Στις 28/11, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί ενοχλήθηκε από αυτά που είπε ο Έλληνας ομόλογος του για τα γλυπτά του Παρθενώνα. Στην αργκό, αυτό που έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός στον Έλληνα ομόλογό του λέγεται ghosting. 

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: ανεξαρτήτως της απρέπειας του κ. Σούνακ, έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο φιάσκο για τον κ. Μητσοτάκη, που είναι άμεση συνέπεια της ως τώρα διαχείρισης αυτής της εμβληματικής υπόθεσης από αυτόν και το επιτελείο του. Θυμίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν που, με τις διαρροές-επικοινωνιακά πυροτεχνήματα περί “δανεισμού” από το Βρετανικό Μουσείο που θα πετύχαινε μέσω “μυστικής διπλωματίας”, βγήκε εκτός πάγιας εθνικής γραμμής. Θυμίζουμε επίσης πως αυτή η “μυστική διπλωματία” είχε ήδη από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας αποτύχει παταγωδώς.

Ας μην έχουμε φαντασιώσεις περί εύκολης επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Η βρετανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί με τίποτα να δημιουργήσει προηγούμενο, καθώς έτσι κινδυνεύουν να αδειάσουν όλα τα μουσεία της από τα εκθέματα που γέμισε κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας της. 

Αυτή η απρεπέστατη πράξη απαξίωσης του κ. Σούνακ είναι καταφανής ένδειξη αποικιοκρατικής αντίληψης και “μασάζ” προς τη σκληροπυρηνική συντηρητική πτέρυγα του κόμματός του. Θα μπορούσε όμως ν’ αποτελέσει και ευκαιρία για την ελληνική πλευρά ώστε να βρει ενισχυμένη διεθνή υποστήριξη, τόσο από τη διεθνή πολιτική, πολιτιστική κι επιστημονική κοινότητα (UNESCO κ.λπ.), αλλά κι από τον προοδευτικό κόσμο στο ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ως Κόμμα Πειρατών Ελλάδας θεωρούμε ότι δεν αρκεί να εκφράζουμε μία γενική, ηττοπαθή δυσαρέσκεια. Αντίθετα, πρέπει να συνεχίσουμε τις διεκδικήσεις μας, σε συνεργασία με την UNESCO, με εγχώριους και διεθνείς επιστημονικούς φορείς, αλλά και με αξιοποίηση συμμαχιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να κλιμακωθεί η πίεση προς τη βρετανική κυβέρνηση. Αυτό όμως απαιτεί σοβαρότητα κι ειλικρινή επιδίωξη εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη για συνεργασία με τον επιστημονικό κόσμο, την οποία δεν έχουμε δει ως τώρα. Αντίθετα, έχουμε δει μονάχα εχθρότητα κατά των επιστημόνων, εμμονή στα επικοινωνιακά βεγγαλικά και πλήρη μυστικοπάθεια κι αδιαφάνεια στα πάντα.