pirate-voters

Το κόμμα Πειρατών Ισλανδίας σημείωσε μεγάλη επιτυχία στις βουλευτικές εκλογές της 29ης Οκτωβριου 2016.

Με μόνο 4 χρόνια από την ίδρυση του, κατέλαβε την 3η θέση και υπερτριπλασίασε την κοινοβουλευτική του δύναμη, από 3 σε 10 βουλευτές στο αρχαιότερο κοινοβούλιο του κόσμου το οποίο συνολικά έχει 63 έδρες. 

Τριπλασίασε και τα ποσοστά του, από 5,1% σε 14,5% και πολλαπλασίασε την επιρροή του στην Ισλανδική κοινωνία. Συμμετέχει δε σε εκλογική συμμαχία με άλλα 3 κόμματα (Πράσινοι Αριστεροί, Σοσιαλδημοκράτες και Λαμπρό Μέλλον) που συνολικά συγκεντρώνουν 27 έδρες και είναι πιθανό να σχηματίσουν κυβέρνηση με τη συνδρομή ενός κόμματος που συγκέντρωσε 7 έδρες.

Το μετεκλογικό τοπίο είναι ανοιχτό στην Ισλανδία καθώς αναμένεται να δοθεί στο πρώτο κόμμα η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να αρχίσουν έτσι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων.

Τα ΜΜΕ παγκοσμίως αφιέρωσαν σελίδες και άρθρα παρουσιάζοντας στους αναγνώστες τους το Πειρατικό κίνημα, τι πρεσβεύουν τα κόμματα Πειρατών. Για να αντιληφθεί κάποιος τι είναι και γιατί αγωνίζεται ένα κόμμα Πειρατών θα πρέπει να εγκαταλείψει τη ξεπερασμένη ορολογία και τους όρους του χθες, “αριστερά – δεξιά – κέντρο”.

Τα κόμματα Πειρατών λειτουργούν με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι δημοκρατικά (κυριολεκτικά και πρακτικά), τάσσονται με τα κινήματα και τις οργανώσεις λαϊκής βάσης. Τα δημοψηφίσματα, σε φυσικό ή και ψηφιακό τρόπο, είναι από τα κυρίαρχα στοιχεία της λειτουργίας των κομμάτων Πειρατών. Η αναθεώρηση είναι ένα άλλο βασικό κομμάτι της λειτουργίας τους. Η αναθεώρηση νόμων, νομοθεσίας, του Συντάγματος, όταν δεν λειτουργούν άλλο πια ή επειδή έχουν αλλάξει οι συνθήκες και δεν είναι λειτουργικά, τότε πρέπει να αναθεωρούνται και να αλλάζουν άμεσα και εύκολα, και από πρωτοβουλίες πολιτών.

Οι περισσότεροι νόμοι έχουν δημιουργηθεί και δημιουργούνται ακόμα και σήμερα, με τη μεγάλη συμμετοχή των λομπιστών των εταιριών, π.χ. δείτε τις συνθήκες TTIP, CETA, TiSA κλπ. Τα κόμματα Πειρατών είναι εναντίον αυτών των συνθηκών και έχουν υπογράψει τις πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων πολιτών, έχουν βγει στους δρόμους, συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις. Πιστεύουμε στη ρευστή δημοκρατία, τη συλλογική ευφυΐα, τη συμμετοχική διακυβέρνηση, αγωνιζόμαστε για την αναθεώρηση της νομοθεσίας των πνευματικών δικαιωμάτων. Πιστεύουμε στη θέσπιση του Βασικού Εισοδήματος για όλους.

Λειτουργούμε όπως ένας σμήνος. Έχουμε τη δική μας ιδιαίτερη δομή και λειτουργία αν και εξωτερικά μπορεί να φαινόμαστε ως κόμμα. Έχουμε Διοικούσα Επιτροπή αλλά λειτουργούμε αμεσοδημοκρατικά. Το Σώμα των Μελών είναι το υπέρτατο όργανο του κόμματος. Δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι θα κάνεις νέα πράγματα και να έχεις μια συντηρητική δομή – λειτουργία και ιδέες. Θεωρούμε προσβλητικό για εμάς να βγαίνουν κόμματα και πρόσωπα με μεγάλες ευθύνες που έφεραν την Ελλάδα σε αυτό το καταστροφικό σημείο και να λένε ότι έχουν αλλάξει και να ζητούν από τους πολίτες να τους ψηφίσουν.

Τα κόμματα Πειρατών επανακαθορίζουν τι σημαίνουν πολιτική και πολιτικοί. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία χρειάζεται αναθεώρηση – είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Αναθεώρηση χωρίς τα ίδια και παλιά υλικά και συστατικά. Το παλιό πεθαίνει και το νέο γεννιέται και θα κυριαρχήσει. Η αλλαγή είναι νόμος της ζωής.

Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε στάσιμοι σε προκαταλήψεις και θεωρίες που δεν έχουν εφαρμογή στη σύγχρονη ζωή. Συστήματα και πολιτικές θεωρίες δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Έτσι ήρθε η ώρα τους να πάνε στο καλάθι των αχρήστων της ιστορίας. Η εξέλιξη έρχεται μόνο μέσα από την αναθεώρηση. Αν δεν αναθεωρήσουμε το παρόν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο καλύτερο μέλλον. Η τεχνολογία είναι από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της αλλαγής και αναθεώρησης. Δεν είναι δυνατόν να την παραβλέψουμε.

Οι Ισλανδοί έκαναν την αρχή και δείχνουν το δρόμο. Το ίδιο έκαναν και το 2008 όταν η κρίση χτύπησε την πόρτα τους. Επέλεξαν ένα πολύ διαφορετικό δρόμο από το δικό μας και είναι σε πορεία εξόδου από την κρίση.

Το κόμμα Πειρατών Ελλάδας έστειλε μέσω twitter προς τους Ισλανδούς Πειρατές το ακόλουθο μήνυμα:

Dear Pirates of Iceland you ranked in the 1st place in all pirates’ hearts. Congrats on this great victory!

Αγαπητοί Πειρατές της Ισλανδίας κατακτήσατε την 1η θέση στις καρδιές όλων των πειρατών. Συγχαρητήρια για αυτή τη μεγάλη νίκη!


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *