλοκη και δύσκολη.  Όμως, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις τσεχικές εθνικές εκλογές, αξίζει να βρίσκουμε τους σωστούς τρόπους: Ο συνασπισμός μας έρχεται τώρα στην πρώτη θέση.  Εύχομαι μια ανάλογη εξέλιξη για τους Έλληνες Πειρατές και Πράσινους. Επιτρέψτε μου επίσης να εκμεταλλευθώ την ευκαιρία αυτή για να τιμήσω τη μνήμη του Γιώργου Καραϊβάζ, δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε αυτό τον μήνα στην Αθήνα. Αποτελεί τραγική υπενθύμιση, ότι η δημοσιογραφία στην Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερη προστασία.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει περαιτέρω βήματα στην κατεύθυνση αυτή κατά την παρούσα θητεία της, και οι Ευρωπαίοι Πειρατές θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ελευθερία της ενημέρωσης.
Καλό σας συνέδριο. Σας χαιρετώ, από μακριά.”
Το κόμμα Πειρατών Ελλάδας θεωρεί ότι πρέπει να βελτιωθεί άμεσα η νομοθεσία για την προστασία των δημοσιογράφων, των bloggers και των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος.
Η δημοσιογραφική έρευνα και η ελευθερία του λόγου πρέπει να προστατεύονται πλήρως. 
Οι καταγγελίες των δυσλειτουργιών, των επίορκων λειτουργών και οποιασδήποτε κατάχρησης εξουσίας ή ισχύος είναι μια πράξη ηθικής και πολιτικής συνειδητοποίησης και ευθύνης.
Οι καταγγέλλοντες επιτελούν σημαντική ελεγκτική και διορθωτική λειτουργία σε κάθε ελεύθερη, δημοκρατική κοινωνία.