waterΜε ενδιαφέρον παρακολουθούσαμε την έκβαση της ιστορίας με το δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη. Μας χαροποιούσε ιδιαίτερα το ότι θα δινόταν η ευκαιρία στους πολίτες της Θεσσαλονίκης να εκφέρουν την άποψή τους άμεσα, μέσα από μια διαδικασία τοπικού δημοψηφίσματος, μια ιδέα που εμείς οι Πειρατές υποστηρίζουμε ενεργά.

Παρ’ όλα αυτά, αρκετά γεγονότα πριν και κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας μας άφησαν άναυδους.

Αρχικά, και ενώ η προετοιμασία για το δημοψήφισμα πήγαινε καλά, εκδίδεται εγκύκλιος από το υπουργείο εξωτερικών, που καταδικάζει το δημοψήφισμα που στήνουν “κάποιοι” (η περιφερειακή ενότητα κεντρικής Μακεδονίας και 11 δήμοι της περιοχής), και τους απαγορεύει να στηθεί η κάλπη εντός των εκλογικών κέντρων – σχολείων. Η κίνηση αυτή, λιγότερο από 24 ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας, αν μη τι άλλο έγινε πολύ καλά στοχευμένα χρονικά, ώστε να σαστίσουν οι τοπικές αρχές και οι ψηφοφόροι, που εφαρμόζουν το άρθρο περί τοπικών δημοψηφισμάτων του κώδικα δήμων και κοινοτήτων (N. 3463/2006(ΦΕΚ Α 114/30.6.2006) αρ. 216)

Εν μέσω πιέσεων και απειλών για αυτόφωρες συλλήψεις από το υπουργείο, οι Δήμοι αποφάσισαν να συνεχίσουν κανονικά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στήνοντας κάλπες έξω από τα εκλογικά κέντρα και χρησιμοποιώντας τα δημοτολόγια ως εκλογικούς καταλόγους. Καλά ως εδώ.

Όμως, έγιναν μερικές παρατυπίες τόσο σοβαρές, που υπονόμευσαν το όλο κύρος και αξιοπιστία της διαδικασίας.

Αρχικά, η ψήφος ριχνόταν χωρίς φάκελο, σε διάφανη κάλπη, και το ψηφοδέλτιο ήταν ένα χαρτί το οποίο έγραφε με δυσανάλογα μεγάλα γράμματα “ναι” ή “όχι”. Έτσι, ακυρωνόταν πρακτικά η αρχή της μυστικής ψήφου, αφού όποιος περνούσε από το πεζοδρόμιο, και προφανώς και η εφορευτική επιτροπή, μπορούσε να δει τι ψηφίζει ο καθένας, με ό,τι αντίκτυπο έχει κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, όλη η οργάνωση έγινε όχι υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης αρχής αλλά από ομάδες και φορείς που υποστήριζαν το ΟΧΙ. Αυτό βέβαια ήταν αποτέλεσμα της ολιγωρίας και απροθυμίας του επίσημου κράτους να αναλάβει την ευθύνη του δημοψηφίσματος και να το κάνει αδιάβλητο από όλες τις πλευρές.

Για αποφυγή παρεξηγήσεων, εμείς οι πειρατές είμαστε υπέρμαχοι του νερού ως δημόσιο αγαθό και των δημοψηφισμάτων, και συγχαίρουμε τους φορείς και τα άτομα που με αγνές προθέσεις υπερασπίστηκαν το δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης. Όμως, όταν οι διαδικασίες γίνονται παρωδίες (βούτυρο στο ψωμί των όσων ήταν εναντίον του δημοψηφίσματος), οφείλουμε να πούμε το τι πήγε στραβά, και να προτείνουμε εναλλακτικές. Επομένως, ζητάμε:

  • Επαρκώς θεσμοθετημένα τοπικά δημοψηφίσματα, που θα δίνουν την δυνατότητα στους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στις κρίσιμες αποφάσεις του τόπου τους.
  • Διασφάλιση πάση θυσία της ανωνυμίας της ψήφου ως ακρογωνιαία αρχή των δημοκρατικών, ανεπηρέαστων διαδικασιών.
  • Ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών για όλες τις δυνατές επιλογές ενός δημοψηφίσματος, ώστε να μπορούν να αποφασίσουν αντικειμενικά τι προτιμούν.

5 σχόλια

Thanasis Eleftheropoulos · Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2014 στο 17:39

Αγαπητοί πειρατές,
με το να βγάζετε ένα άρθρο λέγοντας πως ενεργά υποστηρίζετε τα δημοψηφίσματα, ΔΕΝ κάνετε κάτι ενεργό προς την κατεύθυνση αυτή.

Εγώ ως ένας από τους εθελοντές για το δημοψήφισμα δεν είδα την συμμετοχή σας πουθενά.

Η κριτική σας εννοείτε ότι είναι σεβαστή αλλά η τοποθέτηση σας είναι για τα μπάζα. Το pirate party international και όλοι οι πραγματικοί υποστηρικτές της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και πληροφοριών πρέπει να κλαίνε που καπηλεύεστε το όνομα τους.

Με τιμή στο ιδεώδες που δεν εκπροσωπείτε επαρκώς
Θανάσης

Hans boreno · Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2014 στο 21:36

Agapite Thanasi,

tha paro to keimeno tha to metafrSO STA GERMANIKA KAI THA STALEI STOUS pIRATEN TOU bERLIN MESO TOU KINIMATOS WASSERTISCH TOY BERLIN.
PANTOS ARISTO TO COMMENT SOU

HANS BORENO

Φαίδωνας · Παρασκευή, 23 Μαΐου, 2014 στο 00:31

Φίλε Θανάση,

Με τον τρόπο που έγινε το δημοψήφισμα υποβαθμίστηκε και ακυρώθηκε η ίδια η διαδικασία.

Αν δεν τεθούν οι όροι για να γίνει κάτι τέτοιο, δεν έχει νόημα να γίνει απλά για να γίνει.

hristos eleytheriades · Δευτέρα, 26 Μαΐου, 2014 στο 02:54

θανασάκη πες μου, τα φυλλάδια των οργανώσεων που ανήκεις, μήπως κι αυτά στα σκουπίδια( μπάζα) δεν πήγαν; τζάμπα τόσο χαρτί!
ευτυχώς υπάρχουν και σοβαρές τοποθετήσεις. απ’ ότι κατάλαβα έβαλα την υπογραφή μου σε ένα κωλόχαρτο την προηγούμενη Κυριακή..

Kompeiladas · Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2014 στο 10:06

Κάποιοι νομίζουν ότι η δουλειά των κομμάτων είναι να “καπελώνουν” πρωτοβουλίες πολιτών… να νέμονται την δημοκρατική έκφραση των εκλογέων (η διαβόητη “αρχή της δεδηλωμένης” που την έχουν κάνει λάστιχο).

Φαίνεται πως τα 40 χρόνια μεταπολίτευσης τους έχουν εκπαιδεύσει στο να δέχονται αβίαστα την κάθε αντιδημοκρατική πρακτική που σερβίρεται με δημοκρατικό προσωπείο.

Το δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Θεσσαλονίκη είναι πολύ σοβαρό για να δεχτούμε “νερό στο κρασί μας”. Κάθε δημοψήφισμα πρέπει να γίνεται με απόλυτους δημοκρατικούς όρους, αλλιώς χάνει σε κύρος και σημασία.

Προς τον Hans boreno, αν νομίζεις ότι το δημοψήφισμα στην Θεσσαλονίκη έγινε με δημοκρατικούς όρους να στείλεις όπου θέλεις το εξής: “Οι Πειρατές είναι υπέρ των δημοκρατικών διαδικασιών και εναντίον σε κάθε προσπάθεια (ακούσια ή εκούσια) παράλλαξης των αρχών της δημοκρατίας. Το δημοψήφισμα για το νερό στην Θεσσαλονίκη, δυστυχώς, κατέληξε σε παρωδία. Είμαστε υπέρ των δημοψηφισμάτων αλλά είμαστε κατά των δημοψηφισμάτων-παρωδίες. Η μισή δημοκρατία ΔΕΝ είναι δημοκρατία.-”

Τις μπούρδες του Thanasis Eleftheropoulos δεν θα τις σχολιάσω γιατί πολύ απλά ΔΕΝ ασχολούμαστε με μπούρδες ολκής.

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *