12190836_978468848872378_4680932780696604340_n

Προοίμιο 

Σκοπεύαμε να γράψουμε ένα μακροσκελές και αναλυτικότατο άρθρο σχετικά με το διήμερο του συνεδρίου, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να μεταφέρουμε, μέσα απ’ τα γραφόμενα, την αίσθηση των ημερών στους ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν. Παρ’ όλ’ αυτά, επιλέξαμε τον τρόπο που προτείνει συχνά-πυκνά ο συν-Πειρατής Ορέστης και θα κρατήσουμε το κείμενο σύντομο και περιεκτικό, για να μην κουράσουμε. Θα παρεκκλίνουμε μόνο για μια στιγμή από το στόχο μας, κάνοντας μια αναφορά στην ημέρα ακριβώς πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, όπου μέλη των Πειρατών απ’ την Αθήνα, αφιέρωσαν χρόνο και κόπο ώστε να προετοιμάσουν την αίθουσα του συνεδρίου, κάνοντας ομολογουμένως εξαιρετική δουλειά, μετατρέποντας την “κρύα” αίθουσα σε έναν φιλόξενο και οργανωμένο χώρο.

Ημέρα πρώτη | Σάββατο

Η καλή διάθεση φάνηκε απ’ το πρωί, όταν μέλη από διάφορα μέρη της Ελλάδας άρχισαν να καταφθάνουν από νωρίς! Είχαμε τη χαρά να βρεθούμε για άλλη μια φορά άνθρωποι που βρισκόμαστε που και που, άνθρωποι που είχαμε μιλήσει μόνο οnline και γνωριζόμασταν επιτέλους από κοντά και άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαμε καμία επαφή μεταξύ μας και συναντιόμασταν πρώτη φορά. Πρωινός καφές, ενθουσιασμός, αγκαλιές και πειράγματα, αποτέλεσαν την τέλεια εισαγωγή πριν την έναρξη των εργασιών.

Προχωρήσαμε σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάνοντας απολογισμό Διοικούσας Επιτροπής & Επιτροπής Διαιτησίας, ενημέρωση οικονομικών απ’ τον υπεύθυνο και αναλυτική πληροφόρηση απ’ τον εκπρόσωπο μας στα ευρωπαϊκά όργανα. Ακολούθησε  διαβούλευση και ψηφοφορία πάνω στις προτάσεις αλλαγής καταστατικού, αρχών και λοιπών θεμάτων. Λίγη γενική συζήτηση πάνω στα Πειρατικά και η ώρα του φαγητού έφτασε…

12193865_979386732113923_3816733229624708348_n

Θα αφιερώσουμε ελάχιστο χρόνο στο μεσημεριανό διάλειμμα, κάνοντας μόνο μια μικρή προσπάθεια να μεταφέρουμε το κλίμα: Ένα μεγάλο τραπέζι, γεμάτο ευδιάθετους ανθρώπους, χαλαρή συζήτηση, γέλια, πειράγματα και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε κάθε πιθανό ζήτημα. Κοινώς, μια ευχάριστη παρέα!

Οι ψηφοφορίες για τις προτάσεις αλλαγής καταστατικού & αρχών είχαν ολοκληρωθεί από νωρίς, οπότε επιστρέψαμε με ανοιχτή συζήτηση πάνω σε θέματα που αφορούν το Πειρατικό, κυρίως σχετικά με την αναπλήρωση θέσεων στη Διοικούσα Επιτροπή όπου ακούστηκαν οι πρώτες πιθανές παραιτήσεις και στην Επιτροπή Διαιτησίας (δύο ζητήματα για τα οποία μιλήσαμε περισσότερο την δεύτερη μέρα του συνεδρίου), καθώς επίσης και προτάσεις επί του προγράμματος. Ο χρόνος όμως πέρασε γρήγορα και είχε ήδη έρθει η ώρα να λήξουμε την πρώτη μέρα και να προετοιμαστούμε για την επόμενη.

Ημέρα δεύτερη | Κυριακή

Ξεκινήσαμε από νωρίς με καφέ, χαλαρή συζήτηση και “ενημέρωση” σχετικά με τις “μετα-συνεδριακές” δραστηριότητες του καθενός! Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η εμφάνιση προσώπων που δεν ήταν μαζί μας το Σάββατο.

Προχωρήσαμε τις εργασίες με κάποιες εκκρεμότητες από την προηγούμενη μέρα και συνεχίσαμε αναλύοντας τα εξής “καυτά” θέματα: Η πρόταση μας πάνω στην ανοιχτή διακυβέρνηση, σύμφωνα με την απάντηση που δόθηκε σε σχετικό ερώτημα της ΕΛ/ΛΛΑΚ προς τα κόμματα, τις προτάσεις κοινωνικής πολιτικής, τις προτάσεις μας για τις πατέντες, για την αγροτική πολιτική όπως επίσης και για το μεταναστευτικό.  Ύστερα με αφορμή την παρότρυνση για  την πιθανή μας ένταξη στο αντι-μνημονιακό μπλοκ συζητήθηκε η πιθανότητα αντί να μπούμε κι εμείς ως ένα ακόμα κόμμα στην μία ή στην άλλη πλευρά να προτείνουμε λύσεις για το πως θα βγούμε από το μνημόνιο όπως επίσης και να δοθούν κάποιες πιθανές εξηγήσεις για το πως μπήκαμε σε αυτή την κατάσταση και πως θα μπορούσε να αποφευχθεί το μνημόνιο γενικότερα. Αυτά τα θέματα σχεδόν “μονοπώλησαν” το πρωινό, παράγοντας όμως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις και συμπεράσματα!

Έπειτα συνεχίσαμε τη συζήτηση πάνω στο θέμα των αναπληρώσεων καθώς παραιτήθηκαν επισήμως από την Δ.Ε. ο Θ.Γ., ο Κ.Μ. και ο Π.Φ. (ο οποίος δήλωσε πως εάν δεν υπάρξουν αρκετοί αναπληρωτές μπορεί να ανακαλέσει την παραίτησή του αν και θα προτιμούσε να μην χρειαστεί). Οι λόγοι για τους οποίους παραιτήθηκε ο καθένας αλλά και ο λόγος για τον οποίο ανακάλεσε την παραίτησή του ο Β.Λ. και ο Μ.Κ. αναπτύχθηκαν και είναι καταγεγραμένοι στα πρακτικά τα οποία θα είναι διαθέσιμα σύντομα.

12195956_978469015539028_4105783327858310164_n

Ύστερα από αυτή την συζήτηση και την πρόταση μελών για πιθανόν υποψήφιους, ο Κ.Μ. ζήτησε επισήμως σύγκλιση της Επιτροπής Διαιτησίας για να επιληφθεί άμεσα επί του θέματος της καταγγελίας από τον Θ.Γ. στο forum. Οι 4 άνθρωποι που θα πρέπει να πάνε στην Ε.Δ. είναι ο Σ. Ζ. και ο Π.Φ. με την κατηγορία για προσπάθεια χειραγώγησης του κόμματος, ο Θ.Γ. για προσπάθεια χειραγώγησης την Δ.Ε. και ο Κ.Μ. για οποιαδήποτε λάθος κίνηση θεωρείται πως έχει κάνει.

Παρ’ όλες τις αναμενόμενες εντάσεις στο συγκεκριμένο σημείο, να αναφερθεί πως το κλίμα επανήλθε στο φιλικό μέσα από διάλογο εφόσον είχαν λυθεί πλέον τα “επίσημα” κομμάτια των δύο αυτών ζητημάτων. Δεν υπήρχε κάτι προσωπικό σε αυτές τις καταγγελίες απλά επειδή είχαν δημιουργηθεί διάφορα ζητήματα μέσα στις εκλογές θεωρήθηκε σωστό να γίνουν αυτές οι κινήσεις για την καλύτερη λειτουργία του κόμματος και την καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των μελών.

Ύστερα ακολούθησε γενική συζήτηση και μεσημεριανό φαγητό με μια “ανατροπή”: Δυστυχώς κάποια μέλη έπρεπε να αποχωρήσουν ώστε να προλάβουν την πτήση τους, οπότε το ωριαίο διάλειμμα έγινε δίωρο και η επιστροφή σήμανε και τη λήξη του συνεδρίου.

Γενικότερα…

Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε πως το συνέδριο μεταδιδόταν – και τις δύο μέρες –  ζωντανά μέσω Mumble και διάφορα μέλη (και μη) έκαναν παρεμβάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια, κάνοντας τις συζητήσεις ακόμα πιο ενδιαφέρουσες! Ευχάριστο ήταν το γεγονός πως κάποιοι συμμετέχοντες έδειξαν πρόθεση εγγραφής μέλους, καθώς επίσης και η δυναμική συμμετοχή ανθρώπων που δεν βλέπουμε συχνά στις διαδικασίες μας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα θέματα που αναλύθηκαν, τις αλλαγές που ψηφίστηκαν και τις συζητήσεις, θα μπορείτε να δείτε στο φόρουμ μέσα στις επόμενες μέρες. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα προετοιμαστούν και θα αναρτηθούν, όπως κάθε χρονιά. 

Κλείνοντας το άρθρο, θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους συμμετείχαν, με φυσική και μη παρουσία, κάνοντας ουσιώδες το 4ο συνέδριο μας, καθώς επίσης και όσους εξακολουθούν να μας στηρίζουν, ο καθένας με τον τρόπο του, ώστε να μπορούμε να εξελισσόμαστε και να συνεχίζουμε τις δράσεις μας. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου που φιλοξένησε το συνέδριό μας παρέχοντας την αίθουσα και τον μικροφωνικό εξοπλισμό που χρειαζόμασταν καθώς και στους υπαλλήλους του που συναντήθηκαν μαζί μας. 

Αν έπρεπε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα απ’ αυτό το πραγματικά μεστό διήμερο, θα ήταν το εξής:

    “Η Πειρατική ιδέα θα πεθάνει τελευταία”   

Με Πειρατικούς χαιρετισμούς,

Το προεδρείο του 4ου Συνεδρίου

12196147_979386608780602_1937320883346190923_n


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *