Στο δημοτικό δεν θα πρέπει να κάνουν ούτε παρελάσεις, πόσο μάλλον να γίνεται διαγωνισμός για το ποιος είναι άριστος. Το δημοτικό είναι για να πάρουν τα παιδιά τις βάσεις. Η αριστεία στο δημοτικό σημαίνει ότι απέτυχε η παιδεία να δώσει τις βάσεις στους υπόλοιπους μαθητές.

Οι κραυγές για την δήθεν κατάργηση της αριστείας στο δημοτικό είναι υποκριτικές όσο και η εφαρμογή κλήρωσης για τον σημαιοφόρο σε στρατιωτικού τύπου παρελάσεις.

Το σύστημα παιδείας μας είναι αποτυχημένο στο πεδίο της αριστείας. Και δεν φταίει το πόσες παρελάσεις κάνουμε ή πόσους σημαιοφόρους έχουμε.

Ένα από τα καλύτερα συστήματα πρωτοβάθμιας παιδείας στον κόσμο, αυτό της Φιλανδίας, έχει αποδεδειγμένα πολύ υψηλά επίπεδα επιτυχίας των αποφοίτων του, ενώ δεν ασχολείται καθόλου με την αριστεία κατά την διάρκεια της φοίτησης στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο. Αντίθετα προσπαθεί και πετυχαίνει το σκοπό της χωρίς να χωρίζει τους μαθητές σε καλύτερους και χειρότερους. Υπάρχει δε μόνο μία υποχρεωτική εξέταση για βαθμολόγηση γνώσεων, στα 16.

Η αριστεία απαιτείται στο Πανεπιστήμιο και δη στην έρευνα για την προώθηση των επιστημών. Όχι στο δημοτικό. Και όμως. Στο Πανεπιστήμιο την έχουμε ξεχάσει δημιουργώντας κλίκες, κομματικές οργανώσεις και διορισμούς καθηγητών με πολιτικά κριτήρια. Γιατί υποκριτικά την ζητάμε από παιδιά 10 και 12 χρονών;

Κόμμα Πειρατών Ελλάδας

Θέσεις για την παιδεία


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *