Την ίδια στιγμή που η ελληνική κοινωνία είναι στο περιθώριο, εξαιτίας της “ανεμελιάς” που επιδεικνύει η κυβέρνηση απέναντι στην αντιμετώπιση της πανδημίας, γινόμαστε παρατηρητές της δημιουργίας ενός “επιτελικού κράτους”, του οποίου οι διαχειριστές αδυνατούν να στηρίξουν θεμελιώδεις πυλώνες των δημοκρατικών αρχών.

Από την ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης στα εξαιρετικά μείζονα ζητήματα της δημόσιας υγείας, μέχρι την πλήρη έλλειψη οργάνωσης της δημόσιας παιδείας, και από την κατακρεούργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, μέχρι την αναίτια καταστολή κινητοποιήσεων ανά την επικράτεια, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο σκοτάδι, απέναντι σε μία κυβέρνηση που ακολουθεί πιστά τη στρατηγική “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”.
Όπως και στην περίπτωση της σύναψης συνεργασίας του ελληνικού κράτους με την εταιρεία Cisco για την τηλεκπαίδευση, η οποία εκφράζεται μέσω μίας σύμβασης, που βρίσκεται σε κάποιο συρτάρι στο Υπ. Παιδείας, και είναι διαθέσιμη μόνο σε πολιτικούς εκπροσώπους κομμάτων, και όχι σε όλους τους πολίτες μέσω της πλατφόρμας “διαύγεια”, όπως ορίζεται , έτσι και σήμερα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με διαδικασίες fast track, για επικείμενη χαλάρωση (έως και κατάργηση) της σημασίας του όρου “προσωπικά δεδομένα”. Αυτήν τη φορά ο λόγος γίνεται για την επιλογή της κυβέρνησης για τη συνεργασία της με την εταιρεία σκοτεινού ιστορικού, Palantir Technologies, με σκοπό τη διαχείριση της πανδημίας.

Ποια είναι όμως η Palantir Technologies;

Η Palantir Tech. είναι μία δημόσια εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων, που μεταξύ άλλων, ορισμένες από τις συνεργασίες της αφορούν οργανισμούς όπως την NSA, το FBI και τη CIA, για παροχή προϊόντων υποστήριξης συστημάτων διαχείρισης, ανάλυσης και εξόρυξης δεδομένων και πληροφοριών. Γνωρίζοντας την κατάσταση στις ΗΠΑ, και αναφορικά μόνο με το πρόγραμμα παρακολούθησης PRISM (όπως είχε γνωστοποιηθεί από τον Edward Snowden), είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τόσο τον όγκο αλλά και το είδος των πληροφοριών που η εν λόγω εταιρεία καλείται να διαχειριστεί, μεταξύ των τομέων που είναι ικανή να υποστηρίξει.
Επιπλέον, η Palantir είναι μία εταιρεία βεβαρυμμένου ιστορικού, καθώς στο παρελθόν:
(1) έχει καταδικαστεί για υποκλοπή τεχνογνωσίας από άλλη εταιρεία [1],
(2) έχει εμπλακεί στον πόλεμο εναντίον του WikiLeaks και των υποστηρικτών του (καθώς γίνεται αναφορά στον Glenn Greenwald, τον δημοσιογράφο που είχε έρθει σε επαφή με τον Edward Snowden, προκειμένου να δημοσιοποιηθεί μία σειρά αναφορών που παρουσίαζαν για πρώτη φορά στον κόσμο πληροφορίες σχετικά με αμερικανικά και αγγλικά προγράμματα παρακολούθησης, παγκοσμίου βεληνεκούς) [2],
(3) έχει κατηγορηθεί για φυλετικές διακρίσεις από το Γραφείο Ομοσπονδιακών Προγραμμάτων Συμμόρφωσης Συμβάσεων των ΗΠΑ, απέναντι σε Ασιάτες υποψήφιους εργαζόμενους, κατεχόντων ίδιων κριτηρίων με λευκούς υποψήφιους [3,4],
(4) έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο διαρροής δεδομένων χρηστών του Facebook, της Cambridge Analytica [5, 6].

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Vouliwatch, η σύμβαση της ελληνικής κυβέρνησης με την Palantir, θυμίζει την αντίστοιχη της βρετανικής κυβέρνησης για το NHS (το αντίστοιχο ΕΣΥ της Μ. Βρετανίας), για την παροχή υπηρεσιών για τη διαχείριση της πανδημίας. Όταν έπειτα από έντονες πιέσεις για κατάθεση εγγράφων, παρουσιάστηκε η σύμβαση της Μ. Βρετανίας με την εταιρεία, προέκυψε ότι το αντίτιμο για τις υπηρεσίες που παρείχε η εταιρεία, ήταν αμελητέο. Αυτό βέβαια είναι φυσιολογικό, αν αναλογιστεί κανείς πως το πραγματικό αντίτιμο δεν ήταν άμεσα χρηματικό, αλλά εκφραζόταν με τη μορφή παροχής προσωπικών δεδομένων των ασθενών του NHS, στην εταιρεία — δεδομένα, τα οποία αφορούν τόσο σε προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, τηλεφωνικούς αριθμούς, επαγγέλματα και θέσεις εργασίας), όσο και σε κοινωνικά χαρακτηριστικά (καταγωγή, φυλή, θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις, ποινικά μητρώα), καθώς και στην κατάσταση της ψυχικής και πνευματικής υγείας των ασθενών. Επιπλέον, για να επεκτείνει η εταιρεία τη σύμβασή της με την κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας, ζήτησε 1 εκ. λίρες [7].

Ως Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, οφείλουμε να τονίσουμε τόσο την ανευθυνότητα της κυβέρνησης για τη σύναψη συνεργασίας με μία εταιρεία τέτοιου ιστορικού, όσο και τους προβληματισμούς μας για τη σιγή που επικρατεί σχετικά με τη συνεργασία, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αυτή επετεύχθη.

Απαιτούμε:
– Διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες που ακολουθεί η κυβέρνηση, και ειδικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
– Αυστηρή διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.
– Ενίσχυση των κρατικών δομών έναντι των υπερχρεωστικών ιδιωτικών, για τη διαχείριση της πανδημίας.

Προτείνουμε:
– Την ενίσχυση της χρηματοδότησης για έρευνα των δημοσίων πανεπιστημιακών και ερευνητικών ινστιτούτων, με σκοπό τη δημιουργία κρατικών συστημάτων και εφαρμογών, που θα ωφελούν τους πολίτες και όχι εταιρείες.
– Την άμεση τροπολογία του νομοθετικού περιεχομένου για την αυστηροποίηση της διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

[1] https://www.bloomberg.com/features/2018 … ter-thiel/
[2] https://www.washingtonian.com/2012/01/31/killer-app/
[3] https://www.vanityfair.com/news/2016/09 … rimination
[4] https://arstechnica.com/tech-policy/201 … engineers/
[5] https://www.theguardian.com/uk-news/201 … -analytica
[6] https://www.nytimes.com/2018/03/27/us/c … antir.html
[7] https://www.digitalhealth.net/2020/07/n … -contract/