Έχουμε μία ακόμη ευκαιρία να σταματήσουμε την οδηγία: Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κληθούν οι αρχηγοί των κρατών να δεχτούν ή όχι την οδηγία. Αν η πλειοψηφία δεν την αποδεχτεί, τότε η οδηγία θα καταργηθεί. 


Είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι εναντίον μιας οδηγίας βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο 200.000 πολίτες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ συγκεντρώθηκαν και 5 εκατομμύρια υπογραφές που παραδόθηκαν στον εισηγητή της πρότασης Alex Voss!

Ακόμα χειρότερα, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, η Ε.Ε. προσέβαλε και κατασυκοφάντησε όλους όσοι αντέδρασαν και άσκησαν κριτική στην οδηγία, αποκαλώντας τους ως “όχλο” και αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τις αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της!

Όπως τόνισε στην ομιλία της, η Julia Reda Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Πειρατών, η οποία διακόπηκε αρκετές φορές, πολλοί ευρωβουλευτές που έλαβαν μηνύματα διαμαρτυρίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πίστεψαν ότι τα μηνύματα αυτά προέρχονται από bots (μηχανές αποστολής μαζικών μηνυμάτων) και όχι από υπαρκτούς πολίτες! Άλλοι πολιτικοί νόμιζαν ότι όσοι διαμαρτυρήθηκαν, πληρώθηκαν γι’ αυτό!

Όλα αυτά όμως, καθοδηγήθηκαν με μεθοδικότητα από τους λομπίστες των εταιριών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και τις μεγάλες εταιρίες της βιομηχανίας της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας με μυστικές συμφωνίες.

Οι εισηγητές της πρότασης, με τη συνδρομή μικρής ομάδας λομπιστών, πέρασαν μέσω συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης τη δική τους άποψη για αυτή την οδηγία, ότι είναι καλή και προς όφελος των καλλιτεχνών και των δημοσιογράφων και δημιουργών περιεχομένου. Αλλά κάθε άλλο παρά τέτοια είναι.

Η “οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά” είναι καταστροφική για την ελευθερία του διαδικτύου και μια ολόκληρη γεννιά.
Αυτό το σφάλμα του Ευρωκοινοβουλίου θα το πληρώνουμε για πολλά χρόνια.

Το κόμμα Πειρατών με συνεχείς δημοσιεύσεις και άρθρα είχε προειδοποιήσει ότι, ειδικά τα άρθρα 11 και 13, αποτελούν την ταφόπλακα της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο και την απαρχή τηςγενικευμένης λογοκρισίας.

Ο Θανάσης Γούναρης, προέδρος της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος Πειρατών Ελλάδας, σε πρόσφατο άρθρο του με τίτλο “Γιατί η συνθήκη ACTA-2, αν περάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία”, μεταξύ άλλων σημειώνει: “Φανταστείτε για παράδειγμα ένα video, που εμφανίζει μία εταιρία να παρανομεί ρίχνοντας στην θάλασσα λήμματα. Ακτιβιστές αναρτούν το video αυτό στο διαδίκτυοκαι σε λίγη ώρα έχει κατέβει γιατί η εταιρία πλήρωσε για να καταχωρήσει το video αυτό ως πνευματική της ιδιοκτησία γιατί δείχνει το λογότυπό της”.

Μετά και από αυτή την ψηφοφορία, είναι γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά φέτος στις ευρωεκλογές θα πάρουν ένα μεγάλο μάθημα: “Οι διαμαρτυρίες σας δεν αξίζουν τίποτα! Δεν δίνουμε ούτε ένα σεντ για όσα λέτε”. Αυτή η εμπειρία τους θα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο. Θα χάσουν και την παραμικρή εμπιστοσύνη τους στην πολιτική καθώς θα αισθάνονται αδύναμοι και ανίσχυροι, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους αγνόησε επιδεικτικά. Αγνόησε όχι μόνο τους εκατοντάδες χιλιάδες που βγήκαν στους δρόμους και τα εκατομμύρια που υπέγραψαν τη διαμαρτυρία, αλλά και όλες τις συστάσεις των ειδικών επί του θέματος, ακόμα και του εφευρέτη του παγκόσμιου ιστού, Tim Berners-Lee, ότι η οδηγία αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης στο Διαδίκτυο και την ποικιλομορφία του.

Μετά από όλα αυτά, ένα πράγμα είναι βέβαιο: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζεται περισσότερους Πειρατές για να υπερασπιστούν τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ελευθερίες μας.

Στόχος των Πειρατών, το αμέσως προσεχές διάστημα, είναι η αναθεώρηση της οδηγίας και η καταψήφιση της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Γιατί αυτή η οδηγία έχει απορριφθεί τόσο από την ελληνική, όσο και την ευρωπαϊκή κοινωνία.

Καλούμε τους πολίτες να ενώσουν τις φωνές τους με το κόμμα Πειρατών και να αντιδράσουν.

Πηγές:

Η ομιλία της Julia Reda Ευρωβουλευτού του Ευρωπαϊκού Κόμματος Πειρατών:https://www.youtube.com/watch?v=p72qB3Cc9sI

Άρθρο του Θανάση Γούναρη, προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος Πειρατών Ελλάδας, με τίτλο “Γιατί η συνθήκη ACTA-2, αν περάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία: “https://new-economy.gr/2019/03/24/acta-2-gounaris/

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τίτλο “Το άρθρο 13 απειλεί το Διαδίκτυο”, την οποία υπογράφουν διεθνείς προσωπικότητες καθώς και ο εφευρέτης του παγκόσμιου ιστού, Tim Berners-Lee: https://www.eff.org/files/2018/06/12/article13letter.pdf

Το νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Μαρτίου 2019 σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+TA+P8-TA-2019-0231+0+DOC+PDF+V0//EL

Πως ψήφισαν οι ευρωβουλευτές:https://www.votewatch.eu/en/term8-copyright-in-the-digital-single-market-draft-legislative-resolution-procedural-vote-ordinary-legisla.html