Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα είναι αυτό της διαρροής αποφοίτων της Δημόσιας Ανώτατης Παιδείας στο εξωτερικό, το αποκαλούμενο “Brain Drain”.
Περιμέναμε λοιπόν η υπουργός Παιδείας να νομοθετήσει προς την θωράκιση της ανώτατης παιδείας με δυνατότητες για καλύτερα προγράμματα, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, προσέλκυση καθηγητών κύρους, ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα με spin off, κίνητρα για επένδυση από νέους αποφοίτους, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς, πραγματική ανεξαρτησία των πανεπιστημίων ως προς τη λήψη αποφάσεων για την εισαγωγή φοιτητών και τον αριθμό τους, καθώς και αξιολόγηση με σκοπό την επίλυση προβλημάτων και όχι τιμωρίας ή επιβράβευσης ως να επρόκειτο για reality show.
Αντί αυτού βλέπουμε μία προσπάθεια πριμοδότησης της ιδιωτικής παιδείας σε βάρος της δημόσιας και της τσέπης του Έλληνα πολίτη. Η δικαιολογία που προβάλλει η κυρία υπουργός για τη βάση του 10 έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αναγνώριση πτυχίων από ιδιωτικά κολέγια, τα οποία δεν έχουν κανένα τέτοιον περιορισμό στην αποδοχή φοιτητών. Αν σημασία έχει η αποφοίτηση για τα δικαιώματα από τα ιδιωτικά, γιατί έχει σημασία ο βαθμός εισόδου από τα δημόσια; Μόνο δύο λόγους μπορούμε να σκεφτούμε για την κίνηση αυτή της κυβέρνησης. Είτε οι ιδεολογικές της αγκυλώσεις δεν την αφήνουν να δει αυτή την ασυνέπεια, ή υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα πίσω από αυτή την απόφαση.
Για το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, η παιδεία, δημόσια και ιδιωτική, πρέπει να παρέχεται με τα καλύτερα δυνατά στάνταρ, να είναι ανεξάρτητη ως προς τον τρόπο λειτουργίας και να αξιολογείται καθημερινά για το αποτέλεσμα. Όμως για το κράτος προτεραιότητα πρέπει να είναι η δημόσια παιδεία, γιατί αυτή πληρώνουμε όλοι με τους φόρους μας και από αυτήν περιμένουμε να δώσει τις ίσες ευκαιρίες στα παιδιά μας, άσχετα από το πορτοφόλι ή τις γνωριμίες των γονιών τους.