Καθώς οδεύουμε προς τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, όλα τα σενάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων-ζόμπι της πολιτικής σκηνής στη χώρα μας είναι ανοιχτά. Το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό της σύμπραξης της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν αποκλείεται σύμπλευση και με άλλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου – ενδεχομένως – και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει από αυτή την εφιαλτική προοπτική δεν είναι το πως και αν είναι δυνατόν να κυβερνήσουν (ή να συγκυβερνήσουν) και πάλι αυτά τα κόμματα, αλλά αν θέλουμε μια συγκυβέρνηση-τέρας ή επαναληπτικές εκλογές τον Αύγουστο με απλή αναλογική που είναι το πλέον δημοκρατικό εκλογικό σύστημα.

Και αυτό το ερώτημα το αποκλείουν ευθέως τα περισσότερα από αυτά τα – ξεπερασμένα από την ιστορία – κόμματα. 

Το χειρότερο δε είναι ότι δηλώνουν με περισσή αυθάδεια πως, αν τελικώς εκλεγούν και σχηματίσουν κυβέρνηση, το πρώτο μέλημα τους θα είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής, επικαλούμενοι την απειλή της δήθεν διατάραξης της πολιτικής σταθερότητα στη χώρα και της ακυβερνησίας, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο τη διαχείριση και επίλυση των καυτών εθνικών θεμάτων.

Αυτά τα κόμματα και οι πολιτικοί τους σκόπιμα υποτιμούν τη νοημοσύνη του Ελληνικού λαού, αφού:

αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας είναι αυτονόητο ότι θα πάμε σε επαναληπτικές εκλογές· 
με την απλή αναλογική δεν τίθεται ζήτημα ακυβερνησίας, όταν θα προκύψουν νόμιμα και δημοκρατικά οι 300 εκπρόσωποι μας στη Βουλή, χωρίς τερτίπια και μαγειρέματα· 
τα καυτά θέματα της χώρας μας μπορούν να τα διαχειριστούν πολύ καλύτερα οι υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων, οι οποίοι είναι κατά τεκμήριο πολύ καλύτεροι γνώστες αυτών των θεμάτων, και όσοι δεν είχαν ανάμειξη σε δημόσιες σχέσεις και εξαρτήσεις από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.

Όσοι ισχυρίζονται ότι η απλή αναλογική θα φέρει αναταραχές και προβλήματα, απλά φοβούνται τη δημοκρατία και δεν επιθυμούν τη διαμόρφωση ενός αληθινά δημοκρατικού τοπίου, όπου θα εκφράζονται περισσότερες απόψεις και συμφέροντα πέραν των συμφερόντων των χρηματοδοτών τους.

Με απλά λόγια, δεν επιθυμούν την οικοδόμηση κουλτούρας συνεργασίας και ευρύτερης συναίνεσης, αλλά την άνευ όρων επιβολή της δικής τους ατζέντας, χωρίς αντιρρήσεις, αντίλογο και αντιδράσεις. 

Το κόμμα Πειρατών Ελλάδας, μέσα από στοχευμένες ενέργειες και δράσεις του που ξεκίνησαν το το 2014, ξεκίνησε ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο εγχείρημα για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά. 

Κατάφερε και έβαλε στο ίδιο τραπέζι πολλά κόμματα και κινήματα και μάλιστα σε αυτή τη διαδρομή του, σε διάφορες χρονικές στιγμές, κατάφερε να συνομιλεί με 15 κόμματα/κινήματα. 

Το κόμμα Πειρατών είναι υπέρ της συνεργασίας έναντι του ανταγωνισμού, υπέρ της συλλογικής ευφυΐας έναντι της ατομικής αυθεντίας.

Τα αρχηγικά κόμματα υποβαθμίζουν τη δημοκρατία μας. Μια απλή αναδρομή στην ιστορία των τελευταίων δεκαετιών αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος την αποκλειστική ευθύνη που αυτά φέρουν για τη δραματική κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας, της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού.

Συνεπώς, οι εκλογές με απλή αναλογική, χωρίς αποκλεισμούς, είναι η μόνη δημοκρατική οδός που μπορεί να εγγυηθεί ότι θα οδηγηθούμε στην αυτονομία και άρα στη θέση να καθορίζουμε εμείς την τύχη μας και να έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας στα χέρια μας.

Κόμμα Πειρατών Ελλάδας