10 ΧΡΟΝΙΑ συμπληρώθηκαν φέτος, τον Ιανουάριο, από την ίδρυση του κόμματος Πειρατών Ελλάδας, του πιο επιτυχημένου ανοικτού πολιτικού εγχειρήματος πληθοπορισμού (crowdsourcing) και χρηματοδότησης (crowdfunding) στη χώρα μας. Από το 2012 ως σήμερα με ενεργό συμμετοχή στις εκλογές, σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, το κόμμα Πειρατών Ελλάδας εκπροσωπεί τις θέσεις και αρχές του Πειρατικού κινήματος που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη εκλογική επιρροή στις χώρες της Ευρώπης.
 
Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ της συμπλήρωσης της πρώτης δεκαετίας βρίσκει το κόμμα Πειρατών με νέα Διοικούσα Επιτροπή και επικεφαλής την Πηνελόπη Πετροπούλου και σε φάση διαμόρφωσης νέων συνεργασιών. Η παρουσία των Πειρατών στην πολιτική σκηνή της χώρας μας είναι έντονη και σήμερα υπάρχει διάχυτη και κυρίαρχη η φιλοδοξία για είσοδο στη Βουλή, μέσω συνασπισμού κομμάτων με πράσινο πρόσημο. 
 
ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ η αναγγελθείσα εκλογική συνεργασία κομμάτων και συλλογικοτήτων της ευρύτερης πολιτικής οικολογίας, των Πειρατών Ελλάδας και άλλων σχηματισμών, έχει μια δυναμική που μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό και σε περίπτωση εκλογών να βρίσκεται εντός της αναδιανομής των εδρών στη Βουλή. 
ΑΝΑΛΟΓΑ με τη χρονική συγκυρία που θα διεξαχθούν οι εκλογές και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν ανά περιόδους το φως της δημοσιότητας – γιατί υπάρχουν και κρυφές δημοσκοπήσεις – τα 2 μικρά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης στη Βουλή θεωρείται από “πιθανό” ως και “βέβαιο” ότι δεν θα καταφέρουν να επανεκλεγούν.
ΤΟ ΕΥΡΟΣ αυτής της πράσινης δυναμικής θα γίνεται σταδιακά ορατό στο άμεσο μέλλον. Τον Φεβρουάριο, τα 2 μεγαλύτερα κόμματα του ευρύτερου πράσινου χώρου, οι Πράσινοι και οι Οικολόγοι Πράσινοι, πραγματοποίησαν τα συνέδρια τους και επικύρωσαν συμφωνία εκλογικής συνεργασίας. 
ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ με την παρουσία εκπροσώπων σε υψηλό επίπεδο των Ευρωπαίων Πράσινων (European Greens) και των Greens/EFA που βρέθηκαν στην Αθήνα για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα: Συγκεκριμένα, της Evelyne Huytebroeck, συμπροέδρου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (EGP) και της Βούλας Τσέτση, γενικής γραμματέα της ομάδας των Πράσινων/EFA (Greens/EFA) στο Ευρωκοινοβούλιο και μέλους του Committee του EGP, υπεύθυνης για τα Πράσινα κόμματα της Νότιας Ευρώπης. 
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ η Evelyne Huytebroeck, σε εκδήλωση για την ερευνητική δημοσιογραφία που πραγματοποιήθηκε πριν από το 2ο Συνέδριο “εκλογικής ετοιμότητας” των Πράσινων, τόνισε πως είναι προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους Πράσινους η ανάπτυξη του κινήματος στις Μεσογειακές χώρες: “Οι Πράσινοι είναι ένα παγκόσμιο κίνημα. Βρίσκονται σε κυβερνητικές θέσεις και σε εθνικά κοινοβούλια και επηρρεάζουν τις αποφάσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Θέλουμε να κάνουμε τους Πράσινους εμφανή δύναμη και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ και ζητάμε την αλληλεγγύη και συμπόρευση των οικολογικών και προοδευτικών δυνάμεων”. 
ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΧΗΜΑ στοχεύει να εκπέμψει ένα ξεχωριστό στίγμα στην περίπτωση εθνικών εκλογών και ως φαίνεται σύντομα θα αποκτήσει και τη δική του μπάρα στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. 
ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στο Ευρωκοινοβούλιο συμμετέχουν στην ομάδα των Greens/EFA, τέταρτης σε δύναμη πολιτικής ευρωομάδας στην οποία συμμετέχουν και οι Ευρωπαίοι Πειρατές (European Pirate Party) με 4 Ευρωβουλευτές. 
ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούν ότι και στη χώρα μας οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του χώρου της οικολογίας μπορούν να αποτελέσουν εκείνη την κρίσιμη μάζα για τη στήριξη συνασπισμού των Πράσινων, Πειρατικών και άλλων δυνάμεων και την εκλογή του στη Βουλή.
ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΕΙΡΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ιδρυτικό μέλος των Πράσινων, θεωρεί ότι στη μετά κορονοϊό εποχή και το υπό διαμόρφωση ρευστό πολιτικό τοπίο, το λιγότερο που έχουμε ανάγκη στη Βουλή είναι οι παρωχημένες και ξεθωριασμένες αποχρώσεις του άξονα “αριστερά – δεξιά”. Αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε το τοπίο της κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης στη χώρα μας, τότε πρέπει να δώσουμε ώθηση και να υποστηρίξουμε πολιτικούς σχηματισμούς που έχουν γνώση και άποψη για τα σύγχρονα θέματα της κλιματικής κρίσης, των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, όπως τα κόμματα των Πράσινων και των Πειρατών Ελλάδας. Η είσοδος αυτών των κομμάτων στη Βουλή θα λειτουργούσε καταλυτικά στη διαμόρφωση μιας πολιτικής ατζέντας με εναλλακτικές προτάσεις σύγχρονης διακυβέρνησης, αποκέντρωση των διαδικασιών λήψης των αποφάσεων, αυτόνομες ενεργειακά πόλεις και κοινότητες, άμεση εμπλοκή των πολιτών στα κοινά.