Τις τελευταίες μέρες, μετά κι από το φιάσκο με τα γλυπτά του Παρθενώνα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας της δημοκρατίας μέσω της προώθησης της επιστολικής ψήφου. Η ψήφος εξ αποστάσεως δεν είναι κάτι καινούργιο, ακόμα και στη χώρα μας· υπάρχει η πολύ καλή κρατική πλατφόρμα «ΖΕΥΣ», η οποία ήδη χρησιμοποιείται επιτυχώς από σωματεία, συλλόγους και συνδικαλιστικούς φορείς κι έφερε καλά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ένα επαρκώς καλό σύστημα διεξαγωγής της ψηφοφορίας από μόνο του δεν αρκεί. Πρέπει να διασφαλιστεί πρωτίστως το δικαίωμα στην ισότιμη συμμετοχή στις εκλογές για όσες κι όσους έχουν δικαίωμα ψήφου. Θυμίζουμε ότι στις πρόσφατες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε στους εποχιακούς εργαζομένους το δικαίωμα να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, καθώς απέρριψε ασυζητητί όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για παράταση των προθεσμιών για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων. Παράλληλα, η εμμονή της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των τρίτης και τέταρτης γενιάς αποδήμων, που δεν διατηρούν κανέναν απολύτως δεσμό με την Ελλάδα, προκαλεί βάσιμες υποψίες.

Επιπλέον, μελέτη[1] που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ψηφοφόροι που ψηφίζουν από το σπίτι τους συμπεριφέρονται τελείως διαφορετικά απ’ ό,τι αν ψήφιζαν σε εκλογικό κέντρο: αντιμετωπίζουν τη διαδικασία πιο εγωιστικά και λαμβάνουν πολύ λιγότερο υπόψη τους το κοινό καλό, ενώ η επιστολική ψήφος μειώνει και την πιθανότητα συμμετοχής στις επόμενες εκλογές, ανάμεσα σε άλλα. 

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας τάσσεται υπέρ της αξιοποίησης της τεχνολογίας για τη διευκόλυνση και προαγωγή της ομαλής λειτουργίας των δημοκρατικών διαδικασιών και της συμμετοχής των πολιτών σ’ αυτές, αλλά όχι άκριτα. Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος, καλούμε την κυβέρνηση να:

  1. Διασφαλίσει και διευκολύνει με κάθε μέσο τη συμμετοχή των εποχιακών εργαζομένων ως ετεροδημοτών όπου κι αν βρίσκονται κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ανεξάρτητα από το αν επιλέξουν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία ή μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.
  1. Εγγυηθεί ότι θα ακολουθήσει κατά πνεύμα και κατά γράμμα τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούν άλλα ευνομούμενα κράτη για την ψήφο των αποδήμων, ώστε να μην υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος.
  1. Διασφαλίσει το αδιάβλητο της ψηφοφορίας με ηλεκτρονικά μέσα και τη μυστικότητα της ψήφου, με απόλυτη διαφάνεια ως προς τα χρησιμοποιούμενα μέσα και με δυνατότητα διακρίβωσης της τήρησης των προϋποθέσεων για αδιάβλητη, ασφαλή και μυστική ψηφοφορία. Άλλωστε, το ίδιο το Σύνταγμα στο άρθρο 51, παρ. 2, ορίζει ξεκάθαρα ότι «[ο]ι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει.» 
  1. Να αντιμετωπίσει υπεύθυνα και σοβαρά αυτό το κορυφαίο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών, χωρίς επικοινωνιακά τρικ, χωρίς ψευτοδιλήμματα και χωρίς άλλες επιδιώξεις πέρα από τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του πολιτεύματος.
[1] https://ec.europa.eu/research-and-innovation/en/horizon-magazine/voting-mail-makes-people-think-more-about-their-own-interests