Για μία ακόμη φορά, η απαρχαιωμένη νομοθεσία, δείχνει πως αγνοεί παντελώς την πραγματικότητα του διαδικτύου και “διέταξε“, αυτή τη φορά, την αφαίρεση τεκμηριωμένου περιεχομένου από την διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia χωρίς καμία αιτιολογία μετά από την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του πανεπιστημιακού και πολιτικού Θ. Κ.

Το δικαστήριο με μια πρωτοφανή απόφαση έκανε δεκτή την αίτηση προσωρινής διαταγής εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων εναντίων ενός συντάκτη που χρησιμοποίησε δημοσιεύματα – παραπομπές από τον τύπο της εποχής, το περιεχόμενο των οποίων είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο, και πάνω στις οποίες βασίζεται το λήμμα, αγνοώντας ότι πρόκειται για αναδημοσίευση και όχι πρωτότυπο κείμενο.

Το δικαστήριο επίσης, θεωρεί εσφαλμένα ότι το άρθρο ανήκει σε έναν συγκεκριμένο αρθρογράφο. Κανένα λήμμα στη Wikipedia δεν είναι έργο ενός μόνου συντάκτη. Η πολιτική της Wikipedia επιτρέπει σε ανώνυμους και επώνυμους χρήστες να διαμορφώνουν το περιεχόμενό της χρησιμοποιώντας και παραπέμποντας σε αξιόπιστες πηγές και links.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας αντιτίθεται στην απέλπιδα προσπάθεια να λογοκριθεί το διαδίκτυο με δικαστικές αποφάσεις υπέρ ανθρώπων με πολιτική ή οικονομική επιφάνεια και επιρροή που αγνοούν τα στοιχειώδη ελάχιστα για το διαδίκτυο όπως ο κ. Κ. Η ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας και της γνώσης είναι στις βασικές Αρχές του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας και η Wikipedia αποτελεί κατάκτηση του δώρου της γνώσης προς την κοινωνία με ένα ανοικτό και συλλογικό εγχείρημα, που παρουσιάζει τις πληροφορίες μέσα από ουδέτερη οπτική γωνία και με την παράθεση αξιόπιστων πηγών και χωρίς λογοκρισία ή προσωπικές απόψεις.

Άγνωστο παραμένει ακόμα πως ταυτοποιήθηκε ο χρήστης, από την στιγμή που χρησιμοποιεί ψευδώνυμο και η Wikipedia δεν δημοσιοποιεί προσωπικά δεδομένα. Μυστήριο παραμένει επίσης ο τρόπος με τον οποίο το δικαστήριο περιμένει να εφαρμοστεί η απόφασή του την στιγμή που τα άρθρα στην Wikipedia δεν είναι ιδιοκτησία ενός. Εκτός αν ο κύριος Κ. προτίθεται να μηνύει αέναα τους επιμελητές του συγκεκριμένου λήμματος.

Και το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας δηλώνει την στήριξή του στον Diu και στο Wikimedia foundation, είμαστε και εμείς Diu.

Παραπομπές: Βικιπαίδεια:Είμαστε όλοι Diu


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *