“Συνεργασία έναντι του ανταγωνισμού, για την απαλλαγή από το κατεστημένο πολιτικό σύστημα” ήταν το κεντρικό θέμα του 10ου Συνεδρίου του κόμματος Πειρατών Ελλάδας το οποίο πραγματοποιήθηκε ψηφιακά στις 13 Νοεμβρίου στην πλατφόρμα λογισμικού ανοιχτού κώδικα Jitsi.
Ήταν ένα Συνέδριο κατά το οποίο καταγράφηκε η επανασύνδεση με το κόμμα παλαιότερων μελών αλλά και η έλευση νέων.
Στο 10ο Συνέδριο του κόμματος Πειρατών συζητήθηκαν τα θέματα
Για τη διαχείριση των δεδομένων των παρακολουθήσεων:
“Στο πρόσφατο παρελθόν (επιφυλασσόμενoi και για το σύντομο μέλλον), γίναμε παρατηρητές μίας σκοταδιστικής πρακτικής παρακολουθήσεων ανθρώπων του κινήματος, του χώρου της ερευνητικής  δημοσιογραφίας, όπως ακόμη-ακόμη και της πολιτικής σκηνής της χώρας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, για να μην επαναληφθούν πάλι τέτοιου τύπου φαινόμενα, προτείνουμε:
Την άμεση επιβολή ανωνυμοποίησης των προσωπικών δεδομένων στα κέντρα αποθήκευσης αυτών, και τη διατήρηση μόνο για ερευνητικούς/στατιστικούς σκοπούς.
Τη μείωση του χρόνου διατήρησης προσωπικών δεδομένων, με τελικό στόχο την παύση της.
Την εκκίνηση επεξεργασίας αποανωνυμοποιημένων προσωπικών δεδομένων μόνο σε περίπτωση έκδοσης εισαγγελικής εντολής, έπειτα από αίτημα διερεύνησης περιστατικού εγκληματικής εμπλοκής, από τις αρμόδιες αρχές. Αυτό θα πρέπει να συμβαίνει με τη σύμφωνη γνώμη της ΑΔΑΕ και με πλήρη διαφάνεια των διαδικασιών.
Τη χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων κι ερευνητικών κέντρων που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα, με σκοπό την παραγωγή και την αξιοποίηση λύσεων αιχμής, κόντρα στην ανάθεση τέτοιων ευαίσθητων διεργασιών σε ιδιώτες”.
Για τις πατέντες και τον αντίκτυπο που προκάλεσαν ή προκαλούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας
Πάγια θέση των Πειρατών είναι ο κατά πολύ περιορισμός ή κατάργηση των πατεντών. Κατά την διάρκεια της πανδημίας έγινε ένα μικρό τεχνολογικό θαύμα που ήταν η ανακάλυψη και παραγωγή εμβολίων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η χρηματοδότηση για την έρευνα όσον αφορά τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρίες (που είναι και το κατά πολύ μεγαλύτερο κόστος σε ένα εμβόλιο) έγινε από την ΕΕ, δηλαδή από τους φορολογούμενους πολίτες της ΕΕ. Παρ’όλα αυτά τα εμβόλια αγοράστηκα από την ΕΕ και τεχνογνωσία για την παραγωγή τους παρακρατήθηκε από τις εταιρίες που συμμετείχαν με μικρότερα ποσοστά χρηματοδότησης.
Η θέση των Πειρατών είναι ότι η τεχνογνωσία για την παραγωγή των εμβολίων έπρεπε να είναι προσβάσιμη και ελεύθερη προς χρήση από όλους για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι κόσμος αντιμετώπιζε μια πανδημία με εκατομμύρια νεκρούς, ειδικά στις πιο φτωχές χώρες που δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα εμβόλια, οπότε η απελευθέρωση της τεχνογνωσίας για παραγωγή από όποιον μπορούσε ήταν παγκόσμιο ζήτημα που επηρεάζει όλους τους ανθρώπους. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή η ανοιχτή τεχνογνωσία μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ανακάλυψη άλλων εμβολίων για συναφείς λοιμώξεις από όλους τους επιστήμονες και εργαστήρια που το αντικείμενό τους είναι αυτό, αντί να περιορίζεται σε 4-5 εργαστήρια μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών. 
Στο 10ο Συνέδριο του κόμματος Πειρατών κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν ψηφίσματα, για τη βία κατά των γυναικών, με πρόταση της Πηνελόπης Πετροπούλου, προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής, και για τη διαχείριση των δεδομένων των παρακολουθήσεων, με πρόταση του Θανάση Χάντζιου, μέλους της Δ.Ε.
Συγκεκριμένα, για τις γυναικοκτονίες:
“Η Γυναικοκτονία είναι η θανάτωση των γυναικών από τους άνδρες επειδή είναι γυναίκες και τα κίνητρα της είναι βαθιά σεξιστικά και αφορά όλες τις μορφές και τα είδη σεξιστικής δολοφονίας ανεξάρτητα αν προκαλείται από μισογυνισμό, σεξουαλική ευχαρίστηση ή την αίσθηση κυριαρχίας επί των γυναικών. Στην ουσία εκείνο το χρονικό σημείο, η γυναίκα για τον θύτη, έχει παραβιάσει τον ρόλο που ο ίδιος της έχει αποδώσει ως γυναίκα και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να τιμωρηθεί.
Η Γυναικοκτονία είναι η πιο ακραία μορφή εφαρμογής της Πατριαρχίας πάνω σε αδύναμο σωματικά ή ψυχολογικά θύμα-γυναίκα λόγω ζήλιας, λόγω θυμού, λόγω οργής, λόγω απόλυτου ελέγχου.
Για την κατανόηση των ανθρωποκτονιών που σχετίζονται με το φύλο απαιτείται να ληφθούν υπόψη τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά πλαίσια μέσα στα οποία λαμβάνουν χώρα, όπως επίσης την πολιτική, νομική και κοινωνική αντίδραση σε τέτοιες δολοφονίες.
Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών πρέπει να είναι εστιασμένη – μεταξύ άλλων –  στην Ισότητα των Φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών, την αναθεώρηση της Νομοθεσίας, την ανάπτυξη διεπιστημονικών πολιτικών και εθνικών σχεδίων δράσης, την διασφάλιση πόρων και ένταξη της διάστασης του φύλου στους προϋπολογισμούς (gender budgeting), την προώθηση της πρωτογενούς προλήψης, την ανάπτυξη συντονισμένης ανταπόκρισης σε τοπικό επίπεδο, συμμετοχή ειδικών ομάδων και επαγγελματιών, διενέργεια ερευνών, συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων, παρακολούθηση και λογοδοσία”.
Στο 10ο Συνέδριο του κόμματος Πειρατών έκαναν παρέμβαση οι Μιχάλης Τρεμόπουλος, συνεκπρόσωπος των Πρασίνων και Νίκος Ράπτης, συνεκπρόσωπος του Κόμματος Για Τα Ζώα, κόμματα με τα οποία το Κόμμα Πειρατών βρίσκεται σε φάση διαμόρφωσης κοινού εκλογικού προγράμματος το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του Νοεμβρίου.
Στις παρεμβάσεις τους τόνισαν μεταξύ άλλων: 
Ο Μ. Τρεμόπουλος: “Περιμένουμε πολλά περισσότερα από το κόμμα των Πειρατών.
Υπολογίζουμε πολύ στην εκλογική συνεργασία μας κάτω από τον τίτλο “Πράσινο και Μωβ” 
Η θεματολογία των Πειρατών βρίσκεται στο επίκεντρο των πολτικών εξελίξεων, λόγω του θέματος των υποκλοπών στη χώρα μας, με τα συστήματα Predator και Pegasus. Υπολογίζουμε πολύ στην εκλογική συνεργασία μας κάτω από τον τίτλο “Πράσινο και Μωβ” με κόμματα από τις προοδευτικές δυνάμεις και το χώρο της Οικολογίας, όπως οι Πράσινοι, Πράσινοι- Αλληλεγγύη, το κόμμα Πειρατών, το Κόμμα για τα Ζώα, ακόμα και με το Οικο-Φεμινιστικό κόμμα που βρίσκεται στο στάδιο της δημιουργίας.
Η πολιτική Ευρωομάδα των Greens/EFA με 73 Ευρωβουλευτές, ανάμεσα τους οι Πράσινοι και οι Πειρατές, ποντάρει πολύ πάνω σε αυτή την εκλογική συνεργασία που διαμορφώνεται στη χώρα μας. Πιστεύω ότι θα κλείσουμε  το θέμα του κοινού εκλογικού προγράμματος, επί της αρχής άμεσα, δηλαδή μέσα στο Νοέμβρη. Το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος θα γίνει στις 2/12 και σας ενημερώνω ότι αυτό που κάνουμε στην Ελλάδα είναι case study για το πράσινο κίνημα. Είναι διατεθειμένοι να μας βοηθήσουν και αυτό το έχουμε δει στην πράξη κατά το παρελθόν. Θα έρθουν στη χώρα μας και θα μας βοηθήσουν ακόμα και με την προεκλογική καμπάνια. Ο λόγος μας θα γίνει περισσότερο ισχυρός, είμαι ευχαριστημένος που βλέπω συμμετοχή από τους Έλληνες Πειρατές και αναμένω αποτελέσματα”.
Ο Ν. Ράπτης: “Θέλουμε πάρα πολύ τη συνεργασία με τους Πειρατές στον κοινό εκλογικό συνδυασμό, θα προσφέρουν πολλά και πρέπει να φαίνονται στον υπότιτλο μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι έγκαιρα, ακόμη και μέσα στο Νοέμβρη. Οι εξελίξεις διαμορφώνουν νέο σκηνικό και μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Η δεξιά διασπάται πολιτικά και κοινωνικά, ο Μητσοτάκης δεν αντέχει ως το καλοκαίρι του 2023 και ίσως προκηρύξει εκλογές σύντομα. Πρέπει να ξέρουμε τί θα κάνουμε με τα συνεργαζόμενα κόμματα, όπως το Volt, γιατί έχει δημιουργήσει αρκετά ζητήματα το προηγούμενο διάστημα. Με τους Οικολόγους Πράσινους, ισχύει το ίδιο, καθώς ενδέχεται να προκύψουν εσωτερικά ζητήματα λειτουργίας και θα πρέπει να πορευτούμε χωρίς αυτά τα κόμματα. Χαίρομαι που βλέπω συγκεντρωμένους τόσους πολλούς Πειρατές εδώ και περιμένω στο άμεσο μέλλον να κάνουμε κι από κοινού διαβουλεύσεις δια ζώσης”.