Στις 13 Νοεμβρίου 2014, λίγες μόνο μέρες μετά την ανακοίνωση του The Press Project για το πρότζεκτ TMP (The Magazine Project) με μια ανάρτηση στο ανοιχτό forum του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, οι Πειρατές αποφάσισαν να υποστηρίξουν την έκδοση του περιοδικού. Ακολουθώντας τις οδηγίες συμμετοχής από την ομάδα του TPP γίναμε συνεκδότες του περιοδικού και συντάξαμε και ένα κείμενο για να συμπεριληφθεί στο περιοδικό (βλ. παρακάτω).

themagazineproject

Ένα τέτοιο εγχείρημα έκδοσης περιοδικού στην Ελλάδα δεν έχει ξαναγίνει. Και ενώ ο αρχικός στόχος της συλλογής των χρημάτων από τους συνεκδότες, καλύφθηκε γρήγορα (μέσα σε μερικές μέρες μόνο) αμέσως ξεκίνησαν και τα δύσκολα. Συμφέροντα (εκδοτικά και άλλα) άρχισαν να δείχνουν τις πραγματικές τους διαθέσεις προς το όλο εγχείρημα. Πρώτα ήρθε η άρνηση εκτύπωσης από τα μεγάλα εκδοτήρια εντός Ελλάδας και αυτό ανάγκασε την ομάδα συντονισμού του πρότζεκτ να κάνει την εκτύπωση στην Βουλγαρία.

Έπειτα αφού είδαν ότι δεν πιάνει το κόλπο με την άρνηση της εκτύπωσης του περιοδικού, άρχισαν τα μαφιόζικα. Απειλές κατά της ζωής των υπευθύνων και των οικογενειών τους. Παρά τις πιέσεις και τις αναγκαστικές καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα του πρότζεκτ, τελικά η εκτύπωση ολοκληρώθηκε. Τα φρεσκοτυπωμένα περιοδικά φορτώθηκαν στα φορτηγά και ξεκίνησαν για την Ελλάδα, με προορισμό την Θεσσαλονίκη.

Και εδώ ξεκίνησε το επόμενο “κόλπο” των μαφιόζων με τις εταιρίες διανομής έντυπου τύπου. Οι εταιρίες αυτές είναι επιφορτισμένες με την καθημερινή διανομή του έντυπου τύπου στα σημεία πώλησης τους. Όλα τα περιοδικά, οι εφημερίδες και τα έντυπα διοχετεύονται στην αγορά (περίπτερα, ψιλικατζίδικα και σημεία πώλησης) μέσα από 2 εταιρίες διανομής. Και ενώ η δουλειά τους θα έπρεπε να είναι απλά και μόνο να μοιράζουν τον έντυπο τύπο χωρίς φυσικά να κάνουν διακρίσεις του τι θα μοιράσουν ή όχι, οι εταιρίες αυτές όμως εκτός από διανομείς είναι και ενδιάμεσοι πώλησης των εντύπων που διανέμουν, μαζεύουν δηλαδή τα χρήματα από τις πωλήσεις των εντύπων, τα επιστρεφόμενα έντυπα που δεν πουλήθηκαν και τα παραδίδουν πίσω στον εκδότη τους, παρακρατώντας βέβαια το κόμιστρο τους για την διανομή και την διαχείριση των εντύπων.
Για το περιοδικό TMP, οι εταιρίες διανομής ζήτησαν να προκαταβληθεί ένα σημαντικό χρηματικό πόσο ως “δικλείδα ασφαλείας” που θα τις εξασφαλίζει ότι θα πάρουν το κόμιστρο τους και δεν θα “μπουν μέσα” από την διανομή του περιοδικού (προδικάζουν ότι δεν θα πουληθεί και θα μείνει στα ράφια). Οι δύο (λόγω του νόμου περί ανταγωνισμού δεν μπορούσε να είναι μόνο μια) εταιρείες (πρακτορεία) διανομής τύπου είναι στην ουσία εταιρείες μεταφοράς με εξειδικευμένο αντικείμενο, “θυγατρικές” των γνωστών μεγαλοεκδοτών όπως φαίνεται και από την μετοχική τους σύνθεση. Ο “ΑΡΓΟΣ Α.Ε.” (που πήρε το όνομά του από το αγαπημένο πιστό σκυλί του μεγαλοεκδότη Χ. Λαμπράκη, γι αυτό και το αρσενικό άρθρο “ο” στον τίτλο) και η “ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.” ενώ έχουν συστήσει και μια “κοινοπραξία” ΑΡΓΟΣ-ΕΥΡΩΠΗ Ε.Π.Ε. με σκοπό να ελέγχουν όλη την διανομή των εντύπων που κυκλοφορούν στην επικράτεια και των ελληνικών εντύπων στο εξωτερικό. Ελέγχουν δηλαδή όλη την διαδικασία του έντυπου ημερήσιου και περιοδικού τύπου. Γράφουν-υπαγορεύουν την ύλη, εκδίδουν-τυπώνουν, διανέμουν-μεταφέρουν ότι κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Όπως είναι φυσικό ένα εγχείρημα σαν το The Press Project δεν θα το άφηναν να ευδοκιμήσει τόσο εύκολα.

Βάλτε και τις εκλογές που μας προέκυψαν αιφνιδίως, το όλο πρότζεκτ έχει βγει εκτός χρονοδιαγράμματος. Όμως δεν μας νοιάζει, ίσα ίσα μας πεισμώνει ως Πειρατές, όπως πεισμώνει και τα άτομα στην ομάδα συντονισμού του περιοδικού TMP στο The Press Project. Ενώνουμε τις φωνές μας, ως Κόμμα Πειρατών Ελλάδας μαζί με το The Press Project και φωνάζουμε δυνατά: “Η Ελευθερία του Λόγου και της Έκφρασης δεν θα γίνει παιχνίδι στα χέρια κανενός“. Το περιοδικό TMP θα βγει στα περίπτερα και θα φτάσει στα χέρια των πολιτών. Η αλήθεια δεν θάβεται, η δημοσιογραφία δεν σκλαβώνεται και η ελευθερία του Τύπου δεν καταργείται.

tmp

To κείμενο μας (αυτό που μπήκε στην έκδοση):

Ψηφιακή επανάσταση και Πειρατές

Η ψηφιακή επανάσταση, το διαδίκτυο, οι νέες τεχνολογίες, αλλάζουν το τοπίο στην επικοινωνία. Από μονόπλευρη και περιορισμένη, την διαμορφώνουν σε αμφίδρομη και πολύπλευρη. Πλέον ο καθένας έχει φωνή, έχει τη δυνατότητα να πει τις απόψεις του σε ένα ευρύ και εκτεταμένο κοινό. Η ενδυνάμωση του πολίτη είναι η βάση του παγκόσμιου πειρατικού κινήματος. Η αρχή έγινε το 2006 στην Σουηδία από την εκεί ίδρυση του πρώτου Κόμματος Πειρατών (Pirate Party) και μέσα σε λίγα χρόνια εξαπλώθηκε σε όλο το κόσμο. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 60 κόμματα πειρατών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας έχει τις εξής βασικές αρχές: Τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων στην λήψη αποφάσεων, την προώθηση της Διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης, τον σεβασμό του ιδιωτικού απορρήτου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ταχεία απονομή δικαιοσύνης, το απόρρητο όλων των επικοινωνιών και την πλήρη ελευθερία του λόγου, την αποτροπή κάθε είδους Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο ή αλλού, την τροποποίηση της νομοθεσίας περί Πνευματικών Δικαιωμάτων, την προώθηση του διαμοιρασμού αρχείων και των σχετικών τεχνολογιών, την τροποποίηση της Νομοθεσίας για τις πατέντες, σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, την συνεργασία με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Διεθνή κόμματα (Pirate Parties) και με τα κινήματα που ασπάζονται και υπηρετούν τις βασικές μας αξίες.

Η ενδυνάμωση του πολίτη για να λειτουργήσει χρειάζεται να ενημερωθούν τα δικαιώματά του στο ψηφιακό πεδίο όπως ισχύουν και στο αναλογικό.Όλα τα μέλη του κόμματος πειρατών θεωρούν ότι το απόρρητο της αλληλογραφίας και της επικοινωνίας, η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου, η ελευθερία στην λήψη και στην αποστολή της πληροφορίας είναι δικαιώματα πάνω στα οποία πρέπει να βασίζεται η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οι Πειρατές αγωνίζονται για την εφαρμογή και διάδοση της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλους και σε όλα, στην διακυβέρνηση, την λήψη αποφάσεων με την συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, μέσα από την ενημέρωση στην συμμετοχική λήψη των αποφάσεων. Ενδυνάμωση του πολίτη όμως χωρίς ελευθερία στην ενημέρωση και στην συμμετοχή δεν μπορεί να υπάρξει, η τεχνολογία το επιτρέπει και εμείς πρέπει να βρούμε τους τρόπους να την πραγματώσουμε.

Η ανοιχτότητα (open source) είναι ο τρόπος για να απελευθερωθεί η δημιουργία και η κατανομή της νέας ψηφιακής τεχνολογίας σε όλους τους ανθρώπους. Σήμερα, οι παλιές αναλογικές δομές αντιστέκονται στην αλλαγή προς την ψηφιακή εποχή. Τα ΜΜΕ, ο Τύπος, η δημοσιογραφία και η διάχυση της πληροφορίας, ακόμα χρησιμοποιούν κυρίως τους παλιούς τρόπους (τηλεόραση, εφημερίδες, εκδόσεις, κτλ.). Καθώς όμως το διαδίκτυο διευρύνεται, νέοι τρόποι και νέα μέσα επικοινωνίας αναδύονται (blogs, forums, social media, ηλεκτρονική επικοινωνία κτλ.) δημιουργώντας νέους τρόπους ανταλλαγής της πληροφόρησης. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Στην αρχή μιας παγκοσμιοποίησης της επικοινωνίας, χωρίς μεσάζοντες, χωρίς τον κυβερνητικό ή άλλον έλεγχο πάνω στην πληροφορία και την γνώση.

Πριν μερικά χρόνια η πρόσβαση στο διαδίκτυο ήταν πολυτέλεια, σήμερα είναι δυνατότητα και αύριο, εμείς οι Πειρατές λέμε ότι πρέπει να είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Η πληροφόρηση είναι δικαίωμα και η συμμετοχή επίσης. Tο TPP (The Press Project) με αυτή την έντυπη έκδοση προσπαθεί να φέρει την πληροφορία και σε όσους δεν έχουν ακόμα διαδικτυακή συμμετοχή. Ως Πειρατές συμμετέχουμε στο να γίνει πραγματικότητα αυτή η προσπάθεια, συμβάλλοντας με τις δυνάμεις μας για να φτάσει η πληροφορία σε όλους. Ο ενημερωμένος πολίτης είναι ενδυναμωμένος πολίτης, η ανοιχτή γνώση είναι βάση για την ανοιχτή διαβούλευση που οδηγεί στις σωστές αποφάσεις. Η δημοσιογραφία είναι ο υπηρέτης της πληροφόρησης. Πρέπει να είναι ελεύθερη και να φτάνει παντού.

pirate_party_ascii

Αναφορές/Παραπομπές:

  • World press freedom index 2014, RwoB
  • Τι είναι το ThePressProject:
    Ζωντανά από την Αθήνα, καλύπτοντας σε βάθος την κρίση του ευρώ από το επίκεντρο της! Το ThePressProject ιδρύθηκε το 2010 και σήμερα είναι στην πέμπτη έκδοση του. Ξεκίνησε ως ένας επιλεκτικός συλλέκτης ειδήσεων και αργότερα εξελίχθηκε σε ένα πειραματικό site ειδήσεων, παρέχοντας κεντρικές και σε βάθος ανάλυσης ειδήσεις και επικαιρότητα. Στην τρέχουσα έκδοση του, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013, το ThePressProject φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ανεξάρτητο ειδησεογραφικό site που παρέχει ειδήσεις και αναλύσεις για ένα διεθνές κοινό, αφοσιωμένο στην ερευνητική δημοσιογραφία. Το ThePressProject International είναι μια συμπαραγωγή του ThePressProject και των Reporters United.
  • ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TMP, Τεύχος ειδικού σκοπού: LUXLEAKS, Σύντομες απαντήσεις για το εκδοτικό μας εγχείρημα
Κατηγορίες: MediaNewsletter

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *