Την Δευτέρα που μας πέρασε ξεκίνησαν τα σχολεία και ενώ είχαν αναφερθεί 47000 ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, καλύφθηκαν μόνο 28000 θέσεις με αναπληρωτές, από το υπουργείο παιδείας. Αυτή είναι η επιστροφή στην κανονικότητα.
Η δικαιολογία του υπουργείου ποια είναι; Ότι είναι νέα κυβέρνηση; Νέος ο υπουργός; Ότι φταίνε οι εκπαιδευτικοί που δεν θέλουν να πηγαίνουν σε 3-4 σχολεία κάθε μέρα; Ότι δεν θέλουν να διδάσκουν 7-8 ώρες, να βαθμολογούν 2-3 και να προετοιμάζουν άλλες 2; Η δουλειά ενός εκπαιδευτικού δεν είναι μόνο τα τρία τέταρτα στην αίθουσα.
Στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Οι ελλείψεις αυτές είναι πάγιες. Δεν είναι κάτι καινούριο. Το υπουργείο δεν θέλει να διορίσει μόνιμους εκπαιδευτικούς γιατί προσπαθεί να κρατήσει το κόστος χαμηλό μετακινώντας το στους ωρομίσθιους και αναπληρωτές. Για τον ίδιο λόγο οι υποδομές των σχολείων είναι απαρχαιωμένες, κάθε χρόνο τα παιδιά μας κρυώνουν μέσα στις αίθουσες το χειμώνα και ιδρώνουν μόλις καλοκαιριάσει. Για τον ίδιο λόγο δεν έχουμε εξοπλισμένα εργαστήρια πληροφορικής/φυσικής/χημείας/βιολογίας.
Προσπαθούν να διαχειριστούν επικοινωνιακά το φιάσκο ρίχνοντας το θέμα στην διαχείριση προσωπικού με τα κυβερνητικά φερέφωνα να λένε ότι η χώρα μας έχει τους περισσότερους εκπαιδευτικούς σε Δημοτικό και Γυμνάσιο ανά μαθητή μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους όμως τις ιδιαιτερότητες της εκπαίδευσης στην Ελλάδα με τον μεγάλο αριθμό νησιών και απομακρυσμένων χωριών. Μία απλή διαίρεση μαθητών με εκπαιδευτικούς δεν αρκεί και είναι προπαγανδιστική μέθοδος.
Δεν γνωρίζουμε σε ποιόν κόσμο ζουν, αλλά όταν έχουμε 165 κατοικήσιμα νησιά και εκατοντάδες απομακρυσμένα και παραμεθόρια χωριά, πως θα μετακινούνται ανάμεσά τους εκπαιδευτικοί; Με διακτινισμό;
Η παιδεία δεν μπορεί να είναι σε δεύτερη μοίρα για το κράτος. Είναι το μέλλον της χώρας και το αντιμετωπίζουν σαν ένα ακόμα πεδίο εξοικονόμησης χρημάτων. Χρησιμοποίησαν την κρίση για να μειώσουν το ποσοστό επί του ΑΕΠ για την παιδεία ακόμα περισσότερο, ενώ η μείωση στο ποσό θα ήταν μεγάλη ακόμα και να είχε μείνει σταθερό το ποσοστό αυτό.
Οι δαπάνες για την παιδεία στην Ελλάδα είναι κατά πολύ χαμηλότερες του μέσου όρου της Ε.Ε. που είναι το 4,7%. Στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας θεωρούμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να αυξηθούν από λιγότερο του 4% που είναι περίπου σήμερα, στο 6% για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και να βελτιώσουμε την κατάσταση σε σχέση με πριν την κρίση.
Η παιδεία για το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας είναι κορυφαία προτεραιότητα και αποτελεί επένδυση για το μέλλον της χώρας. Χωρίς αυτήν, θα λάβουμε μήνυμα 112, “εκκενώστε την χώρα”.