Η πολυεθνική φαρμάκων Novartis βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς έρευνας για παράνομες πληρωμές κρατικών αξιωματούχων και άλλων λειτουργών, με στόχο την αθέμιτη προώθηση των προϊόντων της, προκειμένου να αποκτήσει κυρίαρχη θέση στην φαρμακευτική αγορά παγκοσμίως.

Σημειώνεται δε πως η Ελλάδα είναι χώρα ειδικού ενδιαφέροντος, αφού η τιμή ενός προϊόντος στην Ελλάδα επηρεάζει την τιμή του διεθνώς.

Με αφορμή την διεξαγωγή έρευνας από την Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο Novartis το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας ενδεικτικά προτείνει:

1. Η Δημόσια Υγεία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το ύψιστο αγαθό για τους πολίτες ενός κράτους και τους επισκέπτες του.
2. Δικαίωμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο Δημόσιας Υγείας ως Ανθρώπινο Δικαίωμα.
3.Πλαίσιο απόδοσης ευθυνών και αποτελεσματική απόδοση δικαιοσύνης για παραβίαση δικαιώματος στην υγεία.
– Χώρες ή παράγοντες μπορούν με τεχνική βοήθεια και συνεργασία, να βοηθούν κάποιες άλλες λιγότερο τεχνικά και οικονομικά ανεπτυγμένες, χωρίς διακρίσεις και σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους.
4.Τροποποίηση της νομοθεσίας για τις πατέντες στα φάρμακα ώστε να υπάρξει μείωση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
– Κίνητρα στους κατασκευαστές που να μην έχουν σχέση με τις πατέντες.
5. Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και Διάγνωσης προσβάσιμο και επαρκές για όλους και μέσω ιντερνέτ που είναι δημόσιο αγαθό.
6. Αγαθά και υπηρεσίες υγείας διαθέσιμα σε όλους σε αρκετές ποσότητες με καλή ποιότητα επιστημονικής υγείας.
7.Το κράτος είναι υποχρεωμένο να κατευθύνεται προς την πρόοδο στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και να προστατεύει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
8.Οι πολιτικές υγείας πρέπει να σχεδιάζονται και να εφαρμόζονται με διάφανο τρόπο και με συμμετοχή των ανθρώπων που επηρεάζονται.
9. Σύμφωνα με τους Διεθνείς Νόμους καμία άμεση ή έμμεση διάκριση στην πρόσβαση και στη διάθεση της υγείας, άσχετα με τους πόρους του κράτους.
10. Η Έρευνα πρέπει να καθορίζεται από τις πραγματικές ανάγκες της Παγκόσμιας Υγείας και όχι από το “αγοραστικό κοινό” και τις ανάγκες της αγοράς.

– Ο WHO και τα Κράτη να καθοδηγούνται / λαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο υπόψη τις παρατηρήσεις – έρευνες – καταχωρήσεις του επιστημονικού δυναμικού που έρχεται σε επαφή με ασθένειες, επιδημίες και πρακτικές καθημερινά.

Οι φαρμακευτικοί κολοσσοί στην εποχή μας μοιάζουν πια όλο και περισσότερο με τη Λερναία Ύδρα που όποιο κεφάλι και να κόψουμε αναγεννάται κάποιο άλλο παράγωγο του.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να νικηθεί μόνο με την εφαρμογή της δικαιοσύνης, την ατομική ευθύνη, την επιλογή εναλλακτικού σχεδίου και την ομαδική προσπάθεια για το κοινό καλό, το Ιερό Πυρ…

Πηνελόπη Πετροπούλου [Κόμμα Πειρατών Ελλάδας]


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *