e miracolo

Δικαιολογείται αλά Ιταλικά, Φορολογεί αλά Λουξεμβουργιανά και Κάνει την Πάπια αλά Ελληνικά…. ΕΕ και πάσης Ευρώπης λέμε!!!!!

Όταν ξεκίνησε αυτή η κρίση, γνωρίζαμε σχεδόν όλοι τα προβλήματα και τις παθογένειες της Ελληνικής Οικονομίας. Ίσως δεν ξέραμε την πλήρη έκτασή τους, αλλά είχαμε μια ιδέα. Γνωρίζαμε επίσης ότι δεν μπορούσαμε να δράσουμε μόνοι μας, καθώς ανήκαμε σε μία μεγάλη οικογένεια Ευρωπαϊκών κρατών και έπρεπε να σεβαστούμε τους θεσμούς και τις συνθήκες της. Η τουλάχιστον αυτά μας έλεγαν οι πολιτικοί μας όταν τους λέγαμε για θέματα φορολογίας και μεταρρυθμίσεων.

Το λάθος δεν είναι κάποιων άλλων. Είναι δικό μας πρώτα. Του Ελληνικού κράτους. Κανείς δεν μας έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό να κάνουμε όσα κάναμε. Κανείς δεν μας είπε να βασίσουμε μία οικονομία ολόκληρη στην ανταλλαγή υπηρεσιών και στην οικοδομή. Κανείς δεν μας είπε να μην επενδύσουμε στην καινοτομία και στην παιδεία.

Συνεχίζουμε όμως και κάνουμε τα ίδια λάθη. Γνωρίζουμε ότι στην φοροδιαφυγή δεν συμμετέχουν μόνο γιατροί, δικηγόροι και υδραυλικοί, αλλά και μεγάλες εταιρίες, Ελληνικές και πολυεθνικές, που με μυστικές συμφωνίες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ή με απευθείας επιρροή στα εσωτερικά μας, ζημιώνουν την χώρα με αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Τι κάνουμε για αυτό; Τίποτα. Το καλύπτουμε. Οι εταιρίες αυτές δεν κλήθηκαν ποτέ να πληρώσουν πρόστιμα, ή να λογοδοτήσουν για τις απάτες που διαπράττουν και οι νομότυπες διαδικασίες[1] όπως αυτές του Λουξεμβούργου δεν φαίνεται να απασχολούν καθόλου την ηγεσία μας. Οι δε Ευρωπαίοι εταίροι μας, ενώ γνωρίζουν την κατάσταση, αφού δεν τους λέμε τίποτα, δεν ασχολούνται[2].

Τι σχέση έχουν με αυτά οι Πειρατές; Που θέλουμε να καταλήξουμε; Αν δείτε έναν από τους κύριους τρόπους που μεταφέρουν οι εταιρίες κεφάλαια, μέσω των συμφωνιών που έγιναν γνωστές ως #LuxLeaks [3], στις μητρικές τους ώστε να πληρώσουν μικρότερο φόρο θα καταλάβετε. Απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων. Με το πρόσχημα ότι οι εταιρίες δεν μεταφέρουν κέρδη, αλλά πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα (στους εαυτούς τους) γίνεται φοροδιαφυγή. Και όμως, έχουν το θράσος οι εταιρίες να κατηγορούν τον απλό πολίτη για κλοπή και διαφυγόντα κέρδη αν αντιγράψει ένα τραγούδι, ή κατεβάσει μία ταινία που δεν θα αγόραζε!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα αδυνατεί να καταλάβει ότι χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο πλαίσιο νόμων για τα πνευματικά δικαιώματα. Ίσως η περίπτωση της φοροαποφυγής που διαπράτεται με αφορμή δήθεν τα πνευματικά δικαιώματα να ξυπνήσει τους υπευθύνους και να σκεφτούν πως πρέπει να συζητήσουμε για έναν νόμο που δεν θα είναι δεκανίκι στην φοροδιαφυγή και στα μονοπώλια, αλλά έναυσμα ανάπτυξης και προόδου.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας δεν ασχολείται με τα γενικά θέματα της οικονομίας, αλλά βλέποντας ότι τα υπόλοιπα κόμματα κάνουν την πάπια εδώ και μία εβδομάδα, ακόμα και αυτά που θεωρούν τον εαυτό τους “αντιμνημονιακά”, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προσπαθήσουμε να φέρουμε το θέμα στον πολιτικό διάλογο.

Αναφορές:
[1]Βρώμικοι άνθρωποι, καθαρές δουλειές στο Λουξεμβούργο“, Το Κουτί της Πανδώρας

[2]Διαρροή – κόλαση για τον πρόεδρο της Κομισιόν“, NOOZ

[3]EXPLORE THE DOCUMENTS: LUXEMBOURG “, ICIJ

Παραπομπές:
Το σκάνδαλο Luxembourg Leaks“, από το The Press Project

Οι 9 εταιρίες που εμπλέκονται και σχετίζονται με την Ελλάδα: 
(πηγή: The Press Project)

luxleaks_companies_00a

luxleaks_companies_00b

luxleaks_companies_00c

Κατηγορίες: International

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *