Στις 11 και στις 12 Απριλίου ο Richard Stallman [1], πρόεδρος και ιδρυτής του Ιδρύματος Ελευθέρου Λογισμικού (Free Software Foundation, FSF) [2] βρέθηκε στην Αθήνα για δύο ομιλίες σχετικά με τις δράσεις του Ιδρύματός και με επίκεντρο τα πνευματικά δικαιώματα. 

Το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και η αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, αφορούν στα μέγιστα το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος, το οποίο εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από 3 μέλη του.

DSCN0637-min

Την πρώτη μέρα, έδωσε μία ομιλία στο Εθνικό ίδρυμα Ερευνών [3] με θέμα “Τα πνευματικά δικαιώματα απέναντι στην κοινότητα”. Η διοργάνωση και ο συντονισμός της εκδήλωσης έγιναν από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς [4].

Αρχικά, ο Richard Stallman έκανε μια αναλυτική εισαγωγή σχετικά με το Ελεύθερο Λογισμικό [5], το έργο και την ιστορία του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού, τη σύνδεση του με το Linux [6] και τις ελεύθερες άδειες χρήσης [7].

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε εκτενώς στην ιδεολογική διαφορά του Ελεύθερου Λογισμικού και του Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα [8]. 

Ο R. Stallman μίλησε για τα προβλήματα που δημιουργεί το Ιδιόκτητο Λογισμικό [9] και την δέσμευση της ελευθερίας του χρήστη, την τάση κατασκοπίας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στον κόσμο της πληροφορικής με απώτερο σκοπό το κέρδος και την ανήθικη συμπεριφορά γνωστών εταιρειών.

Επεσήμανε τον κίνδυνο από τη χρήση των σύγχρονων κινητών τηλεφώνων και την ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης ανθρώπων κάθε ηλικίας πάνω στα προαναφερθέντα ζητήματα. 

DSCN0639-min

Το δεύτερο μέρος της ομιλίας του  Richard Stallman ήταν αφιερωμένο κυρίως στα πνευματικά δικαιώματα. 

Τόνισε τη ζημιά που έχουν επιφέρει οι εταιρείες στην τέχνη, στο όνομα του χρήματος και της κατάχρησης των πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και την ανουσιότητα των πατεντών.

Εστίασε στο κοινό κτήμα [10], τις άδειες Creative Commons [11] και τις προτάσεις για την αλλαγή του τρέχοντος καθεστώτος στα πνευματικά δικαιώματα και ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό.

Την δεύτερη μέρα βρέθηκε στο Innovathens [12], καλύπτοντας την πλειοψηφία των θεμάτων που είχε αναπτύξει την προηγούμενη μέρα. Η διοργάνωση και ο συντονισμός της εκδήλωσης αυτής έγιναν από την ΕΕΛ/ΛΑΚ [13].

Η σημαντική διαφορά ήταν πως τη δεύτερη μέρα επικεντρώθηκε κυρίως στις ερωτήσεις που είχαν καταθέσει στην ΕΕΛ/ΛΑΚ όσοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, μα και στις ερωτήσεις του κοινού, έχοντας ως αποτέλεσμα δημιουργικότατες και ουσιαστικές συζητήσεις! 

Οι εκπρόσωποι του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας κατέθεσαν τις δικές τους ερωτήσεις καταλήγοντας στην πιο κρίσιμη απ’ όλες: 

“Κύριε Στάλμαν, πως βλέπετε το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας, μιας κοινής καμπάνιας του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού και του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας για την προώθηση του Ελεύθερου Λογισμικού;”

Η απόκριση του ήταν άμεση και θετική ενώ μετά το τέλος της ομιλίας έγινε και ανταλλαγή απόψεων και στοιχείων για την υλοποίηση της ιδέας. 

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας στηρίζει με κάθε τρόπο το Ελεύθερο Λογισμικό, το δικαίωμα των χρηστών στην Ανωνυμία και την αλλαγή του απαράδεκτου καθεστώτος στα Πνευματικά Δικαιώματα. 

Έφθασε η ώρα, μαζί με το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού, να κάνουμε το επόμενο βήμα!


[1] http://stallman.org/

[2] https://www.fsf.org/

[3] http://www.eie.gr/

[4] http://poulantzas.gr/

[5] http://www.gnu.org/

[6] http://www.linuxfoundation.org/

[7] https://en.wikipedia.org/wiki/GNU_General_Public_License

[8] https://en.wikipedia.org/wiki/Open-source_software

[9] https://en.wikipedia.org/wiki/Proprietary_software

[10] https://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain

[11] https://creativecommons.org/

[12] http://www.innovathens.gr/

[13] https://ellak.gr/


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *