Ένα νέο αυστηρό νομοσχέδιο που θα επιβάλλει την καταβολή δικαιωμάτων χρήσης των σπόρων και περιορίζει την ελεύθερη ιδιοπαραγωγή ψηφίσθηκε πρόσφατα από το Γαλλικό κοινοβούλιο. Η νέα νομοθεσία επιβεβαιώνει την γενικότερη τάση στην Ε.Ε. περιορισμού των δικαιωμάτων των αγροτών επί της χρήσης των σπόρων καθώς εντείνει και τις ανησυχίες για τις δυνητικές επιπτώσεις στην αγροτική βιοποικιλότητα.
Για τους Γάλλους αγρότες η ελεύθερη χρήση σπόρων δείχνει πολύ σύντομα να γίνεται ανάμνηση.
Οι ιδιοπαραγώμενοι σπόροι, γνωστοί ως “σπόροι αγροκτήματος,” επιλέγονται από τους αγρότες από τη δική τους σοδειά και διατηρούνται για φύτευση την επόμενη χρονιά. Εδώ και μερικές δεκαετίες, αυτό είχε πρακτικά περιοριστεί κατά πολύ, ιδιαίτερα από τότε που οι σπόροι προστατεύονται από το Πιστοποιητικό Φυτικών Ποικιλιών (PVC), ή αλλιώς του δικαιώματος ιδιοκτησίας που ανήκει αποκλειστικά στους “ιδιοκτήτες” των σπόρων.
Η επαναχρησιμοποίηση αυτών των σπόρων προς φύτευση ήταν θεωρητικά απαγορευμένη, αν και στη πραγματικότητα, η πρακτική της επαναχρησιμοποίησης των σπόρων ήταν ευρέως ανεκτή στη Γαλλία. Ωστόσο, από τώρα και στο εξής η νομοθεσία θα γίνει πολύ πιο αυστηρή σύμφωνα με ένα νομοσχέδιο του κεντροδεξιού κόμματος Γαλλικού κόμματος UMP το οποίο εγκρίθηκε στις 28 Νοεμβρίου από το Γαλλικό κοινοβούλιο.
“Από τις 5.000 φυτικές ποικιλίες που καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς στη Γαλλία, οι 1.600 προστατεύονται με πιστοποιητικό PVC αντιστοιχώντας στο 99% των καλλιεργούμενων ποικιλιών” . Μεταξύ φόρων και απαγόρευσης επαναχρησιμοποίησης των δικών τους σπόρων, οι αγρότες θα φορολογούνται όλο και περισσότερο κάθε φορά, χωρίς πλέον να τους παράγουν, αλλά με το αγοράζουν κάθε χρονιά τους σπόρους τους. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει ο φόβος ότι θα υπάρξει αύξηση της εξάρτησης από την βιομηχανία σπόρων.
Το πιστοποιητικό PVC στη Γαλλία είναι μια εναλλακτική λύση για τις πατέντες σε ζωντανούς οργανισμούς, που είναι σε ισχύ, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ. Αυτό το δικαίωμα “πνευματικής ιδιοκτησίας” καταχωρείται από εταιρείες η οποίες, μέσω της έρευνας, έχουν δημιουργήσει υβριδικές ποικιλίες και έχουν μονοπώλιο της πώλησης των σπόρων [για αρκετά χρόνια] από τα είδη αυτά, όπως συμβαίνει στη Γαλλία για περίπου 450 είδη.
Σε κάθε περίπτωση, σε αντίθεση με το πιστοποιητικό PVC, η πατέντα απαγορεύει εντελώς στους αγρότες να καλλιεργούν [πατενταρισμένους] σπόρους που προέκυψαν από ιδία παραγωγή, με ή χωρίς αποζημίωση. Αυτή συμβαίνει ήδη με τις γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες (μεταλλαγμένα) που ανήκουν στην αμερικανική εταιρεία Monsanto. Η άλλη διαφορά με τις πατέντες είναι ότι το πιστοποιητικό PCV επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να χρησιμοποιούν ελεύθερα προστατευμένες ποικιλίες, επωφελούμενοι των γενετικών πόρων τους και να δημιουργήσουν νέες ποικιλίες.
Ήδη η παραγωγή σπόρων ελέγχεται από έναν μικρό αριθμό πολυεθνικών παραγωγών σπόρων.
Ο παγκόσμιος έλεγχος της παραγωγής τροφίμων από ολιγοπώλια βρίσκεται προ των πυλών.
Πηγή στα Ελληνικά http://biotechwatch.gr/?q=FranceSeedLaw
4 σχόλια
Tasos Triantafyllou · Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2012 στο 15:44
Αντά να πάμε προς το καλύτερο πάμε από το κακό στο χειρότερο.
Βρηκα το παρακάτω βιντεο που αξίζει το κόπο να το βούμε.
Και όλα αυτά εχουν γίνει ήδη στην αμερική. Αργά ή γρήγορα θα έρθει και από εδώ.
http://www.diata-diatrofh.com/2012/02/ti-mas-taizoyn-kai-pws-paragetai.html
G N · Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, 2012 στο 15:59
Αυτο γινεται ηδη στην Ινδια και εχει οδηγησει τους αγροτες στη φτωχεια και στην ανεχεια καθως εξαρτωνται απο τις πολυεθνικες που “παραγουν” τους σπορους. Μπορειτε να δειτε και το ντοκυμαντερ του Εξαντα “ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΦΘΟΝΙΑ”
nikiforos · Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, 2012 στο 14:04
.. η μονη λυση σε αυτο το προβλημα, οπως και σε αλλα τα οποια μας ερχονται μεσω επιβολης εξ ανωθεν, ειναι η αμεση δημοκρατια..
Αυτα το νομοθετηματα, τα οποια ειναι απορροια της αντιπροσωπευτικης δημοκρατιας, μπορουν να πεταχτουν στο καλαθι των σκουπιδιων, μονο οταν ο λαος εχει το δικαιωμα να αποφασιζει αυτοβουλως με δημοψηφισμτα.. Αυτη η ανοησια στεκεται και ανπαραγεται, μονο και μονο επειδη ο λαος ειναι ανισχυρος πολιτικα να εκφραστει και να επιβαλει την θεληση του..
Για αυτο λοιπον ειναι σημαντικο για το μελλιον του κοσμου να εδραιωθει θεσμικα η Αμεση Δημοκρατια..
PirateParty Greece Newsletter 001 » Κόμμα Πειρατών Ελλάδας - Pirate party of Greece · Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2012 στο 00:40
[…] […]