Το κόμμα Πειρατών Ελλάδας θεωρεί ότι το πρόσφατο φορολογικό – ασφαλιστικό “νομοσχέδιο – συμφωνία”, που ψηφίστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Βουλή, θα πρέπει να ακυρωθεί για πολλούς λόγους.

Μερικούς από αυτούς:

Τα μέτρα που προτάθηκαν θα έπρεπε να έχουν την υποστήριξη των 3/5 των βουλευτών, δηλαδή αυξημένη πλειοψηφία των 180 και όχι απλή πλειοψηφία, επειδή πρόκειται για μέτρα που θα έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Ακόμη, θα έπρεπε να υπάρξει διαβούλευση με τους πολίτες και να ζητηθεί η έγκριση και υποστήριξη τους για αυτά, πράγμα που δυστυχώς δεν συνέβη, αλλά και ούτε έχει συμβεί ποτέ.

Πρώτα απ’ όλα όμως, θα έπρεπε να υπάρξει διαφάνεια και ενημέρωση για τις συζητήσεις που γίνονται στο Eurogroup και αλλού, καθώς και στις διαπραγματεύσεις με τους λεγόμενους δανειστές μας, ή τους εκπροσώπους τους, αλλά δυστυχώς η “αδιαφάνεια” έγινε πλέον άτυπος κανόνας.

Δηλαδή, οι πολίτες θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να δουν και να ακούσουν αυτές τις συζητήσεις – διαπραγματεύσεις – συνεδριάσεις για τα υπό συζήτηση μέτρα, κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόστος, με τη μετάδοση μέσω του διαδικτύου (live streaming) και στη συνέχεια να αποφασίσουν οι ίδιοι για την έγκριση ή απόρριψη τους, με άμεσο δημοψήφισμα.

Αυτό το δημοψήφισμα μπορεί να γίνει είτε διαδικτυακά, είτε με άλλους τρόπους που διασφαλίζεται η ανωνυμία της ψήφου, χωρίς την κινητοποίηση του δημοσίου εκλογικού μηχανισμού που κοστίζει πολλά χρήματα στους φορολογούμενος πολίτες.

Η συμφωνία της κυβέρνησης για τον “κόφτη” κόβει οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης της χώρας μας.

koftis

Το κόμμα Πειρατών Ελλάδας πιστεύει ότι το σημερινό αντιπροσωπευτικό σύστημα χρειάζεται “κόφτη” και άμεσα αναθεώρηση.

Η προσέγγιση για την αναθεώρηση του αντιπροσωπευτικού συστήματος πρέπει να γίνει μέσω της διεύρυνσης του σώματος που θα αποφασίζει για το μέλλον της χώρας.

Το καλύτερο μέλλον δεν θα προκύψει μέσα από το ισχύον αντιπροσωπευτικό σύστημα, που λειτουργεί στην ουσία όπως οι μεσάζοντες, αλλά από την απ’ ευθείας επαφή και συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες διαβούλευσης και λήψης των αποφάσεων.

Οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις όχι με απλή πλειοψηφία του 50% +1, αλλά με αυξημένη πλειοψηφία, τουλάχιστον των 3/5 του σώματος των πολιτών που θα συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων.

Όταν δε, υπάρχει ανάγκη να ληφθεί μια σημαντική απόφαση που θα επηρεάσει άμεσα και αμέσως τη ζωή και την ευημερία, τα κεκτημένα δικαιώματα, τη δημόσια υγεία και παιδεία, την επιχειρηματικότητα και άλλους καίριους τομείς της κοινωνίας και οικονομίας, τότε πρέπει όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες να συμμετάσχουν και να εγκρίνουν ή να απορρίψουν, με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Τα δημοψηφίσματα αυτά πρέπει να έχουν εκτελεστικό και όχι συμβουλευτικό χαρακτήρα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα (πρόσφατο παράδειγμα το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015, όπου ενώ οι συμπολίτες μας είπαν ΟΧΙ, η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες το μετέτρεψε σε ΝΑΙ).

Είναι ανάγκη να περάσουμε από την αντιπροσωπευτική δημοκρατία στη συμμετοχική δημοκρατία, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των πολιτών στην λήψη αποφάσεων με φυσική παρουσία ή με ψηφιακά μέσα κατά περίπτωση, σε τοπικό, εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας έχει ως βασική αρχή τη δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία του, με απ’ ευθείας συμμετοχή των μελών και με ψηφιακές διαδικασίες όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς και την προώθηση της Διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης.

Δεν είναι δυνατόν να δίνουμε “λευκή επιταγή” σε 300 ανθρώπους να αποφασίζουν.

Ας μην ξεχνάμε ότι ένα ακόμα πρόβλημα της παρούσας δυσλειτουργικής διαδικασίας, είναι ότι άλλα υπόσχονται προεκλογικά και άλλα πράττουν πλέον ως βουλευτές, χωρίς καμία επίπτωση για τους ιδίους που ουσιαστικά εκλέχθηκαν με ψευδείς δηλώσεις και υποσχέσεις.

Οι βουλευτές έχουν την υποχρέωση κάθε φορά που προκύπτει ένα σοβαρό θέμα, του οποίου οι προεκτάσεις θα έχουν σαφέστατα δυσμενή απήχηση στις μελλοντικές γενιές, να στρέφονται προς τους πολίτες και να ζητούν όχι απλά τη γνώμη τους, αλλά την έγκριση τους για να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους απόφαση και στη συνέχεια να λογοδοτούν.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας πρωτοστατεί για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, με τη στήριξη της βάσης της κοινωνίας, και στόχο τη θεσμοθέτηση της συμμετοχής των πολιτών σε όλες τις διαδικασίες, την απόλυτη διαφάνεια στον πολιτικό βίο της χώρας, καθώς επίσης και την αναθεώρηση της λειτουργίας του αντιπροσωπευτικού συστήματος.

Το Κόμμα Πειρατών προτείνει στους πολίτες να βάλουν οι ίδιοι κόφτη τόσο στην ίδια την κυβέρνηση, όσο και στις κρυφές επιθυμίες της ελίτ της εξουσίας.

Κόφτη στην κυβέρνηση, που παίρνει αποφάσεις μόνο με 153 ψήφους, ενώ για τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να έχει τη συγκατάθεση των 3/5 (180) των βουλευτών.

Κόφτη στο εκλογικό σύστημα που βάζει χέρι στους “μικρούς” προς όφελος των μεγάλων.

Ένα εκλογικό σύστημα που όχι μόνο κλέβει ψήφους από τα “μικρά” κόμματα, τα οποία ψήφισαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, αποκλείοντας έτσι από να ακουστεί η φωνή τους στη Βουλή, αλλά κλέβει και χρήματα με τα οποία θα μπορούσαν αυτά τα κόμματα να χρηματοδοτηθούν για να ενισχύσουν την προβολή των απόψεών τους.

Είναι αδήριτη η ανάγκη για αναθεωρήσεις και αλλαγές, για την εκ βάθρων επανεξέταση που και γιατί να μπει κόφτης, προτού περάσουμε από την αυτονομία στην ετερονομία και την εκχώρηση των δικαιωμάτων μας να νομοθετούμε, να έχουμε επιρροή στη χώρα μας, να αποφασίζουμε εμείς για εμάς, για τις ζωές και το μέλλον μας και κυρίως για τις ζωές και το μέλλον των παιδιών μας..


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *