Μια βασική υπηρεσία κάθε οργανωμένου κράτους είναι τα σώματα ασφαλείας.
Τα σώματα ασφαλείας, ιδανικά, είναι επιφορτισμένα με πολλά σημαντικά καθήκοντα που αφορούν την προστασία των πολιτών και του κράτους από διάφορες απειλές (παράνομες δραστηριότητες, τήρηση τάξης, αίσθημα ασφάλειας) αλλά και τη βοήθεια της κοινωνίας σε έκτακτες ανάγκες είτε αυτές προέρχονται από ανθρώπους (ταραχώδεις διαδηλώσεις ) είτε από  φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, ακραία φυσικά φαινόμενα κλπ) πάντα με σύννομες πράξεις .
  Ο κάθε πολίτης λοιπόν πρέπει να αισθάνεται τα σώματα ασφαλείας δίπλα του, βοηθό του , που θα τον προστατέψει και θα τον βοηθήσει σε περίπτωση κινδύνου.
Θα πρέπει να αισθάνεται ότι το δημοκρατικό πολίτευμα και η κοινωνία προστατεύονται.
Θα πρέπει να αισθάνεται ότι οι υποδομές και υπηρεσίες του κράτους είναι ασφαλείς και πάντα με σύννομες πράξεις.
  
 Είναι όμως έτσι στην Ελλάδα του 21ου αιώνα;
Τι κάνουν τα σώματα ασφαλείας στη σύγχρονη (;) Ελλάδα ;
  
  Η αστυνομία (ΔΙΑΣ) πυροβολεί και σκοτώνει ακόμη και για τροχαίες παραβάσεις (καταδίωξη στο Πέραμα).
  Η αστυνομία (ΜΑΤ) καταστέλλει ειρηνικές διαδηλώσεις με υπέρμετρη βία, με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς πολιτών που απλά διαδήλωναν , (κοντινό παράδειγμα ο Αθανάσιος Γούναρης, πρώην πρόεδρος ΔΕ του ΚΠΕ και ενεργό μέλος, που μετά από “συνάντηση” με την αστυνομία κατέληξε σε νοσοκομείο, με ρήξη αχίλλειου τένοντα). 
 Ακόμα η αστυνομία (ΜΑΤ) συχνά προστατεύει μεγαλοεπενδυτές (όπως τις εγκαταστάσεις ΒΑΠΕ) από τους πολίτες, αντί για το αντίθετο,
 Πολλές φορές ακόμα η αστυνομία (ΜΑΤ) όταν συλλαμβάνει διαδηλωτές, τους φορτώνει  τον μισό ποινικό κώδικα , κάτι  που στερείται κοινής λογικής (πχ γυναίκα επιτέθηκε σε διμοιρία ΜΑΤ και απείλησε την σωματική τους ακεραιότητα) 
 Και το λιμενικό πόσες φορές δεν κατηγορήθηκε  από την Ε.Ε. ότι κάνει παράνομες και βίαιες  επαναπροωθήσεις μεταναστών και είναι υπεύθυνο για ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις παγωμένες ελληνικές θάλασσες .
  Όλα τα παραπάνω βέβαια συγκαλύπτονται από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. με “Ε.Δ.Ε” που χρονοτριβούν για χρόνια και στην συνέχεια θάβονται.
  Όσον αφορά τα άλλα καθήκοντα ή σε περιοχές που δεν υπάρχει ανάγκη για όλα τα παραπάνω, τα σώματα ασφαλείας είναι σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.
  – Η Πυροσβεστική όπως όλοι γνωρίζουμε είναι  υποστελεχωμένη , με ελλειπή και απαρχαιωμένο  εξοπλισμό.
    Τρανό παράδειγμα οι επιδόσεις στις πυρκαγιές του καλοκαιριού.
  – Αστυνομικά τμήματα περιφέρειας υποστελεχωμένα χωρίς εξοπλισμό στεγασμένα  σε ετοιμόρροπα κτήρια.
  – Λιμεναρχεία χωρίς αξιόπλοα σκάφη.
  
  Όπως λέει και η παλιά λαϊκή σοφία: “Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι” 
  
  Την πλήρη ευθύνη χάραξης αυτής της πολιτικής βεβαία την έχει το υπουργείο δημόσιας τάξης και ο εκάστοτε υπουργός, φυσικά πάντα με την έγκριση και κάλυψη της κυβέρνησης που χρησιμοποιεί  τα σώματα ασφαλείας και ειδικά την αστυνομία για τη δική της ασφάλεια και όχι για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών.
  Αυτές βέβαια οι πρακτικές δεν παραπέμπουν σε δημοκρατικό πολίτευμα…
  
  Δεν είναι τυχαίες βέβαια  οι φιλικές σχέσεις της αστυνομίας με τα αποβράσματα της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α. 
  Ούτε  είναι τυχαίο που τα εκλογικά τμήματα κοντά σε πολυπληθή αστυνομικά τμήματα βγάζουν υψηλά ποσοστά σε ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα .
  Ακόμα δεν είναι τυχαίο ότι σπάνια καταδικάζονται αστυνομικοί, ακόμη και με αδιάσειστα  στοιχεία εναντίον τους  .
  
  Ο κάθε νομοταγής πολίτης αισθάνεται απειλούμενος συχνά από την αστυνομία.
Και όπως είναι φυσικό δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη ή φίλια αισθήματα προς κανένα λειτουργό επιβολής του νόμου. 
  Σύμφωνα με γεγονότα για τα οποία γινόμαστε σχεδόν καθημερινά μάρτυρες, το κράτος επενδύει και προωθεί σε υπερθετικό βαθμό την προστασία της κυβέρνησης, κάτι που δεν ανήκει στα καθήκοντά των σωμάτων ασφαλείας. 
  Η αστυνομία δεν μπορεί να είναι υποχείριο της κάθε κυβέρνησης για να επιβάλει το πρόγραμμα της. 
  
  Ευτυχώς υπάρχουν τμήματα αλλά και στελέχη των σωμάτων ασφαλείας που η δράση τους έχει όντως σαν σκοπό την προστασία του πολίτη και της περιουσίας του  είναι όμως οι λαμπρές εξαιρέσεις.
  
Για να αποκτήσουμε τα σώματα ασφαλείας που αξίζουμε, σώματα ασφαλείας που θα είναι φιλικά  προς την κοινωνία, σώματα ασφαλείας που θα προσφέρουν , χρειάζεται ισχυρή παρέμβαση και ισχυρή πολιτική βούληση
  
  1. Όλοι οι υπάλληλοι μάχιμων θέσεων θα πρέπει να έχουν πλήρη εκπαίδευση τετραετίας.
  2. Ο κάθε υπάλληλος σωμάτων ασφαλείας θα πρέπει να περνάει από σωματική και ψυχιατρική εκτίμηση κάθε τρία χρόνια για να κρίνεται αν είναι ικανός να συνεχίσει το λειτούργημά του ή αν θα πρέπει να λάβει ψυχιατρική βοήθεια, ή μετάταξη σε άλλο υπουργείο ή ακόμη και απόλυση.
 3. Ο κάθε υπάλληλος σωμάτων ασφαλείας θα πρέπει να εκπαιδεύεται και να προπονείται, με επαρκή πυρομαχικά, με πιστοποιημένους προπονητές όσον αφορά την ασφαλή χρήση  όπλου,  (φύλαξη, μεταφορά, χρήση) σε τακτά χρονικά διαστήματα (2-3 φορές τον χρόνο).
 4. Να ιδρυθεί ανεξάρτητο τμήμα έλεγχου αυθαιρεσίας σωμάτων ασφαλείας ,το οποίο να  υπάγεται  στο Υπ. δικαιοσύνης και να αποτελείται από δικαστικού λειτουργούς.
 5. Να επανδρωθούν και εξοπλιστούν επαρκώς όλες οι μονάδες για την απρόσκοπτη λειτουργία τους.
 6. Σε όλα τα οχήματα, σκάφη και τμήματα να υπάρχει επαρκές σύστημα συνεχούς καταγραφής εικόνας και ήχου.
 7. Σε όλες τις πεζές μονάδες (πεζές περιπολίες, ΜΑΤ) να υπάρχουν κάμερες καταγραφής εικόνας και ήχου, οι οποίες να καταγράφουν  αδιάλειπτα  από την στιγμή που φεύγουν από την μονάδα τους μέχρι που επιστρέφουν.
 8 Να ιδρυθεί τμήμα ιπτάμενων μέσων σωμάτων ασφαλείας του οποίου σκοπός θα είναι η λειτουργιά μοίρας  drones, όπου κάθε μοίρα θα επιφορτιστεί συγκεκριμένα, με παρακολουθήσεις διαδηλώσεων για έκνομες πράξεις είτε διαδηλωτών είτε αστυνομικών, περιπολίες πάνω από δάση για παρακολουθήσεις πυρκαγιών αλλά και για έρευνα και διάσωση σε χερσαίες αποστολές, περιπολίες για παρακολουθήσεις θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων αλλά και για έρευνα και διάσωση σε  θαλάσσιες περιοχές, συμπεριλαμβάνοντας και  τα ελικόπτερα της αστυνομίας και τον ιπτάμενο πυροσβεστικό στόλο.